İçki dersi kaldırılsın tartışması

Güncelleme Tarihi:

İçki dersi kaldırılsın tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 22:36

Eğitim Bir-Sen otelcilik ve turizm meslek liselerinde verilen alkollü içki servisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurdu.

Haberin Devamı

Eğitim alanında yeni tartışmalara neden olan talebe, turizmciler ve sendikalar tepki gösterdi. Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer ve Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı imzasıyla Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na gönderilen yazıda, 11. sınıf ve 12. sınıfta bar ve servis bölümlerinde alkollü içki servisi yapmak dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması istendi. Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Özer, taleplerinin nedenini özetle şöyle açıkladı: “Alkollü içki servisi dersi, yiyecek ve içecek hizmetleri alanının hem ‘bar’ hem de ‘servis’ dalında zorunlu ders olarak okutuluyor. Biz, söz konusu dersin servis dalından kaldırılmasını istiyoruz. 18 yaşından küçüklere sigara satışı bile yasakken eğitim kurumlarında çocukları içki ile tanıştırıyor, hazırladığı karışımları içmeye zorluyoruz. Söz konusu uygulama ne kanunlara ne de yönetmeliklere sığıyor. Dersin isteğe bağlı hale getirilmesini istiyoruz. Türkiye’de, alkollü içki servisi dersi almak istemeyen öğrencilerin çalışacağı yüzlerce alkolsüz otel hizmet veriyor. Turizm ükesi olması sebebiyle alkolü yasaklayamayız, ama bu dersi meslek yüksek okulları kapsamına alabiliriz. İkinci bir alternatif olarak ise alkollü içki servisini öğrenmek isteyen gençlere mezuniyetlerinin ardından halk eğitim merkezlerinde kurs verebiliriz.”

Haberin Devamı

Kim servis yapacak

DERSİN tamamen kaldırılmasının turizm sektörüne vurulacak ciddi bir darbe olacağını savunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, şunları söyledi: “En katı İslam ülkelerinde bulunan otellerde bile bu hizmet veriliyor. Alkol, işimizin ayrılmaz parçası ve eğitimler tamamen ortadan kaldırılamaz. Türkiye’ye gelen 40 milyon yabancı misafirin alkol servisi talebini karşılayacak insanlar yetiştirememek, bizlerin de bu işi yapamayacağı anlamına gelir.”

Çağdışı istek

BAKANLIĞA gönderilen talebi “çağdışı bir istek” olarak değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da, şöyle devam etti: “Eğitim-Sen olarak içki içilsin demiyoruz ama toplum yaşamını dinsel kurallara göre düzenlemeyi de anlamıyoruz. Turizm ve otelcilik liselerinde alkollüyü, alkolsüzü ayırmak kadar abes bir durum olamaz. Bu çağda böyle bir ayrıştırmaya gitmek demokrasi ve özgürlük söylemleriyle çelişiyor. Kafalarında, bağnaz, ortaçağ modeli bir uygulama var ve onu adım adım yerine getirmeye çalışıyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!