Mısır'dan Türkiye'ye büyük rest

Güncelleme Tarihi:

Mısırdan Türkiyeye büyük rest
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 12:38

Mısır hükümeti, askeri darbeyle iktidardan indirilen Muhammed Mursi zamanında Türkiye ile imzalanan ticaret anlaşmasını feshettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Mısır Haber Ajansı MENA’nın haberine göre, Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Ahmet Emin, Müslüman Kardeşler hükümeti döneminde Türkiye ile imzalanan ve Türk tırları ve gemilerinin Mısır toprakları ve deniz sularını kullanmasına izin veren anlaşmanın Mısır’ın ulusal ekonomisine büyük zararlar verdiğini iddia etti.

Emin bu nedenle Mısır Ulaştırma Bakanlığı’nın Dışişleri Bakanlığı ve yüksek otoriteler ile koordinasyon içinde anlaşmaya son verme ve önümüzdeki Mart ayında süresi sona erecek anlaşmanın süresini uzatmama kararı aldıklarını bildirdi.

Mısır'da Mursi hükümetinin General Sisi tarafından devrilmesinden sonra Türkiye-Mısır ilişkileri krize girmişti.

Mısırdan Türkiyeye büyük rest

Haberin Devamı

8 AYLIK İHRACAT 2 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin Mısır'a olan ihracatı bu yılın ocak-ağustos döneminde 2 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Anılan dönemde Mısır'dan yapılan ithalatın tutarı ise 988 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, haberle ilgili olarak şunları söyledi:

"Gelişmiş ülkelerde ticaret ve siyaset ayrı gidiyor. Türkiye'nin siyaset yaptığı ülkelerde de bunun böyle olması gerekiyor. Burada özellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde zaman zaman bu ve benzeri sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Burada Mısır ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere bakıldığında özellikle Türklerin Mısır'a çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.

Türklerin orada 2 milyar dolar değerinde yatırımı var. Bunların tamamı Mısır'ın iç piyasasına değil, Mısır'da üretim yapıp, istihdam oluşturup ihracat yapmak üzere yapılmış yatırımlar. Onun için bu tip uygulamalar, Türkiye'den çok Mısır'a zarar verir. Kendi ayaklarına ateş etmiş olurlar. Çünkü oradaki yatırımcılar tamamen Mısır'ın ekonomisine ihracat olarak olumlu katkı vermek üzere kurulmuş şirketler."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!