Yalova'da üretilen kiviler dalında satıldı

Güncelleme Tarihi:

Yalovada üretilen kiviler dalında satıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 11:24

Türkiye'nin önemli kivi üretim merkezlerinden Yalova'da çiftçiler, ürünlerini dalındayken satıp iyi bir gelir elde etmenin memnuniyetini yaşıyor.

Haberin Devamı

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kivi üreticisinin ürünü daha dalındayken sattığını ve durumdan memnun olduklarını söyledi.

Türkiye'de üretilen kivinin önemli miktarının Yalova'da yetiştiğine dikkati çeken Tunalı, şöyle devam etti:

"Kivi üretimi kentte 25 yıldır devam ediyor. 21 yıldır hasat yapıyoruz. Türkiye'de yaklaşık 25 bin ton kivi üretimi yapılmaktadır. Bunun 5 bin tonu Karadeniz Bölgesi'nde, 20 bin tonu da Yalova bölgesinde üretiliyor. Yani kivi üretimi Yalova'da yaklaşık Türkiye'nin yüzde 70-75'i civarındadır. Türkiye'de yaklaşık 70 bin ton kivi tüketilmektedir. Bunların bir kısmı İran'dan, bir kısmı Yeni Zelanda'dan, Şili'den gelmektedir. Yalova'da yaklaşık dönümden 4 ton ürün almaktayız. Şu anda bölgemizdeki tüm ürünler tüccarlara satılmış durumda. Genel olarak üreticilerimiz memnun, satış fiyatlarımız da iyi. Ürün dalında satıldı."

Tunalı, Avrupa Birliği ülkelerine gıda ithalatı ambargosu kararı alan Rusya'nın da Türkiye'den kivi ithal etmek isteyeceğini anlattı. Türkiye'ye, ürettiği 70 bin ton kivinin yetmediğini ve ithalat yoluna gidildiğini dile getiren Tunalı, "Bu kivicilik gelişebilirse, yetiştirilirse, bu ürün 6 ay depolanan bir ürün, bunu 200 bin, 300 bin tona çıkarabilirsek oralara da satma şansımız var" ifadesini kullandı.

"Kuraklık kivi üretimini etkilemedi"

Tunalı, Türkiye genelinde yaşanan kuraklığın yanı sıra Yalova'da da ciddi su sıkıntısı yaşandığını hatırlattı. Meyve bahçelerinde kullandıkları suyu sondajla temin ettiklerini bildiren Tunalı, şunları kaydetti:

"Kivi, Türkiye'de 40'ıncı paralelde yetişen, dünyada da 40'ıncı paralelde yetişen bir ürün. Yalova'da, toplam alanların yüzde 30'unda ancak ziraat yapılabiliyor. Geri kalan alanlar dağlık. Bu alanlarda da katma değeri yüksek ürünler üretmek lazım. Kivi de burayı çok sevdi. Bununla uğraşan insanların yüzü gülüyor, kazançları da güzel. Türkiye'deki kivi üretiminin bu yıl artması gerekiyordu ancak Karadeniz Bölgesi'nde 29 Mart gecesi yaşanan kırağı, üründe verimi düşürdü."

Kivi hasadının 1 Kasım'da başlayacağını bildiren Tunalı, "Kivi, çok kaliteli bir meyve. 4 portakal, bir kiviye bedel. C vitamini yüksek bir ürün. Tarladaki ürünle pazardaki ürün aynı değil. Kiviyi iyi paraya sattık diyoruz ama araya tüccar, depo kiraları, nakliyeler giriyor. Tahmin ediyorum kivi, kilogramı 4,5-5 liradan satılır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!