Ennahda için ikinci şans

Güncelleme Tarihi:

Ennahda için ikinci şans
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2014 09:44

Arap Baharı’nın kıvılcımını ateşleyen Tunus’ta bugün genel seçim var. 2011’deki seçimleri İslami Ennahda partisi kazanmıştı. Ancak 2013’e damga vuran iki siyasi suikast sonucu hareket, 29 Ocak’ta yerini teknokrat hükümete bırakmıştı. Ennahda bu kez daha geniş tabanlı bir koalisyon vaat ediyor. Partinin örnek aldığı model ise Türkiye’deki AK Parti.

Haberin Devamı

TUNUS bugün 2011’deki kurucu meclis seçimlerinden sonra genel seçimler için yeniden sandık başında. Arap Baharı’nı başlatan Zeynel Abidin bin Ali rejiminin yıkıldığı 2011’den bu yana ülkede siyasi istikrar henüz sağlanabilmiş değil. 23 Ekim 2011’de gerçekleştirilen ülkenin ilk serbest seçimlerinde kurucu meclisin üyeleri belirlenmiş, İslami eğilimli Ennahda Hareketi tarihi bir zafer kazanmıştı. Raşid Gannuşi liderliğindeki parti yüzde 37 oy almıştı. Bugün yapılacak seçimlerde Ennahda favori ve meclisteki sandalyelerin yüzde 25 ila 30’unu kazanması bekleniyor. Ancak bu partiye yönelik, İslami politikalar yürüttüğü ve ekonomide başarısız olduğu gerekçeleriyle muhalefetten gelen eleştirilerin dozu ise son derece yüksek. Demokrasiyi savunmakta ısrarlı olduğu mesajını veren Ennahda liderliği ise Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin başarısını kendisine model almaya çalışıyor.

TEKNOKRAT HÜKÜMET

Ülkeyi genel seçimlere teknokrat bir hükümet getirdi. Ennahda, Tunus’ta gerilimin artmasından dolayı 29 Ocak 2014’te iktidardan çekilerek yerini Mehdi Jomaa başbakanlığındaki teknokrat hükümete bırakmıştı. 2013 yılında işlenen iki siyasi cinayet Tunus’ta muhalefeti hareketlendirerek iktidardaki Ennahda hükümetine yönelik baskıları artırmıştı. Sol çizgideki Demokratik Yurtsever Hareket’in lideri Şükrü Belaid ve benzer çizgideki Halk Hareketi’nin eski lideri Muhammed Brahmi suikaste kurban gitmişti. Bu iki isim de özellikle Selefi hareketlere karşı sert muhalefetleriyle tanınıyordu. Tepkiler hükümete de yönelmiş, muhalefetin protestoları sonucunda ülkede gerilimin daha fazla artmaması için Ennahda, teknokrat hükümet formülünü kabul etmişti.

CİHATÇI DİYE SUÇLANDI

Ülke, bu gerilimli arka planda genel seçime giderken, favori Ennahda’ya muhalifler bu partiyi cihatçı eğilimleri güçlendiren bir kaynak olmakla suçluyor. Ennahda ise hareketin Tunus’un gelişen demokratik sisteminde meşru bir İslami alternatif olduğu konusunda ısrarcı. Partinin en önemli referansı Türkiye. New York Times’ın analizine göre Ennahda’nın lideri Gannuşi, iç savaş riskinin büyüdüğü Libya ve Müslüman Kardeşler’in askeri müdahaleyle devrildiği Mısır’dan farklı olarak Türkiye’de AK Parti başarısını yakından izliyor. Gazete, Gannuşi’nin seçim kampanyasını AK Parti’nin seçim videolarına benzer şekilde hazırladığına da dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Eski bakanlar da aday

Haberin Devamı

Seçimde devrik Zeynel Abidin bin Ali döneminde bakanlık yapmış üç bakan da parlamentoya girmek için yarışıyor. Eski rejimin ülke dışına çıkan önemli isimlerinden bazıları ülkeye dönüyor. Rejimin Sağlık Bakanı olan Mondher Zenaidi’yi, 15 Eylül’de Tunus Havalimanı’nda bir grup destekçisi karşılamıştı. Zenaidi, Fransa’ya sürgün gitmişti. Bin Ali ise Suudi Arabistan’da sürgünde yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!