Kostüm dikecek terzi aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Kostüm dikecek terzi aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 01:10

Yok olmaya yüz tutan çıraklık sistemi, tiyatroyu da etkileyerek kostüm dikecek terzileri mumla aranır hale getirdi. DT Sanat Teknik Müdürü Hakan Dündar,"Takım elbise dikecek birini dahi bulamıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yıllardır zanaatkarların, esnafın, hatta sanayicilerin eksikliğini hissettiği çıraklık, tiyatroyu da etkiledi. Konfeksiyonun gelişmesiyle terzi çıraklığına ilginin azalması, tiyatro kostümü dikecek terzileri mumla aranır hale getirdi.
Devlet Tiyatroları (DT) Sanat Teknik Müdürü Hakan Dündar, "Şu an usta terzi yetişmiyor yalnızca eski ustalar kaldı. Maalesef tam bir takım elbise dikecek birini bulamıyoruz çünkü terzilik artık ölen bir meslek görülüyor" dedi.
"Artık piyasada hiçbir terzinin çırağı yok çünkü kimse terzi çırağı olmak istemiyor" ifadesini kullanan Dündar, böyle olunca da hiçbir şeyin temelden öğrenilemediğini söyledi.

KİMSE PANTOLON DİKEMİYOR

Dündar, konfeksiyonun çok gelişmesiyle bu işe gönül verenlerin daha spesifik alanda çalıştığını, kiminin kalıpçı, kiminin dikişçi olduğunu belirterek, "Bir pantolonun ortaya çıkmasında hepsinin emeği var ama bir kişiye 'Tek başına pantolon dik' dediğin zaman yapamıyor. Şu an usta terzi yetişmiyor yalnızca eski ustalar kaldı. Maalesef tam bir takım elbise dikecek birini bulamıyoruz çünkü terzilik artık ölen bir meslek olarak görülüyor" diye konuştu. Bu sıkıntının özellikle terziler için söz konusu olduğunu kaydeden Dündar, marangoz kalfası, marangoz çırağı, ayakkabıcı ustası, çırağı bulunduğunu, tiyatro için önemli olan perukacıları da kuaförlerden seçip eğittiklerini anlattı.

ERKEK GİYİMİNİ BİLMİYORLAR

Haberin Devamı

Dündar, makyajcı bulmakta da sıkıntı yaşamadıklarına değinerek, "Üniversitelerde bölümler açıldı, üniversite mezunu makyajcılar var. Tekstilde de bölümler var ama kadın üzerine ilerliyor bütün tekstil eğitimi. Kız meslek liselerinin terzi bölümleri, moda tasarım bölümleri var, neredeyse tamamı kadın üzerine" değerlendirmesinde bulundu. Bu nedenle erkek kostümleri için de sıkıntı yaşadıklarını ancak bunu aldıkları kişiyi eğitmekle çözdüklerini dile getiren Dündar, "Burası Türk tiyatrosuna hizmet eden bir okul. Gençlikten alıp yetiştiriyoruz. Aslında bütün atölyelerimizde usta-çırak ilişkisi var örneğin her şeyin sahtesinin yapıldığı butafor atölyemiz gibi. Bizde bir kişi yaklaşık 10 yılda ustalaşıyor ama bazen kadro açamayınca yıllarca emek verip ustalaştırdıklarımız diğer sanat kurumlarına da gidebiliyor" dedi.

Haberin Devamı

MESLEK GÖZDEN DÜŞTÜ

DT'nin 30 yıllık erkek terzisi Ahmet Çağlar da konfeksiyon yaygınlaştığı için ucuz giyinmenin mümkün olduğunu ve bu nedenle terziliğin gözden düşen bir meslek haline geldiğini söyledi. Halen mesleğini yürüten 100 terziden bir veya ikisinin bir çırağı bulunduğunu belirten Çağlar, "Terzilik, çok fazla maddi getirisi olan bir iş değil. Dikimi kaliteli ancak biraz da pahalı olduğu için tercih edilmiyor. Gelecek endişesi nedeniyle de uzun zamandır kimse çocuğunu terziye çırak vermek istemiyor" dedi. DT'de 17 yıl önce çalışmaya başladıklarını anlatan Çağlar, 35 kişinin çalıştığı konfeksiyon atölyesinde, her yıl 70-80 oyun için 3-4 bin kostüm diktiklerini kaydetti. Çağlar, tiyatro için konfeksiyonda çalışanlardan eleman alıp atölyelerde 4-5 yıl meslek öğrettiklerini bildirerek, çırakların terziliğe ilgi göstermediği takdirde, ileriki yıllarda tiyatro kostümü üretme bakımından zorluk yaşanabileceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!