Türkiye Noterler Birliği Almanya'da

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Noterler Birliği Almanyada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2014 16:05

Haberin Devamı

Başta ticari hayat olmak üzere günlük yaşamdaki tüm hukuki konularda sigorta görevi gören ve işlemleri güvence altına alarak birçok konunun yargıya yansımasını önleyen noterler, yargı sisteminin üzerindeki iş yükünü azaltmak için çekişmesiz tüm yargı işlemlerinin noterliklerde yapılmasını talep ediyor.

Türkiye Noterler Birliği (TNB) Almanya'nın başkenti Berlin'de Almanya Noterler Odası'nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

TNB Başkanı Yunus Tutar Almanya'daki temaslarının ardından
gazetecilere yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'ne ve günün koşullarına uygun bir
"Noterlik Kurumu" oluşturulması hedefiyle büyük bir Değişim Projesi'ni hayata geçirdiklerine işaret ederek, “TNB, 'Değişim Projesi' ile vatandaşların noterliklerde geçirdiği zamanı azaltmayı, hizmet kalitesini yükselterek tüm noterliklerde standart hale getirmeyi, ticari hayatı daha da kolaylaştırmayı ve Türkiye'nin 2023 yılı vizyonuna katkı sağlamayı hedefliyor” dedi.

Tutar, TNB'nin Türkiye gibi Latin Noterlik modelini uygulayan 35 Avrupa Ülkesi incelenerek hazırlanan 'Değişim Projesi' kapsamında; Alman Federal Noterler Odası'nın davetlisi olarak Berlin'de temaslarda bulunduğunu dile getirerek, Almanya'daki noterlik yapılanmasının ayrıntılı olarak incelendiği ve son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmelerde özellikle taşınmaz mal devri işlemlerine dönük uygulamaların masaya yatırıldığını aktardı.

Yunus Tutar, "Türkiye Noterler Birliği olarak Avrupa Birliği Noterler Konseyi'nde (CNUE) gözlemci üye statüsündeyiz. Başlattığımız 'Değişim Projesi' kapsamında da Avrupa Birliği ülkelerindeki noterlik mevzuatına uyum çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Almanya'ya gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret de uyum ve entegrasyon çalışmalarımızın bir parçası" bilgisini verdi.

Avrupa Birliği'yle uyum sürecinde Türk noterlerinin gayrimenkul satışlarında etkin yetkiyle donatılmalarını hedeflediklerini belirten Tutar, şöyle devam etti:

"Başta ticari hayat olmak üzere günlük yaşamdaki tüm hukuki konularda sigorta görevi gören ve işlemleri güvence altına alarak birçok konunun yargıya yansımasını önleyen noterlerin hukuki işlem yapma alanları genişletilerek yargı sisteminin üzerindeki iş yükü azaltılabilir. Tüm Avrupa, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde noterlerin sorumluluk alanında olan gayrimenkul alım-satım ve ayni haklara ilişkin hukuki işler ile çekişmesiz yargı işlemlerinin noterlere devredilmesi ile ihtilafların doğmadan önlenmesi sağlanabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!