Avrupa: Türkiye’nin festival merkezi İzmir

Haberin Devamı

TÜRKİYE Avrupa Birliği üyesi değil, ama İKSEV ve Uluslararası İzmir Festivali, AB’nin en önemli sanat platformunda temsil edilmemizi sağlıyor. İzmir ve İKSEV, Avrupa Festivaller Birliği EFA’nın düzenlediği ‘AB ve Avrupa Parlamentosu destekli Festivaller için Avrupa, Avrupa için Festivaller’ (EFFE) projesi için ‘Türkiye Festival Merkezi’ olarak seçildi. 41 ülkedeki 100’den fazla festivali kapsayan EFA Başkanı Darko Brlek ile Genel Sekreteri ve EFFE Eş Başkanı Kathrin Devanter, İzmir’in ‘Avrupa Kültürü ve Festivalleri’ açısından önemini vurguladı. Ayrıca Filiz Sarper’in EFA’nın yönetim kurulunun ilk Türk üyesi olmasını kültürel geleceğimiz açısından önemsiyorlar.

Avrupa: Türkiye’nin festival merkezi İzmir

Haberin Devamı

TÜRKİYESİZ BİR AVRUPA OLMAZ
EFA Başkanı Darko Brlek
- Avrupa için festivallerin önemi nedir?
- Festivaller Avrupa için sadece kültürel olarak değil, ekonomik açıdan da önemli. Kültürel turizmin gelişmesine büyük etkisi var. Müzik, dans, tiyatro, edebiyat, felsefe gibi farklı alanların birçok meraklısı ve takip edeni var. Bu kişiler bu amaçla seyahat ediyor, hem istedikleri güzel festivallere katılıyor, hem de yeni bir şehri, kültürünü tanıyor, yemeklerini tadıyor, alışveriş yapıyor. Ayrıca kültürel ilişkilerin gelişmesine de büyük etkisi var. Dünyada şu an çok problem ve çatışma var. Maalesef bizler konuşmuyor, birlikte kültür üretmiyoruz. Festivaller bunu artırmak için çok önemli.
- Peki İzmir bu oluşumun neresinde?
- İzmir sadece Türkiye için değil, Avrupa için de önemli. Çünkü 8 bin 500 yıllık geçmişiyle dikkat çekici ve ülkenizin batıya açılan penceresi. Geçen yıl EXPO adaylığınız sırasında da buraya gelmiştim. 300’den fazla güneşli gününüz olduğunu öğrenince çok şaşırmıştım. Ayrıca şu anda yeni bir opera binası yaptırıldığını biliyorum. Bunu da çok önemsiyorum çünkü İzmirlilerin sanata verdiği önemi gösteriyor.
- Filiz Sarper’in EFA Yönetim Kurulu’nda olması sizin için ne ifade ediyor?
- Türkiye bizim için çok önemli. Ayrıca ben Türkiye’yi çok severim. Konser için çok geldim. Çok büyük ve kültürel derinliği fazla olan bir ülke. Avrupa Türkiye’siz olamaz. Bayan Sarper sadece İKSEV için değil, tüm ülkenizdeki sanat ve kültürel çalışmalar konusunda aktif. Zaten Türkiye’de gerçekten çok önemli festivaller var. Biz de bunları gözönünde bulundurarak kendisinin yönetim kurulunda olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz.

Haberin Devamı

Avrupa: Türkiye’nin festival merkezi İzmir

SANATÇILARLA OLMAYI POLİTİKACILARA YEĞLERİM
EFA Genel Sekreteri Kathrin Devanter
- Politika okumuşsunuz ama Avrupa’nın en önemli kültür ve sanat oluşumlarından birinde çalışıyorsunuz?
- Politika okudum ama aslına bakarsanız Avrupa kültürü ve insanlarıyla ilgili eğitim aldım. Bir diğerini anlamak, farklı olana hoşgörü göstermek, kendinden farklı olanla birlikte yaşamayı öğrenmek var temelinde. Seyahat etmeyi, dil öğrenmeyi, insanlarla iletişimde olmayı seviyorum. Amsterdam’da politika okudum ama sonrasında İtalya Cenova’da Avrupa Kültür Şehri çalışmalarıyla bitirdim. Ayrıca ailemde hemen herkes müzisyen, ben de sanatçılarla olmaya bayılıyorum ve politikacılarla olmaya tercih ediyorum.
- Favori festivaliniz hangisi?
- Favorim yok çünkü hepsini seviyorum. Özellikle düzenlendiği şehri en güzel yansıtan, tüm izleyicilerini içine alan, sanki evdeymiş gibi hissettiren festivallerin yeri ayrı.
- Festivallerle kültürün Avrupa ve uluslararası ilişkilerde önemini nasıl görüyorsunuz?
- Müthiş bir önemi var. Düşünün politika dışında birşeyler konuşmak isterseniz ne konuşursunuz? En güzel konular sanat, kültür, festivallerdir. Sanat bir nevi pastanın üzerindeki krema gibidir. Her zaman hoş ve güzel bir tadı vardır. Ayrıca sanat insanlığın gelişmesi için mutlaka gerekli. O nedenle özenle korunmalı. Ülkelerin birbirleriyle ilişkilerinde de çok önemli bir bileşendir. Brüksel’de Avrupa Birliği Dışişleri bakanı Catherine Ashton’ın politikal gündemine sanat ve kültürü koymak kolay olmadı.

Haberin Devamı

Avrupa: Türkiye’nin festival merkezi İzmir

Yazarın Tüm Yazıları