Sağanak yağmur kocaeli’de etkili oldu

Güncelleme Tarihi:

Sağanak yağmur kocaeli’de etkili oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 09:24

KOCAELİ’de önceki gece yarısı başlayan şiddetli yağış, kent merkezinde su baskınlarına yol açtı. Kartepe’de Acısu Deresi’nin taşması nedeniyle İzmit-Sapanca yolu zaman zaman ulaşıma kapandı.

Haberin Devamı

Gün içinde de devam etmesinin beklendiği belirtilen sağanak yağışlar, İzmit’in düz alanları ile Kartepe ilçesinde su baskınlarına neden oldu. Kartepe’de Acısu Deresi taşınca İzmit-Sapanca yolunun bazı bölümleri suyla kaplandı. Büyükşehir yasasından önce belde olan Kartepe’nin Acısu semtinde bazı mahalleler de tamamen su altında kaldı. Bazı vatandaşlar evlerinin önünde yarım metreyi bulan su nedeniyle uzun süre dışarıya çıkamadı. Birçok çocuk okula gidemedi. Kartepe Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi ekipleri bu bölgede su tahliye çalışmalarını sürdürüyor. Bu arada derelerin taşıdığı ağaç dalları İzmit Körfezi’ne geldi. Körfezin marina ve vapur iskelesinin bulunduğu alan, taşınan ağaç dalları ve bitkilerle kaplandı.

Haberin Devamı

DEBİSİ YÜKSELEN DERE TAŞINCA SEL SULARI BİR EVİ YIKTI

Kartepe ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle debisi yükselen Bostanlarburnu Deresi'nin taşması sonucu Eşme Mahallesi'nde bir ev yıkıldı, çok sayıda evi ise su bastı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, iş makineleriyle dere yatağında birikenleri temizlemek için çalışma başlattı.

Mahalle sakinlerinden Yasin Eşkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddetli yağmur nedeniyle mahalledeki bütün evleri su bastığını söyledi. Sabah evden çıktıktan sonra her şeyin su içinde kaldığını gördüğünü dile getiren Eşkin, sahibi olduğu kafeteryanın büyük zarar gördüğünü, çoğu eşyasını kurtaramadığını söyledi.

Bostanlarburnu Deresi'nin taşkın sularıyla yakındaki bir evin yıkıldığını belirten Eşkin, "Ertuğrul Avcı'ya ait iki katlı bina derenin yükselmesiyle yıkılmış. Ev yazlık olarak kullanılıyor. Geçen hafta boşaltmışlardı evlerini. Gurbetçi bir ağabeyi var, o kalıyordu. Geçen hafta Almanya'ya gitti. Onun da nasibi varmış, evde olsa o da gidecekti" diye konuştu.

KOCAELİ'DE YAĞIŞ HAYATI FELÇ ETTİ

Kocaeli Bölgesi’ni dün geceden itibaren etkisi altına alan şiddetli yağış, özellikle Kartepe İlçesi sınırları içinde yaşamı ve ulaşımı felç etti. Burada birçok ev ve işleri su altında kalırken, yollar kapandı. D-100 Karayolu’nun İzmit-Adapazarı arası Eşme Mevkii’nde, sel sularının yüksek kesimlerden taşıdığı balçık ve çamurun yanı sıra ağaç ve dallar yola sürüklenince, yol ulaşıma kapandı. Burada birçok araç da mahsur kaldı.

Haberin Devamı

Sağanak yağmur kocaeli’de etkili oldu

Meteoroloji Müdürlüğü’nün tesbitlerine göre Kartepe Bölgesi’nde son 24 saatte metrekareye 104.8 kilo yağış düştü. Son 10 saatte düşen yağış miktarı 80 kilogramı buldu. Bölgede Acısu Deresi’nin taşması sonucu birçok ev ve işyeri su altında kalırken, yağışlar özellikle Eşme Bölgesi’nde zarara yolaçtı. D-100 Karayolu’nun İzmit-Adapazarı arasında Eşme Çekoklar Mevkii’nde, sel suları yüksek kesimlerden tonlarca balçık ve çamurun yanı sıra ağaç dallarını sürüleyerek yolun kapanmasına neden oldu. Buradan geçen veya park halindeki çok sayıda otomobil, kamyonet, hafif ticari araç ve kamyon balçık içinde kaldı.

Haberin Devamı

Yolun kapanmasının ardından trafik ekipleri D-100’ün İzmit-Adapazarı arasını Kartepe Uzunçiftlik Mevkii’nden, Adapazarı’ndan da İzmit yönüne doğru Esenler Kampus Mevkii’nden itibaren ulaşıma kapattı. Araçlarında mahsur kalanlar iş makinalarıyla kurtarılırken, tüm ekipler gün boyu çalışarak yolu balçıktan temizlemek için çalışma başlattı. İzmit-Adapazarı arasında trafik Körfez İlçesi ile Adapazarı’ndan karşılıklı olarak TEM veya Sapanya yoluna yönlendiriliyor. Yapılan çalışmalar sonunda saat 13.50’den itibaren D-100 Karayolunda ulaşım kontrollü olarak sağlanmaya başlandı.

AFAD DEVREDE

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kocaeli’deki yağış nedeniyle, D-100 karayolunun ulaşıma kapandığını, ekiplerin 50 aracın tahliyesi ve yolun açılması için çalışma başlattığını bildirdi. AFAD ekiplerinin, yaklaşık 50 aracın bölgeden tahliyesi ve yolun trafiğe açılması için çalışma yaptığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Sağanak yağmur kocaeli’de etkili oldu

ŞİDDETLİ SAĞANAK YAĞIŞ KOCAELİ’Yİ VURDU

TRAFİK NORMALE DÖNDÜ

Saat 13.50’den itibaren ulaşımın kontrollü yapıldığı D-100 Karayolu’nun İzmit-Adapazarı arasında trafik öğlenden sonra normale dönerken, ekipler bu bölgede temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Yüksek kesimlerden gelebilecek yeni sel ve çamur birikintisini önlemek için çalışma yapıyor. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise, sabah saatlerinde sadece Kartepe ilçesi bölgesinde metrekareye düşen yağış miktarı 104 kilogram iken, bugün öğlene kadar da üzerine 17 kilogram daha yağdığını ve böylece 121 kilograma ulaştığını bildirdiler.

Meteoroloji yetkilileri Kocaeli’de yarın akşam saatlerine kadar yine mevzi ve aralıklı şiddetli yağış geçişleri beklendiğini bildirdi. Bu uyarı nedeniyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile Karayolları ekipleri gece boyunca alarmda olacak.

Haberin Devamı

SAPANCA GÖLÜ’NDE SU SEVİYESİ YÜKSELDİ

Bu arada etkili olan sağanak yağışlarla birlikte Sapanca Gölü’nün seviyesi de yükseldi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre kuraklık nedeniyle 29.27 koduna kadar düşen göldeki su seviyesi, bu yağışlardan sonra 10 santim yükselerek iki günde 29.41 seviyesine kadar çıktı.

Göldeki su seviyesinin daha da artması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!