Trafik sigortasında önemli değişiklik

Meclis’e gönderilen Bankacılık Kanunu ile birlikte bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına yönelik yasa tasarısı, trafik sigortasında, bedeni hasar ödemelerine yönelik önemli değişiklikler getiriyor. Detaya girmeden önce kısa bir bilgi vereyim ki, getirilmek istenen değişiklik ne anlama geliyor, daha net anlaşılsın.

Haberin Devamı

Malumunuz, bir süredir trafik sigortasında, tüketici yüksek primlerden şikayet ediyor, sigortacılar ise trafik kazaları nedeniyle ödedikleri vefat tazminatlarının ciddi boyutlara ulaştığından, bundan dolayı da zarar ettiklerinden yakınıyor. Peki, bu noktaya nasıl gelindi?
Son yıllarda trafik kazalarında yakınını kaybedenler, gerek kendi inisiyatifleriyle gerekse de yönlendirmeyle sigortadan daha fazla tazminat alabilmek için ya direk mahkemelere başvurmaya ya da sigortadan para alıp, ‘yetersiz’ diyerek, dava açmaya başladı.

YAKINI ÖLEN YARGIYA

Mahkemelerde de tazminat hesaplamaları, uzmanlar yerine öğretmen, avukat gibi bilirkişiler tarafından yapıldığından, herkes de kendine göre hesaplama yöntemi uyguladığından ortaya farklı farklı tazminat kararları çıkmaya başladı. Davalar da 3-4 yıl sürdüğünden tazminat rakamı değişmese bile mahkeme masraflarıydı, gecikme faiziydi derken sigorta şirketleri kime, ne ödeyeceğini bilemez hale geldi.
Bu kadarla kalsa iyi. Bu durum, kendilerine ‘hasar aracısı’ diyen fırsatçı bir kesim de doğurdu. Sözüm ona bu aracılar, kazada ölenlerin yakınlarına, ‘sigortayla, mahkemeyle uğraşmayın biz hallederiz’ diyerek, aldıkları vekaletlerle mahkemelerin yolunu tuttu ve sigorta şirketlerinin ödedikleri tazminatların neredeyse yüzde 70’ini cebe indirdi. Sonuçta, aracılar zenginleşti, olup bitenden habersiz mağdurlar daha da mağdur oldu. Çoğu, sonradan duruma uyandıysa da iş işten geçti.
Ve bugün gelinen noktada, trafik sigortasında, vefat tazminatı taleplerinin tamamına yakını aracılar marifetiyle, sigorta şirketlerine değil de direk yargıya başvurularak yapılır hale geldi.

Haberin Devamı

TAZMİNATA DÜZENLEME

Gelelim, Meclis’e gönderilen kanun tasarısına. Tasarı ile artık trafik sigortasından ödenecek vefat tazminatı, belli standartlara ve yine belirlenecek sigorta genel şartlarına göre hesaplanacak. Genel şartları ise Hazine belirleyecek. Daha açık şöyle anlatayım:
Tasarı kanunlaşırsa, her mahkeme farklı farklı tazminata hükmedemeyecek, herkes kendine göre ayrı ayrı hesaplama yöntemleri uygulayamayacak. Vefat eden kişinin yaşı, gelir durumu, bakmakla yükümlü olduğu kişiler gibi belli kriterler göz önüne alınarak, Hazine’nin oluşturduğu şartlara göre tazminatlara standart getirilecek. Böylece kişilerin mahkemelere gitmesine gerek kalmayacak, gitse bile sonuç değişmeyecek. Haliyle bundan sonra hasar aracılarına da ihtiyaç olmayacak.
Daha da önemlisi sigorta şirketleri, kime, ne kadar tazminat ödeyeceklerini bileceklerinden trafik sigortasının primlerine yüksek oranlarda zam yapmayacak.

Yazarın Tüm Yazıları