Tarihi yatırıma çok az kaldı!

Güncelleme Tarihi:

Tarihi yatırıma çok az kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 21:06

Fiat-Chrysler tarafından mayısta yapılan sunumda 4 yeni model üreteceği açıklanan Tofaş’ın CEO’su Kamil Başaran “Tarihi bir döneme giriyoruz. Bugüne kadar yaptığımızın üstünde bir yatırıma imza atacağız. Detayları çok kısa süre içinde açıklayacağız” dedi.

Haberin Devamı

MAYIS ayında Amerikan Chrysler ile birleşip logosonu ‘Fiat Chrysler Automobiles’ (FCA) olarak değiştiren ve Amerika’da borsaya açılan İtalyan Fiat, açıkladığı 5 yıllık kalkınma planında Koç’la ortak olduğu Tofaş’a da tarihi görev vermişti. Bilmeyenler için Fiat Chrysler (FCA) CEO’su Sergio Marchionne mayıs ayında sektör yetkililerine ve analistlere yaptığı 5 yıllık kalkınma sunumunda 2014-2018 yılları arasını kapsayan planları kapsamında bünyesindeki tüm markaların çıkaracağı yeniliklerin takvimini paylaşmıştı. Yapılan sunumda Tofaş’ın önümüzdeki 4 yıl içinde 4 yeni modeli Bursa’da üreteceği bu modellerden ikisinin Bravo ve Linea’nın yerine alacak kompakt modeller olacağı, 3’üncü modelin ise yepyeni bir station wagon olarak devreye gireceği belirtilmişti. 2015 ve 2016’ya kadar devreye girecek bu 3 modelin Fiat’ın orta sınıftaki yeni ailesi olacağı yorumları yapılmıştı. Fiat’ın sunumda açıkladığı 4’üncü sürpriz ise Tofaş tarafından 2017’de devreye girmesi planlanan yeni kompakt SUV modeliydi. Bu modelin de Bursa’da üretilen hafif ticari araç modeli Fiorino’nun ikinci jenerasyonu üzerinde geliştirileceği belirtilmişti.

Haberin Devamı

TARİHİ BİR SÜREÇ

Bu modellerle birlikte Bursa’da üretilen model sayısı Doblo ve Fiorino’yla birlikte 6’ya yükselecek ve yaklaşık 20 yılın ardından ilk kez üretimde ağırlığı otomobil alacak. Tofaş’tan Fiat-Chrysler’in resmi sunumunda belirtilen yeni modellerle ilgili şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı. Sadece resmi olarak Tofaş’ın 2015’te 520 milyon dolarlık yatırımla yeni bir kompakt sedan modeli üreteceğini biliyoruz. Diğer modellerle ilgili henüz detaylı bir açıklama yok. Tofaş CEO Kamil Başaran, bu konuda çok yakın bir zamanda açıklama yapacaklarının müjdesini vererek, “Tofaş tarihi için çok önemli bir döneme giriyoruz. Evet bugüne kadar yaptığımız yatırımın üstünde bir yatırıma imza atacağımız doğru. Bu yıl içinde yani çok kısa bir süre sonra bu gururu ve tarihi adımı sizinle paylaşacağız” dedi. 2 hafta önce Amerika’da gerçekleşen yönetim kurulu toplantısına katıldığını da hatırlatan Başaran, “Bu tarihi toplantıda da Tofaş’ın öneminin altı çizildi ve çok önemli kararlar alındı” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÜRETİLECEK MODELLER

Tarihi yatırımın detayları ise şöyle:

Kompakt yani orta sınıfta önemli bir strateji ortaya koyan Fiat, bu bağlamda pek talep görmeyen modeli Bravo ile Türkiye’de üretilen Linea’nın yerine yeni modeller geliştirecek. Yani Fiat, kompakt sınıfta bir hatchback bir sedan ve station wagon üretecek. Bu 3 model de Bursa’da üretilecek. Tofaş hali hazırda 520 milyon dolara kompakt sedanın üretimini duyurmuştu. Yeni sedan önümüzdeki yıl Linea’nın yerine devreye girecek. Kompakt hatchback ise geçtiğimiz yıl Avrupa’da 10 bin adet ancak satan Bravo’nun yerine 2016 devreye sokulacak.

Stilo’dan sonra 2008’den bu yana kompakt station wagon geliştirmeyen Fiat, Bursa’da buna da bir son verecek. Bursa’da üretilecek kompakt model ailesinin ilk üyesi olan sedan önümüzdeki yıl diğer iki model ise 2016’da devreye girecek. Fiat’ın Bursa için diğer bir önemli sürprizi ise 2017’de devreye girecek yeni kompakt SUV. Bu aracın hafif ticari modeli Fiorino’nun yenilen binek versiyonu üzerinde geliştirilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

BİZ SÜPER FİLOCUYUZ

Kamil Başaran yüzde 72’ye ulaşan filo satışları hakkında ise şunları söyledi: “Bugün filo satışı Avrupa’da yüzde 50’lerin üstüne çıkmış durumda. Türkiye’de ise 3 tane satan da filo, 500-600 adet satan da filo diye geçiyor. Biz 500-600 adedin üstünde yani süper filo satan markayız. Pazarda rekabet yoğun olduğu için satışların düştüğü zamanda filoya yükleniliyor. Biz sonuçta üretici ve ihracatçı bir firma da olduğumuzdan kârlılığımız koruyoruz.”

ABD’YE DOBLO İHRACATI ARTABİLİR

Tarihi yatırıma çok az kaldı

TOFAŞ tarafından 360 milyon dolar yatırımla yenilenen Doblo, RAM markasıyla ilk kez Amerika’ya ihraç edilecek. ABD’ye 2021’e kadar 175 bin adet Doblo ihracat etmeyi planladıklarını aktaran Başaran, “2 hafta önce ABD’de yaptığımız toplantıda yeni Doblo’dan da bahsedildi. Çok beğenildiği ortaya kondu. Dolayısıyla yeni Doblo’nun ihracat rakamları daha da artabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!