Park üzerinde yüksek gerilim istemeyen mahalleli yol kesti

Güncelleme Tarihi:

Park üzerinde yüksek gerilim istemeyen mahalleli yol kesti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 17:10

Esenyurt’ta yürüyüş parkı üzerinden geçirilmek istenen yüksek gerilim hattı tartışmaya neden oldu. Olayı protesto ederek yol kapatan mahalle sakinleri, hattın konutlardan uzakta bir yerde olan çevre yolundan geçirilmesini istedi.

Haberin Devamı

Esenkent Mahallesi sakinleri yüksek gerilim hattının Atatürk Parkı üzerinden geçirilmesi çalışmalarını protesto etti. Çoluk çocuk eylem yapan kalabalık mahalle sakini, yürüyüş yolu da bulunan parktan yüksek gerilim hattının geçirilmesine tepki gösterdi. Atatürk Parkı’nda toplanan kalabalık pankart ve sloganlar eşliğinde yürüyüş yaptı. ‘Yüksek gerilim hattı istemiyoruz’ sloganı atan eylemciler, kaldırım üzerinde de yürüdü. Vatandaşlar daha sonra parkın önündeki kavşakta yolu trafiğe kapattı. Dövizler taşıyan mahalleli, sloganlar atarak eylemi sürdürdü. Herhangi bir müdahalede bulunulmayan grup daha sonra yoldan çekildi ve kaldırım üzerinde bir süre daha yürüdü.

Mahallelilerin iddiasına göre, yüksek gerilim hattının geçtiği yerin imara açıldığı belirtildi. Bu nedenle yüksek gerilim hattının yürüyüş parkının üzerinden geçirilmesi için de çalışmalar başladı. Direklerin temelleri de parkın içine inşa edildi.

Mahalle sakinlerinden ve Esenyurt Belediyesi Meclis Üyesi Atakan Çiftçi, yürüyüş parkı üzerinden yüksek gerilim hattı geçirilmek istendiğini söyledi. Bu nedenle genç, yaşlı, kadın, erkek her siyasetten ve meslekten insanlar ile direndiklerini belirten Çiftçi, “Hattın oradan geçirilmesini istemiyoruz. Karşı tarafta site yapılıyor, park olan yer imara açıldı. Oradaki hattı da buraya kaydırıyorlar. Santraller arası enerji hattı.” dedi.

Hattın geçişi için daha müsait yer bulunduğunu belirten Çiftçi, “Biz de diyoruz ki klasik muhalefet gibi ‘bunu istemiyoruz’ demiyoruz. İlla yapılacaksa, devletimize milletimize yararı varsa ki var, Evren Sanayi var ve çevre yolu üzerinden gitsin. Çünkü yerleşim yerine yakın olması en az 300 metre şartı var. Burada en uzak mesafe 27 metre. Kanser riski var, tiroit yapıyor, beyin ve kan hastalıkları yapıyor. Bunun önüne geçmek istedik.” diye konuştu.

Belediye ve ilgili diğer yetkililerle görüştüklerini ancak hala çalışmaların devam ettiğini kaydeden Çiftçi, “Biz ne Esenkent’in huzurunun bozulmasını ne de toplumun huzurunun bozulmasını istemiyoruz. Sloganlarımızdan biri de bu, ‘Esenkent’te gerilim istemiyoruz.’ Hem yüksek gerilim anlamında hem de huzurumuz bozulmasın anlamında.” ifadelerini kullandı.

Yüksek gerilim için güzergah da bildirdiklerini ve tez zamanda bunun alınmasını talep ettiklerini anlatan Çiftçi, “Bütün talebimiz bu. Çalışma devam ediyor. 3 gün durdurduk. Güvenlik güçleri söz verdi bize çalıştırmayacaklarına dair. Ama daha sonra buradaki insanların 2-3 katı güvenlik kuvveti gelip polis eşliğinde çalışmaya devam ettirdiler.” dedi.

Demokratik haklarını kullandıklarını ve beklediklerini belirten Çiftçi, “Ama her şeyin de bir sabrı var. Halkla oynamamak lazım. Bir yetkili çağırdık ‘gel anlat’ diye korktuğu için gelmedi.” şeklinde konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!