Tek mekanda iki mutfak

Güncelleme Tarihi:

Tek mekanda iki mutfak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2014 01:02

Kebaba eşlik eden lavaş, köftenin hem içine karışan hem de üzerini saran ekmek, “susamlı kebap” adıyla da anılan çıtır simit, pizza hamuru, hamburger ekmeği ve daha niceleri...

Haberin Devamı

Türk ya da dünya mutfağının büyük bölümüne hakim olan tahıl katkılı yiyeceklerden kaçabilmek pek mümkün değil. Eğer sıkı bir protein diyetinde değilsek bu lezzetlerin tümünü üzerine fazla kafa yormadan mideye indiriyoruz. Peki çevremizdeki her 100 kişiden birinin bu “lükse” sahip olmadığını biliyor musunuz? Tahıl ürünlerinin bünyesinde barındırdığı gluten, çölyak hastalarının yaşamını kabusa çeviren bir alerjiye neden oluyor. Glutenli ürünler ile temas etmiş herhangi bir yiyeceğin tadına bakan çölyaklılar, dayanılması güç acılarla baş etmek zorunda kalıyor. Hal böyle olunca, onlar için dışarıda yemek yiyebilmek, sofradaki muhabbete ortak olabilmek fazlasıyla güç bir sosyal aktiviteye dönüşüyor. Toplumun büyük bölümünün hakkında fikir sahibi olmadığı çölyak hastalığı, genetik kaynaklı olmasına karşın orta yaşlardaki insanlarda da ansızın ortaya çıkabiliyor. Sonuç itibarıyla içeriğinde gluten bulunan ya da glutenli başka bir ürün ile temas etmiş tüm yiyeceklerle vedalaşmak zorunda kalıyorsunuz. Çatkapı’da adı geçen lezzetlerin büyük bölümünü hiç bir zaman deneyemeyecek olan çölyak hastalarının yaşamı gerçekten zor. Bu hafta çölyaklıların yaşamını kolaylaştırmak için menüsündeki tüm ürünlerin glutensiz versiyonlarını üreten bir mekanı ziyaret ettim.

Tek mekanda iki mutfak
TEK MEKANDA İKİ MUTFAK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!