‘Sarı toz’ postası

Güncelleme Tarihi:

‘Sarı toz’ postası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 01:53

İstanbul’da bir postaneden sahte isim ve adresle ABD, Kanada, Almanya ve Belçika başkonsolosluklarına zarf içinde “sarı toz” gönderildi. AFAD, başkonsoloslukları karantinaya aldı. Akşam da Fransa Başkonsolosluğu’ndan aynı ihbar geldi. Zarfları açarak toza maruz kalan toplam 16 kişinin karantinaya alındığı açıklandı. ABD Konsolosluğu'ndan yetkililer sarı toz'un bir kısmını incelenmek üzere ABD'ye gönderirken bir numunenin de AFAD ve UMKE ekiplerine verildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Sarı toz’ postası
‘SARI toz’ alarmı ilk olarak Levent’te bir iş merkezinin 16’ncı katındaki Kanada Başkonsolosluğu’ndan geldi. İçinde sarı toz bulunan zarfın önce binanın posta merkezine geldiği, buradan başkonsolosluğa götürüldüğü tespit edildi. Başkonsolukta zarfı bir kadın görevlinin açtığı ve içinden sarı renkli toz çıktığı tespit edildi.

Art arda ihbar yağdı

Kanada Başkonsolosluğu’na özel kıyafetli AFAD ekipleri gönderilirken aynı anda Gümüşsuyu’ndaki Almanya Başkonsolosluğu ve Beyoğlu’ndaki Belçika Başkonsolosluğu’ndan da ihbar geldi. İki adrese ekip gönderildi.

‘KONSOLOSLUĞU BOŞALTIN’

Almanya Başkonsolosluğu’nda çalışan bir kadın, o anları şöyle anlattı: “Bize mail atıldı ve çok acil bir şekilde konsolosluğu boşaltmamız söylendi. Çantalarımızı dahi alamadan bizi çıkarttılar. Ne olduğunu bilmiyoruz. Çalışma başlatıldı” dedi.

Haberin Devamı

‘Sarı toz’ postası

HEPSİ AYNI POSTANEDEN

Saat 16.20’de ise sarı toz alarmı ABD Başkonsolosluğu’na sıçradı. Ardından İstiklal Caddesi’nin girişindeki Fransa Başkonsolosluğu’na da aynı zarf ve içinde ‘sarı toz’ alarmı verildi. Zarfların gönderildiği postane tespit edildi ve ekipler inceleme yaptı. Mektupları aynı kişinin verdiği ve gönderen adresinin sahte olduğu tespit edildi.

16 KİŞİ KARANTİNADA

Sağlık Bakanlığı, “Şüpheli toz ile teması olan Kanada Başkonsolosluğu’ndan 10 (2’si üst düzey yetkili, 8 çalışan), Belçika Başkonsolosluğu’ndan 4 ve Almanya Başkonsolosluğu’ndan 2 olmak üzere toplam 16 kişinin tozun analizi alınınca kadar Bakırköy Dr. Sadi Konuk Hastanesi’nde karantina tutulacağını açıkladı. Açıklamada, analiz sonucunun 27 Ekim’de alınacağı belirtildi.

ABD

İstanbul'daki 3 konsolosluğa sabah saatlerinde zarf içinde sarı renkte toz gönderilmesinin ardından, ABD İstanbul Başkonsolosluğu'na da aynı zarftan gönderildiği belirlendi. Saat 12.30'da zarfı alan görevliler içerisinden sarı renkte toz çıkması üzerine durumu konsolosluk yetkililerine bildirdi. Yetkililerin haber vermesinin ardından başkonsolosluğa polis, AFAD ve UMKE ekipleri gönderildi. AFAD ve UMKE ekipleri, incelemelerde bulunmak için başkonsolosluğa girdi. Zarfın içindeki sarı toz ile birlikte incelenmek üzere ABD'ye yollanacağı öğrenidi. Bir numunenin de AFAD ve UMKE ekiplerine verileceği belirtildi. AFAD ve UMKE görevlileri yapılan incelemelerin ardından 19.30 sıralarında ABD Başkonsolosluğundan ayrıldı.

Haberin Devamı

‘Sarı toz’ postası

BELÇİKA

SARI toz köpük kolinin içinde görevliler tarafından başkonsolosluk binasından çıkarılarak Sağlık Bakanlığı’na ait bir aracın içine koyuldu. Toz, Hıfzısıhha Laboratuvarları’nda incelenmesi için Ankara’ya gönderildi.

ALMANYA

AFAD ve UMKE ekipleri, diğer konsolosluklardaki incelemelerin ardından, saat 15.30 Almanya Başkonsolosluğu’na geldi. Konsolosluk içinde ve bahçesinde ilaçlama çalışmaları yaptı.

KANADA

ÖZEL elbiselerini giyen AFAD ekipleri zarfı incelemek üzere içeriye girdi. 8’i Kanada, 4’ü Belçika, 2’si Almanya olmak üzere üç başkonsolosluktan 16 kişi karantinaya alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!