Karaman'da kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur

Güncelleme Tarihi:

Karamanda kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 13:56

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde kömür ocağında, su kaynağının patlaması sonucu 20 işçi mahsur kaldı. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş, "Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah’tan ümit kesilmez" dedi. Maden ocağına bir yandan temiz hava basılırken bir yandanda suyun tahliye işlemleri devam ediyor.

Haberin Devamı

BAKAN YILDIZ VE ELVAN ERMENEK'TE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ermenek ilçesindeki olayın yaşandığı maden ocağına geldi.

Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Olayı haber aldıktan sonra helikopterle Ermenek'e gelen Yıldız ve Elvan, ardından karayoluyla maden ocağına geçti. Kardeşi ocak içinde mahsur kalan bir vatandaş, Bakan Elvan'ın boynuna sarılarak gözyaşı döktü. Bakan Elvan, gözü yaşlı vatandaşı teselli etmeye çalıştı. Bu sırada baygınlık geçiren vatandaşa, sağlık ekipleri müdahale etti.

Yıldız ve Elvan, maden ocağı sorumluları ve yetkilileriyle toplantı yapıyor.

"OCAKTA MAHSUR 23 İŞÇİ VAR"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit, Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, "Galerideki suyun kısa sürede çekilme ihtimali çok düşük. Birkaç saatte boşaltılma olasılığı da düşük" dedi. Yiğit yaptığı açıklamada, Ermenek ilçesinde yaşanan olaydan dolayı çok üzgün olduklarını söyledi. Olayı duyar duymaz hemen Ankara'dan Karaman'a hareket ettiğini bildiren Yiğit, şunları kaydetti:

"Son bilgilere göre kömür ocağında mahsur 23 işçi var. Galerideki suyun kısa sürede çekilme ihtimali çok düşük. Birkaç saatte boşaltılma olasılığı da düşük. Olay yerine gelen işçilerin aileleri perişan durumda. Yakınlarının ocaktan çıkarılmasını bekliyorlar, feryat figan ediyorlar. Allah yardımcıları olsun. En kısa sürede mahsur kalan işçilerimizin sağ salim kurtulmasını temenni ediyoruz."

Haberin Devamı

Karamanda kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur
O madenin sahibi konuştu

AFAD: 225 KİŞİ GÖNDERİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay sonucu madende mahsur kalan işçilere ve bölgeye yapılan yardımlar ile ilgili açıklama yaptı. AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekibin bölgeye sevk edildiği belirtilen açıklamada "Karaman'ın Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkiinde özel bir linyit kömürü madeninde su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı saat 12.50'de AFAD'a ulaştı. İhbar üzerine arama - kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekip olay mahalline sevk edildi. Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20'si ambulans ve 8'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı



MADEN YETKİLİSİ: BAŞIMIZ SAĞ OLSUN

İŞTE O MADENDEN FOTOĞRAFLAR

'İLK BİLGİLER PEK İÇAÇICI DEĞİL'
Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Karaman’daki patlamayla ilgili Hürriyet’e konuştu. “Orada örgütlü değiliz ancak genel başkan yardımcımız yola çıktı. O bölgeyi iyi biliyoruz oradaki arkadaşlarla konuştuk. Su kaynağı patlaması olduğu yönünde ilk gelen bilgiler var. Ancak ilk bilgiler de pek içaçıcı değil” dedi.

Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma’dan Ankara’ya yürüyen işçilerin yanından önce Karaman’a hareket edeceğini söyledi. Karaman’a hareket eden Maden İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de hurriyet.com.tr ile ilk gelen bilgileri paylaştı: “25-30 arkadaşımızın yeraltı su kaynağı patlaması nedeniyle mahsur kaldığını öğrendik. Yasal bir maden Has Şekerler Şirketi’ne ait bir ocak. Patlak büyük olduğu için suyu gördüler, bir anda su dolmuş” dedi. (Banu Şen / HÜRRİYET)

Karamanda kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez Twitter'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le birlikte Karaman, Ermenek'e gittikleri anı böyle paylaştı. Etyemez: "Bakanımız Sn Faruk Çelik,İş TeftişKrl.Bşk. veİş Müfettişleri birlikte Askeri helikopterle Karaman Ermenek yolundayız" mesajını paylaştı.

Karamanda kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur
Soma gibi olmadı

Karamanda kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur
O MADEN BİR AY KAPALI KALDI 25 GÜN ÖNCE AÇILDI

VALİ KOCA: 18-20 İŞÇİ GÖÇÜK ALTINDA

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesinde maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, göçük altındaki galeride biriken suyun tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli" dedi.

Haberin Devamı

Karamanda kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur


Vali Murat Koca yaptığı açıklamada, ocaktaki galeride ciddi su birikintisi olduğunu söyledi. Koca, "Galerideki suyun tahliye çalışmaları sürüyor. Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli. AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri de yolda" diye konuştu.

1500 KİŞİ İŞSİZ KALDI
Ermenek’te yayın yapan internet sitesi Ermenek Güncel’in haberine göre eylül ayının başında meclisten geçen maden düzenlemesinin ardından 1500 Ermenekli madenci işsiz kaldı. 12 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan haberde şu ifadelere yer verildi: Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun”un getirdiği hükümler nedeniyle artan maliyetleri karşılayamayacakları düşüncesiyle, İlçemizde faaliyet gösteren özel kömür işletmeleri üretimi durdurma kararı aldı. Kentte özel sektör tarafından işletilen 9 özel maden işletmesinin 12 eylülde üretimi durdurma kararı aldı.

MADEN İŞÇİSİ ANLATTI
Olay yeri yakınında bulunan emekli maden işçisi Kamil Çoğalan, ocak girişine giriş çıkışların kapatıldığını, yoğun güvenlik önlemleri alındığını belirterek, “Bu havzada 8-9 ocak bulunuyor. O ocaklarda çalışan arkadaşlar işletme girişine yardım için yığılmış durumda. Herkes içeriden haber bekliyor. 7-8 kişinin çıktığı 23 kişinin içerde mahsur kaldığı söylendi. Eski imalattan kalan su patlamış. Bacaağzı denen yerin suyla kaplandığı ve içeriyle irtibat sağlanamadığını duyduk. Ocağın girişi çok kalabalık ancak kimseyi yaklaştırmıyorlar” diye konuştu. (Banu ŞEN / HÜRRİYET)

Karamanda kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur


''ALLAH'TAN ÜMİT KESİLMEZ''
Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş hurriyet. com.tr’yle son bilgileri paylaştı. Aktaş, “Enerji Bakanımız ve Ulaştırma Bakanımız yolda. Bizim de arkadaşlarımız olay yerine ulaşmaya çalışıyor. Genelkurmay tahlisiye ekiplerimizi askeri uçakla alıp Konya’dan Karaman’a bir an önce ulaştırmaya çalışıyor. Daha önceki su birikintisinin ani olarak ocağın içine boşalması söz konusu. Buna su patlaması diyoruz. Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah’tan ümit kesilmez.” (Banu ŞEN / HÜRRİYET)

BELEDİYE BAŞKANLIĞI DA YAPTI
Maden ocağının sahibi Saffet Uyar 1994 ve 1999’da Ermenek Güneyyurt Belde Belediye başkanlığı yaptı. O dönem ANAP’tan seçilen Uyar 2009 seçimlerine de girdi. 2009 yerel seçimlerinde AK Parti adayı olarak seçime giren Uyar seçilemedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: OLAY YERİNE 21 AMBULANS VE 4 UMKE EKİBİ GÖREVLENDİRİLMİŞTİR

Sağlık Bakanlığı, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada bölgeye ambulansların ve UMKE ekiplerinin gönderildiği belirtilerek "Olay yerine toplam 21 adet 112 ambulansı ve 4 adet UMKE ekibi görevlendirilmiştir.

Konya'da helikopter ambulans tedbir amaçlı bekletilmektedir. Öte yandan 3 anestezi uzmanı, 2 anestezi teknisyeni, 1 dahiliye uzmanı, 1 ortopedi uzmanı, 1 genel cerrahi uzmanıyla birlikte toplam 87 sağlık personeli olay yerinde görev yapmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

İBB AHTAPOTU GÖNDERİYOR

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa, su tahliye aracı "AHTAPOT"u gönderiyor. Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karaman'daki maden ocağında görev alacak AHTAPOT, 10 kilometre mesafeye saatte 540 bin litre su tahliye edebiliyor. Maden ocağında meydana gelen su baskınındaki tahliye çalışmalarında 5 personel görev yapacak.

Karamanda kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur
SOMA’LI İŞÇİLER ANKARA’YA YÜRÜYOR

Has Şekerler Madencilik Enerji Nakliyat İnşaat şirketinin geçtiğimiz 25 Haziran’daki ticaret sicil kayıtlarına gören şirketin tek hissedarının Saffet Uyar olduğu bilgisi yer alıyor.

CHP DE HEYET GÖNDERECEK

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başkanlığında bir heyetin, işçilerin mahsur kaldığı Ermenek'e gitmek üzere görevlendirildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI, KARAMAN VALİSİ'Nİ ARADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karaman Valisi Murat Koca'yı arayarak olayla ilgili bilgi aldı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!