Kirmir Çayı’nda kum kavgası

Güncelleme Tarihi:

Kirmir Çayı’nda kum kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 01:10

Kızılcahamam Kirmir Çayı yakınınında faaliyet gösteren kum ocağı, köylünün tepkisine neden oldu. Köylüler, firmanın kendisine izin verilen stok alanı yerine dere yatağından kum çektiğini savunurken, firma yetkilileri iddiaları kabul etmedi.

Haberin Devamı

Kızılcahamam’a bağlı Mahkemeağacin Mahallesi’nde köylüler, dere kenarlarından kum alınmasının yasaklanmasına rağmen Hastaş Kum Sanayi ve Ticaret adlı şirketin faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, şikayetçi oldu.
Mahalle sakini Cemaleddin Kaplan, firmanın dere yatağı ile tarım arazilerinden kum çıkarmaya devam ettiğini iddia ederek, jandarmaya şikayette bulundu. Ocakta kamyonların plakasız kaçak bir şekilde çalıştığını öne süren Kaplan, şu iddialarda bulundu:
“Bugüne kadar valiliğe, bakanlıklara ve kaymakamlığa çok sayıda dilekçe yazdım. Bazı dilekçelerimle ilgili kurumlar çok ilgisiz kalırken, bazıları da ocağın faaliyetlerine ‘men’ kararı verdi. Ancak verilen kararlara rağmen işleyişte hala bir durma söz konusu değil.

KAZILAR DEVAM EDİYOR

Haberin Devamı

Bu ocakta kaçak kazı yapılıyor. Hem kendi arazileri hem de köylünün arazilerinin 3 metre kadar altı kazılarak, kum elde ediliyor. Dere boyunca 5 kilometrelik alandaki tüm arazilerde çalışma var. Burada köy merası çalınarak, kum hırsızlığı yapılıyor. Şirket, elinde kalan 2 milyon 400 bin metreküplük kumun bitmesi için Ankara İl Özel İdaresi’nden 2018’e kadar ruhsat aldı ama, izin çıkartılan stok yerine mera ve tarım arazilerinden kum çıkartmak için kazılar devam ediyor. Bundan önce de 2013’e kadar aynı stok için ruhsat alınmıştı ve beş yılda sadece 100 bin metreküp kumun eritildiği söyleniyor. Bu olur iş değil, buradan her gün 200 kamyon kum çıkıyor.

10 BİN AĞAÇ KURUDU

Yıllardır pirinç tarımı yaptığımız arazilere artık sadece buğday ekebiliyoruz. Kazılar nedeniyle ağaçların köklerine zarar verildi. Bu yüzden yaklaşık 10 bin ağaç kuruyup yıkıldı. 1’inci derece SİT alanı olan ve çok sayıda tarihi kalıntının olduğu mahallemize 500 metre uzaklıktaki kum ocağı nedeniyle doğa katlediliyor. Bir vatandaş olarak doğayı katleden bu kum ocağının kapatılmasını ve yasak olduğu halde sürdürdüğü faaliyetler nedeniyle ceza almasını istiyorum.”

Kirmir Çayı’nda kum kavgası


ŞİRKET: İDDİALAR ASILSIZ

Haberin Devamı

Kum ocağı yetkilisi Osman Gürdal ise, Cemaleddin Kaplan’ın iddialarının asılsız olduğunu savunarak, “Çalışmalarımızı, ruhsat alanımız içinde yapıyoruz. Bölgeyi ilk olarak 20 yıllığına mahallede yaşayanların verdiği izin ile kiraladık. Sonrasında ise devlet hazinesi olan araziyi önce 2013’e sonra da 2018’e kadar devletten kiraladık. İddialar tamamen asılsız” ifadelerini kullandı.

JANDARMA EL KOYDU

Köylülerin şikayeti üzerine olay yerine gelen Kızılcahamam İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, tutanak tutarak olayı savcılığa sevketti. Jandarma ekipleri stok alanı dışında faaliyet gösterdiği iddia edilen iş makinelerini fotoğraflayarak, savcılığa iletilen dosyaya ekledi. Kaçak kum üretimi yapıldığı iddia edilen ocakta çalışan iş makinelerinin bazılarının plakasız olduğu görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!