İmkanımız olsa yaktırmazdık

Güncelleme Tarihi:

İmkanımız olsa yaktırmazdık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 09:55

Düsseldorf Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Ramazan Ilıkkan, 2008 yılında Müslüman olduğu hal­de ailesi tarafından cenazesi yakılan Wolfgang Ettwig ile ilgili konuştu: “İmkanımız olsaydı yaktırmazdık.”

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Duisburg şehrinde yaşayan ve Rhe­inhausen semtinde esnaflık yapan Wolf­gang Ettwig, 2008 yılında Müslüman oldu. Bir süre önce kalp krizi geçiren Ettwig, başın­da bekleyen iki imamın dualarıyla son nefesini verdi. Müslüman olduğunu bilen arkadaşları, defin işlemlerini İslam’a göre ger­çekleştirmek istedi. Ancak ailesi karşı çıktı ve cenazesi yakıldı. Bunun üzerine ailesinden Ettwig’in küllerini iki saatliğine alan arkadaşları, cenaze namazı kılıp iade etti. Cenaze namazını kıldıran DİTİB Rheinhausen Eyüp Sultan Camisi din görevlisi Celal Şahin, olayı şöyle anlattı:

KURALLARI ANLATTIM

“Sonradan Müslüman olan Wolfgang Ettwig’in arkadaşların­dan Burhan ağabey bana gelip durumu anlattı ve yardım istedi. Ataşemize de danışarak cenaze masraflarına destek olabile­ceğimizi bildirdim. Aile İslami usullere göre defin işine sıcak bakmamış. Vasiyet gibi resmi bir belge de olmayınca son söz ailenin oldu. Sonra arkadaşları bana yine bana gelip, ailenin bir şekilde ikna edildiğini en azından küllerine cenaze namazı kılmak istedeklerini söyledi. Onlara kuralları anlattım. Müs­lüman olarak ölenle­rin yıkanması, ke­fenlenmesi, cenaze namazı kılınması ve defin edilme­sinden söz ettim. ‘Bu dört farzın yapılması lazım, dört farzdan biri gerçekleşiyor’ dedim. Külleri kapalı bir kutu içinde getirilince, gıyabında cemaatı­mızla ikindi namazı sonrası cenaze namazı­nı kıldırdım. Dualarımızı yaptık, akrabalarından bir iki kişiye de taziyelerimizi ilettik.”

MERHUM GİDECEĞİ YERİ BULDU


Düsseldorf Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Ramazan Ilıkkan ise şu açıklamayı yaptı: “Müslüman olan birinin İslami usullere göre defini yapılabilme­liydi. Sanırım imkanları olmadığı için mecburiyetten yakılmış. Kontrolümüzde olmayan bir hadi­seydi. Merhum, imanından dolayı ahirette gideceği yeri buldu. Ce­naze namazının kılınmaması dini bir eksiklik sayılmaz. Bir zaruret oluşmuş, elimizde yasal imkanlar olsaydı yaktırmazdık.”

ARKADAŞLARI NE DEDİ

ŞAHIN AÇIKGÖZ: Mer­humu yaklaşık 12 senedir tanıyorum. Müslümanlığa geçmesine rağmen konu üze­rine pek konuşmazdı. İyi bir insandı. Sabahları koşarken görürdüm. Müslüman olduğu bilinmesine rağmen yakılma­sını anlayamıyorum. Buna bir çözüm bulunabilmeli.

MUSTAFA ŞENLIKÇI: Sürekli konuşurduk. İyi bir insandı. Yakından tanımama rağmen Müslüman olduğu­nu bilmiyordum. Gazetede çıkan haber sonrası ger­çekten üzüntüm katlandı. Yakılmamalıydı. Sonradan Müslüman olanlara birer belge verilebilmeli.

NECATI TEKIN: Sporcu olduğunu ve hat sana­tıyla ilgilendiğini biliyor­dum. Müslüman olarak yakılmasını onaylamak mümkün değil. Ailesi son görevini inancına göre yerine getirilmesine izin vermeliydi. Gıyabında kılınan cenaze namazında bulundum. Aile bireylerine taziyelerimi ilettim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!