İşbirliği tabloyu değiştirir

Güncelleme Tarihi:

İşbirliği tabloyu değiştirir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 01:26

İRAN’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, Suriye konusunda İran ve Türkiye’nin işbirliği yapması durumunda bölgedeki tablonun değişeceğini belirterek, “Ortak düşman IŞİD’in varlığı, Türkiye’yle işbirliğimizi geliştirmek için fırsat” dedi. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından Van’da düzenlenen ‘Türkiye-İran Van Forumu’na katılan Bikdeli, Hürriyet’e şu değerlendirmeleri yaptı:

Haberin Devamı

Erdoğan değinmişti

“İster Suriye’deki durum, ister Irak’taki durum, ister IŞİD tehdidi olsun, bölgemizi saran ve her gün de ilerleme gösteren bu büyük felakete karşı bütün bölge ülkelerinin bir araya gelmesi ve bunlara karşı ortak bir yöntem bulmamız gerekiyor. Mevcut koşullarda İran ve Türkiye bölgenin iki güçlü ve önemli ülkesi olarak bu süreçte belirleyici rol oynayabilirler. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan ziyaretinden dönerken Suriye konusunda İran ve Türkiye’nin rolüne değindi. (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İran’la bu mutabakatı sağlayabilseydik, belki de şu anda bu kadar kan dökülmez, bu kadar insan ölmezdi” sözlerine atıfta bulunuyor.) ‘Eğer biz işbirliği içinde olsaydık bölgedeki gelişmeler bu noktaya gelmezdi’ açıklamaları sadece geçmişi kapsamıyor, bugünü ve yarını da kapsıyor. Şayet İran ve Türkiye sorumluluklarını işbirliği içinde yerine getirirlerse bölgemizin tablosu değişecektir. Eğer biz bugün bir yol açarsak emin olun ki birçok ülke de bu yolda bizim yanımızda yer alır.

Haberin Devamı

TERÖRİZM BÜYÜYOR

Eğer her iki ülkenin de menfaatleri tehlikedeyse, her iki ülkenin de yeni inisiyatifler alması gerekiyor. Bugün bölgede terörizm gitgide büyüyor. Gerçek şudur ki, bölgedeki bütün ülkelerin ulusal çıkarları bu terörün negatif etkisi altında kalacak ve bu gerçeği hiç kimse inkâr edemez. Biz İran İslam Cumhuriyeti olarak ortak bir düşman olan IŞİD’in varoluşunu Türkiye’yle olan ilişkilerimizi ve işbirliğimizi geliştirmek adına bir fırsat olarak görüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!