Kutlamanın adresi de AVM'ler oldu

Yarın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı...

Haberin Devamı

Son dönemde ülkede yaşanan gelişmeler de düşünüldüğünde, Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamaya hiç bu kadar ihtiyacımız olmamıştı.
Kutlamadan kastım, sabah saatlerinde yapılacak resmi programlar ya da Yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’ndeki ilk resepsiyon değil. Belediyelerin düzenlediği konserlerden de bahsetmiyorum.
Ülkenin kurtuluş gününün başta Başkent’te olmak üzere yurdun dört bir yanında heyecanla kutlanması gerektiğini düşünürken, Ankara Valiliği’nin dün gönderdiği e-posta gözüme takıldı.
İletide, ‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenleri kapsamında altı ayrı alışveriş merkezinde 16.00-18.00 saatleri arasında farklı komutanlıklara bağlı bandoların konser vereceği’ bilgisi yer alıyordu.
Peki, bandoların sokakta coşku yaratması daha uygun olmaz mıydı?

* * *

Haberin Devamı

Kişi başına düşen AVM metrekaresi açısından da Türkiye’nin başkenti olan Ankara’da artık en özel günlerin kutlama adresi de AVM’ler oldu.
Herkesin Cumhuriyet Bayramı şimdiden kutlu olsun.

KİMİ KORUYOR

Ulus Tarihi Kent Projesi kapsamında Hacı Bayram Camii restore edildi, Hamamönü’nde yapılan evlerin benzerleri yapıldı. Bölge yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Buraya kadar her şey normal ve güzel.
Son bir ayda ise bölgede kafa karıştıran gelişmeler yaşanıyor.
Roma Antik Tiyatrosu’nun beyaz taşlarla kaplanması ve Hükümet Caddesi’ndeki altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi sütunların asfaltla kapatılması akıllarda soru işareti yarattı. Büyükşehir Belediyesi ‘Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden izin aldıklarını açıkladı.
Koruma Kurulu’na ulaşmak ise mümkün değil. 30 Eylül’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın Müdürlüğü’ne antik tiyatroya döşenen taşlarla ilgili ulaşmaya çalışan Ankara Hürriyet muhabirine yanıt verilmedi. Büyükşehir Belediyesi’nin ‘izni var’ açıklamasını yaptığı Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ise ‘Bakanlık izni olmadan bilgi veremeyiz’ ısrarında.
Bu ‘gizemli tutum’ tarihi değerleri koruması gereken Koruma Kurulu’nun kimi koruduğu sorusunu beraberinde getiriyor.
Sahi Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kimi koruyor?

Haberin Devamı

Saraçoğlu soruları

Tarihi kent merkezinin olmaması Ankara’nın en büyük eksiklerinden. Bunun için Ulus Tarihi Kent Projesi yürütülse de uzun soluklu bir proje olduğu için beklemek durumundayız.
Kızılay ise her geçen gün daha kötüye gidiyor.
Bakanlıkların taşınmasıyla ‘resmi’ keşmekeşten kurtulmaya başlayan Kızılay için şimdiden planlama yapılması gerekiyor. Yoksa kötü gidişin Kızılay’ı tamamen çöküntü haline getirmesi kaçınılmaz.
Kızılay için en büyük şans Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nin aslına uygun düzenlemesi.
Projenin gündeme geldiği ilk günlerde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Roma gibi Prag gibi bir proje yaratın” diyerek destek olmuştu. Aylardır somut bir gelişme yaşanmayan Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili geçtiğimiz günlerde sürpriz bir adım atıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ATO, Milli Emlak ve çoğu zaman bu kurumlara muhalefetiyle tanınan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Saraçoğlu için birlikte hareket edeceklerini düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladılar.
Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ise Saraçoğlu konusundaki özetle süreci riskli gördüklerini ifade ederek, ‘rant öncelikli proje’ imasında bulundular.
Hal böyle olunca Saraçoğlu konusunda akla takılan bazı soruları soralım:
* Şehir Plancıları Odası ile birlikte bölgenin riskli alan ilan edilmesine dava açan Mimarlar Odası bu iş birliğiyle ilgili kaygılar taşıyor mu?
* Saraçoğlu konusunda ‘aslına uygun yapılacak, AVM yapılmayacak’ açıklamasına rağmen Şehir Plancıları Odası’nın endişelerini giderecek bir görüşme yapıldı mı? Şehir Plancıları’nın açıklamaları dışında daha somut bildiği bir şey var mı?
* Kent merkezinde yapılacak bu projede Büyükşehir Belediyesi neden yok?

Yazarın Tüm Yazıları