Somalı işçiler Ankara'ya yürüyor

Güncelleme Tarihi:

Somalı işçiler Ankaraya yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 13:22

Soma ilçesinde, maden faciasının meydana geldiği Eynez Maden Ocağı ile aynı şirket tarafından işletilen Atabacası Maden Ocağı'nda çalışan bir grup işçi, bu ayki ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle Ankara'ya yürüyüşe başladı. Bu yürüyüş bundan 24 yıl önce Zonguldak'tan Ankara'ya yapılan ve 'Büyük Madenci Grevi' olarak anılan eylemleri hatırlattı.

Haberin Devamı

Cengiz Topel Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 400 maden işçisi, çeşitli sloganlar attı. Bu ayki ücretlerinin henüz ödenmediğini ve ne zaman ödeneceği yönünde bir açıklama yapılmadığını savunan maden işçileri, soruna çözüm üretilmesi amacıyla Ankara'ya yürüyeceklerini bildirdi.

Daha sonra 250 kadar işçi Atatürk Caddesi'ni takiben şehirler arası yola çıkarak, alkışlar ve sloganlar eşliğinde yol kenarından Kırkağaç yönüne yürümeye başladı.

Yürüyüşe katılan ve Atabacası Maden Ocağı'nda çalıştığını söyleyen işçilerden Ali Söğüt, AA muhabirine, maaşlarını ne zaman alacaklarını bilmediklerini, verilen sözlerin tutulmadığı için Ankara'ya yürüyüş başlattıklarını söyledi. Söğüt, "Ocakların 6 ay geçen süreye rağmen açılmamasına anlam veremiyoruz. Özel bir çalışma mı yürütülüyor? Biz geleceğimizi arıyoruz" dedi.

İşçilerin şehirler arası yolda yürüyüşe başlaması üzerine polis ve jandarma, trafik akışının aksamaması ve güvenlik amacıyla önlem aldı.

Haberin Devamı

İŞÇİLER ANKARA'YA GİDİYOR

Soma A.Ş’de çalışan ve iki gündür eylemde olan maden işçileri ilçe içinde başlattıkları yürüyüşün rotasını Ankara’ya çevirdi. 3 bin 500 işçi sayıları artarak şu an Kırkağaç’a ulaştı.

DEVLET EL KOYSUN

Maden İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Bülbül Hürriyet’e, “Eynez’de çalışan arkadaşların maaşları yatmadı. Diğer işletmedekilere de verilen sözlerin tutulmadığını bordrolarda gördük. Biz işimizi aşımızı istiyoruz. Bu şirket eğer çalışmayacaksa, devlet el koysun” diye konuştu.

Somalı işçiler Ankaraya yürüyor

Somalı işçiler Ankaraya yürüyor

Somalı işçiler Ankaraya yürüyor

24 YIL ÖNCEYİ HATIRLATTI
Soma maden işçilerinin bugün başlayan Ankara yürüyüşü, bundan 24 yıl önce yapılan Büyük Madenci Grevi’ni akıllara getirdi. Genel Maden-İş Genel Başkanı Şemsi Denizer öncülüğündeki madenciler ve aileleri Zonguldak’tan Ankara’ya yürüyüş başlattı. Şemsi Denizer’in 30 Kasım 1990 günü Gelik’te (Zonguldak) ilk grev gömleğini giymesi ile Büyük Madenci Grevi'ni fiilen başladı. Onbinlerce Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işçisinin katıldığı grev sonuç vermeyince, maden işçileri, grevin 35. gününde aileleriyle birlikte Zonguldak'tan Ankara'ya doğru yola çıktı. 4-8 Ocak 1991 tarihleri arasında yaşanan bu eylem Büyük Madenci Yürüyüşü şeklinde anılır.

Somalı işçiler Ankaraya yürüyor

İşte o eylemden bir kare...

Haberin Devamı

Somalı işçiler Ankaraya yürüyor

Ankara'ya gitmek isteyen Madenciler Kırkağaç'a ulaştı

Somalı işçiler Ankaraya yürüyor

Somalı işçiler Ankaraya yürüyor


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!