Ukrayna yeni parlamentosunu seçiyor

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna yeni parlamentosunu seçiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2014 10:30

İç savaşla sarsılan Ukrayna, geçtiğimiz Şubat ayında Viktor Yanukoviç’in devrilmesinden bu yana ikinci defa sandık başına gidiyor. Ukrayna halkı bugün yapacağı seçimle ülkenin parlamentosu (Rada) milletvekillerini belirliyor. En büyük endişelerden biri ise seçmenlerin oylarını parayla satacağına dair iddialar.

Haberin Devamı

Bugünkü erken seçimler, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun göreve başlamasından beş ay sonra yapılıyor. Seçimin ana sloganı ise “Ukrayna’da istikrar için tüm yönetimi yenilememiz gerek”. Ukrayna’daki erken parlamento seçimleri “işgal altındaki topraklar” istisnası da içeriyor. Yeni meclise 450 milletvekili seçilmesi gerekirken, Kırım’ın Rusya işgali altında olması ve Donetsk ile Lugansk bölgelerinde yine Rusya yanlısı ayrılıkçıların oylama yapılmasına izin vermemesi üzerine parlamentonun ancak 420 üyesi belirlenebilecek. Kiev yönetimi kontrolü altındaki topraklarda oy kullanma hakkına sahip 33 milyon 570 bin seçmen bulunuyor. Cephe hattındaki yaklaşık 25 bin asker de seçimlerde oy kullanamayacak.

Parlamento seçimlerinin favori partisi de şimdiden belli. Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun üç ayda kurduğu “Poroşenko bloku”nun oyların yüzde yirmisini alacağı tahmin ediliyor. İkinci sırada yüzde 12 oyla dünya eski boks şampiyonu ve Kiev Belediye Başkanı Vladimir Kliçko’nun “Udar” partisi geliyor. Turuncu Devrim’in lideri Yuliya Timoşenko’nun “Anavatan” partisinin ise ancak yüzde 5 oy alması bekleniyor. Geriye kalan milletvekillerinin çoğunun ise bağımsız adaylardan seçileceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Poroşenko’nun partisinin birinci gelse bile tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemeyeceği şimdiden ortada. Ukrayna’nın yeni anayasasına göre, cumhurbaşkanından daha fazla yetkiye sahip hükümeti parlamento belirliyor.

“SEÇİMİ PARA BELİRLEYECEK” ENDİŞESİ

Ukrayna’nın içinde bulunduğu kaos ortamında yapılan parlamento seçimlerde yönetimin en büyük endişesi düşük katılım ve oyların satın alınması.

Dün akşam Ukrayna halkına seslenerek endişelerini dile getiren Poroşenko, “Ukrayna geleceğini belirleyecek Pazar günkü parlamento seçimlerinde oyunu satan sadece vatan haini sayılmayacak, büyük günah da işlemiş olacak” dedi.

Ukrayna yeni parlamentosunu seçiyor

Dolaşan söylentilere göre oy satın alma tarifesi de şimdiden belli. Seçim bölgesine göre 50 ila 500 grivne (10 ila 86 TL arasında).

Haberin Devamı

Seçimleri yapılması muhtemel yolsuzluklar nedeniyle eleştiren aşırı milliyetçi “Svoboda” partisi, “Bu Seçim Rusya’ya bizi satın alması fırsatı tanıyor. 5-10 dolara istedikleri milletvekilini parlamentoya seçtirebilecekler ve Şubat devrimi kazanımlarını sandıkta satın alacaklar” iddiasında.

Rusya ise önceki gün yaptığı sürpriz açıklamayla seçimlerin sonuçlarını tanıyacağını duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!