Cumartesi Anneleri 500'ncü kez birarada

Güncelleme Tarihi:

Cumartesi Anneleri 500ncü kez birarada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 12:28

Kayıp ailelerinin oluşturduğu 'Cumartesi Anneleri', 500'ncü kez eylemde.

Haberin Devamı

Cumartesi Anneleri 500ncü kez birarada
Kayıp ailelerinin oluşturduğu "Cumartesi Anneleri" adlı grup, 1995 yılının Mayıs ayında başlattıkları eylemlerinin 500'üncüsünü gerçekleştirdi.

Grup her hafta olduğu gibi bugün de saat 12.00'da Galatasaray Meydanı'nda toplandı.

CUMARTESİ ANNELERİ'NİN EYLEMİNDEN FOTOĞRAFLAR

Grubun oturma eylemine birçok siyasetçi, sanatçı ve vatandaşlar da destek verdi.

Cumartesi Anneleri 500ncü kez birarada

Cumartesi Anneleri adına yapılan duyuruda kayıp ailelerine desteğe gelen vatandaşlar konuşmaların ardından alkış yapmamaları ve slogan atmamaları konusunda uyarıldı. Kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıyan grup üyelerine söz verildi. Yakınlarından bahseden grup üyelerinin içinde bulunan ve kamuoyunda “Berfo Ana" olarak bilinen, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden, Berfo Kırbayır'ın oğlu Mikail Kırbayır da bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

500 haftadır Galatasaray Lisesi önünde oturduklarını söyleyen Kırbayır, “Oturma amacımız dünyaca belli. Ellerdeki fotoğraflar bulunan kimisinin eşi kimisinin anası, kimisinin babası, kimisinin kardeşi, kimisinin torunu ve bunlar bu coğrafya da iyiyi, doğruyu, güzel olanı yapmak için mücadele ederken 12 Eylül darbesi sonucu yaşamlarına son verilenlerdir" dedi.

Kayıp Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe olarak devam etti. Tosun “Evet yine Galatasaray'dayız. 500 hafta nasıl geçti. Bazıları soruyor, rüya gibi. Yani 20 yıl önce biz otururken, çocuk olan ve bizim çocuklarımız şu an, 20 yaşın üzerinde. Maalesef bu devlet 20 yıldır hiçbir adım atmadı" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN KIRMIZI KARANFİL

Cumartesi Anneleri'ne destek vermek amacıyla CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bir kırmızı karanfil gönderdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Kılıçdaroğlu'nun kırmızı karanfilini kayıp annelerine sundu.

Haberin Devamı

Karakaş, kayıp annelerine kırmızı karanfili sunarken, “Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu, oğulları, kızları ve yakınları gözaltına alındıktan ya da devletle bağlantılı olduğu düşünülen kişilerce kaçırıldıktan sonra kaybolan annelere direnişlerinin, bekleyişlerinin 500. gününde kırmızı karanfille birlikte saygılarını, sevgilerini, dayanışma ve destek duygularını gönderdi. Sayın Genel Başkanımız ayrıca, CHP kayıplarını arayan annelerle birliktedir ve son kayıp bulunana, hesap sorulana kadar da beraber olacaktır “mesajını ilettiği öğrenildi.

YAYALAR VE EYLEMCİLER ARASINDA SÖZLÜ TARTIŞMA

Oturma eylemi sırasında kalabalıktan dolayı caddede yayalar yürümek de zorluk çekti. Bu yüzden gruptan bazıları ve yayalar arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Tartışmaların uzamasını engellemek için sanatçı Suavi, grup üyelerine “Buraya dönün" diye ikazda bulundu.

Haberin Devamı

BU HAFTA FEHİM TOSUN İÇİN TOPLANDILAR

Grup adına yapılan basın açıklamasında da şu ifadelere yer verildi:
“Bizler, devletin güvenlik güçlerince gözaltına alınarak kaybedilenlerin aileleri ve insan hakları savunucuları olarak 27 Mayıs 1995'ten beri her Cumartesi saat 12.00'da Galatasaray 'da gözaltına kaybetme gerçeğini gündemde tutmak için ülkenin en uzun erimli sivil itaatsizlik eylemini gerçekleştiriyoruz. Bu hafta kaybedilişinin 19. Yılında çocukları Galatasaray'da büyüyen torunları Galatasaray'a doğan Fehmi Tosun'u unutmadık demek için buluştuk. Fehmi Tosun hala kayıp. Yıllardır Galatasaray'dan kimliklerini açıkladığımız Fehmi Tosun'un failleri ve sorumluları hala korunmaya devam ediliyor.''

Haberin Devamı

Yaklaşık 2 saat süren oturma eyleminin ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!