İran'a 'idam' tepkisi: Kanlı bir leke

Güncelleme Tarihi:

İrana idam tepkisi: Kanlı bir leke
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2014 15:54

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) İran'da Reyhane Cebbari Melayeri'nin idam edilmesini, "İran'ın insan hakları sicilindeki kanlı bir leke" olarak niteleyerek kınadı.

Haberin Devamı

Örgütten yapılan açıklamada, Melayeri'nin idam edilmesini, Murtaza Abdulali Sarbandi cinayetiyle ilgili araştırmaların eksik olduğu, mahkeme kararının ise adalete hakaret olduğunu açıkladı.

Amnesty, Melayeri'nin idam edilmesinden önce de genç kadının usulsüz bir yargılama süreci geçirdiğini ileri sürmüş, hükmün infazının durdurulmasını ve yargılamanın yenilenmesini talep etmişti.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Melayeri'nin, Serbendi'yi, kendisine tecavüz etmeye kalkışması nedeniyle meşru müdafaadan öldürdüğünü belirttiği hatırlatılarak, Melayeri'nin idam edilmesi kınandı.

İran'da Tahran Devrim Mahkemesi, Murtaza Serbendi (47) adlı doktoru kasten öldürmek suçlamasıyla 7 yıl önce tutuklanan Reyhane Cebbari Melayeri'nin (27) Recayi Şehr Hapishanesi'nde idam edildiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Tahran Devrim Mahkemesi ise, maktulun iki omzunun arasından bıçaklandığı ve Reyhane'nin olaydan önce elektronik posta yoluyla "onu öldüreceğim" şeklinde mesaj gönderdiği ayrıca tecavüz girişiminde bulunulduğu öne sürerek olay mahallinin kilitli olmadığı gerekçesiyle sanığın daha sonraki ifadelerinden bu iddiaların kanıtlandığını açıklamış ve bu sebeple "kasten öldürme sebebiyle idam" cezasına hükmetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!