25’inde patron oldu

Haberin Devamı

TARIM sektörüne demiri döverek ekipman yapan esnaf bir babanın oğludur. Hayatına yön vermek için okumaktan başka çaresi yoktur. Öyle de yapar. Liseye kadar Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde bir yandan babasıyla sıcak demire şekil verir, öte yandan okur. 1987’de ise üniversite için Balıkesir’in yolunu tutar. 1991’de Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olur. Önce memleketinde Karakaya Barajı’nda profesyonel iş hayatına adım atar. Bir yıl sonra da İstanbul’a gider ve otomatik kapı sistemleri üzerine faaliyet gösteren bir firmada çalışır. İlk kapısını da Leyla Alaton’a satar. Asker dönüşü de bir çöp entegre tesisinde şantiye şefi olarak çalışır. Ama mutlu değildir. Babasının ‘inşaat mühendisi ama geçici olarak kapı satıyor’ söylemine rağmen İzmir’de kendi işinin patronu olmaya karar verir. Ve Gafur Alişer, 25 yaşında ferforje ve otomatik kapı satan Egebeta’yı kurar. 1995’te 4 kişiyle yola çıkan Gafur Alişer, bugün otomatik kapı ve panjur sistemleri alanında 140 kişilik ekibiyle sektöründe önemli bir aktör. Geçen yıl hizmete giren ‘Otomasyon Yapı Market ile hedef büyüten Alişer, bu yıl da gayrimenkul danışmanlık şirketiyle yeni bir sektöre adım attı. Gafur Alişer’in gündeminde şimdi ise daha güçlü bir kurum olmak var. Bunun için yurt dışından gelen ortaklık teklifleriyle yol haritasını çizmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

25’inde patron oldu

Okumaktan başka çarem yoktu

Diyarbakır’a 120 kilometre mesafede dağlık bir ilçe olan Çüngüş’te dünyaya gelen Gafur Alişer, yaşamı boyunca hep mücadeleci olarak dikkat çekiyor. ‘Çüngüş’te okumaktan başka yol yoktu’ diyen ve hayalleri de hep okuma üzerine olan Gafur Alişer, o dönemi şöyle anlattı: “Babam esnaftı. Tarım sektörüne ekipman yapıyordu. Sıcak demire şekil veriyordu. O coğrafyada yapacak bir iş olmadığı için de tek kurtuluş okumaktı. Ben de öyle yaptım. Ama yaz tatillerinde babamın yanında çalıştım. Bizim oradan üniversiteye her yıl 2-3 kişi giderdi. 1987’de de o 3 kişiden biri ben oldum. Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’ni kazandım. Bölüm, o dönem Balıkesir’deydi.”
Bu tercihinde dayısının Balıkesir’de oturması, onun oğlunun da inşaat mühendisi olmasının etkisi vardır. ‘Çok güzel giyindiği için onu örnek aldım. Hatta onun kitaplarını kullandım’ diyen Gafur Alişer, üniversite yıllarında da müteahhitlik yapan dayısını yanında çalışır. Tabii bu süreçte boya da yapar, tuğla da taşır...

Haberin Devamı

25’inde patron oldu

İlk kapı Alaton’a

1991’de mezun olunca memleketine dönüp daha önce staj yaptığı Karakaya Barajı’nda çalışmaya başlayan Alişer, şöyle diyor:
“Proje bir yıl sonra bitti. Ben de İstanbul’a gitme kararı aldım. O dönem Enka, yurt dışı için arayıştaydı. Görüşmeye gittim. Oradaki müdür ‘askerliğini yaptın mı? diye sordu. ‘Yapmadım’ deyince ‘seni işe alamayız’ karşılığını verdi. ‘Bavulumu aldım geldim. Geri dönemem’ deyince beni başka bir arkadaşına yönlendirdi. Askere gitme kararı aldığımı için burada 8 ay çalışacaktım. Bana bir katalog verdiler. ‘Otomatic Garage Doors’ yazıyordu. Bugün yaptığım işle ilk tanışma anım odur. İlk kapımı, Leyla Alaton’a sattım. Tabii kim olduğunu bile bilmiyordum. Bir de onun komşusuna sattım. Kim? Kadir Has. Bahçeşehir Villaları projesinde 500 kapı projesi vardı. Patron, bu işi alırsam bana ciddi bir prim vereceğini söyledi. O işi aldım ve askere gidişimi erteledim. 1993’te askere gittim. Babama soruyorlar, ‘inşaat mühendisi ama geçici olarak kapı satıyor’ diyordu. Ben de babama, üzülmesin diye ‘geçici olarak yapıyorum’ diyordum. Daha sonra asker dönüşü İstanbul Ümraniye’de çöp arıtma tesislerinin birinde şantiye şefi olarak çalıştım. Eski işimle alakası yoktu. Ailem Diyarbakır’da. ‘İstanbul’a gelir misiniz?’ diye sordum. Onlar, ‘Ancak İzmir’e gideriz’ dedi. Çünkü İzmir’de Çüngüşlü 300 aile vardı.”

Haberin Devamı

4 KİŞİYLE YOLA ÇIKTI

İzmir’de ilk başta Çandarlı’da şantiye şefliği yapan Gafur Alişer’in kafasındaki tek iş, babasının ‘geçici olarak kapı satıyor’ sözüne rağmen odur. Ve İstanbul’da çalıştığı otomatik kapı firmasının İzmir bayiliğini ister. 1995’te ise Egebeta’yı kuran Alişer, şöyle devam etti:
“4 kişiyle yola çıktım. 1 kamyonetim bir de Renault 9’um vardı. Balçova’da ferforje ve otomatik kapılar satıyorum. Baba mesleği demircilik olduğu için atölyecilik deneyimim vardı, bu işe kolay adapte oldum. O yıllarda otomatik kapı bilinmiyordu. 1996’da katıldığım İzmir’deki fuarda otomatik kapıyı görünce çok şaşırmıştım. 2003’te Egebeta için dönüm noktasıdır. ‘Egebeta artık bahçe kapısı satan değil, tüm otomasyonu satan bir firma olmalıdır ve Ege Bölgesi’ne hitap etmeli’ diye karar aldım. İstanbul’a bağlılığımızı azaltmak ve kendi üretimimiz için İTOB Organize’de fabrika yatırımına başladım. 2011’e kadar hem montaj, hem üretim yapan yapıdaydık. 2011’den sonra ‘market olmalıyım’ düşüncesi vardı. İZDEP’de 2013’te ‘Yapı Marketi’ kurdum. 2014’te de ‘Diyarbakır Lojistik Merkezi’ni açtım. Diyarbakır’a sadece satış yapma amacım yoktu. İzmir’den giderken Adana’da, Gaziantep’te mal indiriyorum. Diyarbakır’dan da Van’a gönderiyorum. Böylece İzmir’den Van’a uzanan bir lojistik ve ticaret köprüsü kurduk. Ulusal altyapımızı güçlendirdik. Şu anda 55 ilde 550 partnerimiz var. 140 kişi çalışıyor.”

Haberin Devamı

YURT DIŞINDAN TEKLİF VAR

Gelecek planları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Gafur Alişer, 2015’te İstanbul’a ağırlık vereceklerini belirterek, şu bilgileri paylaştı:
“Şu anda orada bir ofisimiz var. Burada yeni bir lojistik merkezi açma projemiz var. Yurt dışından Türkiye pazarına girmek isteyen bazı firmalar bizimle görüşmek istiyor. Ortaklık teklif ediyor. Bunlara sıcak bakıyorum. Buradan elde edeceğimiz finansal güçle Türkiye’de yapılanmamızı güçlendirmek istiyoruz. ‘Küçük olsun, benim olsun’ gibi durumu savunmuyorum. Büyümek için ortaklık şart gibi.”

HEDEFLER BÜYÜK

‘Force’ markalı otomatik kepenkle bir numara olmayı hedeflediklerini anlatan Gafur Alişer, bu konuda aylık 750 üretim düşündüklerini belirterek, “Force markalı fotoselli kapılarda da aylık 300 adet üretim planlıyoruz. Gerçekçi ve ulaşılabilir hedeflerle yola çıktık. Alüminyum grubunda geçen yıla göre kompozit satışında yüzde 40, alüminyum satışında da yüzde 100 büyüme hedefimiz bulunuyor. Ayrıca, Egeroll markalı otomatik panjurlarda aylık 3 bin adetlik üretim rakamına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

25’inde patron oldu

KISA KISA


* Egebeta çatısı altında ana dalda 30 ürün bulunuyor. 5 bine yakında malzeme... Alüminyum, otomatik kapı-pencere, panjur, cephe kaplama gibi ürünler ağırlıkta. Gafur Alışer, “Küpeşte, cephe profilleri, otomatik panjur, otomatik kapı, dış bahçe çitleri, bahçe kapıları, güvenlik turnikesi, bariyer gibi hizmetleri tek çatı altında verebiliyoruz” diyor.
* Geçtiğimiz yıl yüzde 70’lik büyümeyle kapatan Egebeta, bu yılı ise yüzde 30’la tamamlamak istiyor.
* Egebeta, sektöründe ilk kez 7/24 ve bir saatte acil servis hizmeti veren ender firmalardan biri konumunda.

Yazarın Tüm Yazıları