Kıbrıs’ta hellim krizi patladı!

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta hellim krizi patladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 01:17

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriye-ti’nde yaklaşık 16 bin kişinin geçimini sağladığı ve ülke ihracatının yüzde 25’ini oluşturan ‘Hellim’ KKTC, Güney Kıbrıs ve Türkiye arasında tartışma çıkardı.

Haberin Devamı

KKTC’nin Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) Kıbrıs adasının ürünü olarak tescil ettirdiği hellim peyniri için, Güney Kıbrıs’ın AB düzeyinde sadece Güney için yaptığı coğrafi işaret tescil başvurusu, KKTC’deki üreticiyi zora soktu. Güneydeki Rumların hellimi sahiplendiğini sahiplendiğini belirten Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, AB’ye Rumların yaptığı başvuru onaylanır ve Kıbrıslı Türkler bu tescil dışında kalırsa, bu isimle üretim ve dünya pazarlarına satış yapamayacaklarını söyledi. Bunun dışında Türkiye’de de 70’in üzerinde imalatçının hellim adı altında üretim yaptığını söyleyen Çıralı, “Bu üretimden vazgeçilmesi için gerekli uyarıları defalarca yaptık ve zaman tanıdık. TOBB’a da bu konu hakkındaki rahatsızlığımızı ilettik. Tescilli bir ürün olan hellimin Türkiye’de üretiminin sürmesi durumunda hukuki yollara başvuracağız” dedi.

LOGOSU HAZIR

Haberin Devamı

Hellimin coğrafi işaret alarak adlarına tescili sürecinin 2007’de başladığını dile getiren Çıralı, ilk olarak KKTC’de tescillenen hellimin 2009’da Türkiye’de tescil edildiğini belirtti. Çıralı, Rumların ise aynı yıl ‘halloumi’ adıyla tescil için AB Komisyonu’na başvurduğunu, yaptıkları itiraz sonucu dosyalarının eksiklikler nedeniyle geri gönderildiğini kaydetti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB Komisyonu’na 2014 Temmuz’da ikinci kez yaptığı tescil başvurusunun sürdüğünü ve üç ay sonra sonuçlanmasını beklediklerini söyleyen Çıralı, hellimin Rumlar adına tescilinin kendileri açısından büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Hellim Denetleme Kurulu oluşturduklarını söyleyen Çıralı, halkoyuyla logo belirlediklerini ve ürünlerde kullandıklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!