ÖSO pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

ÖSO pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 01:32

IŞİD kuşatması altındaki Kobani’ye Iraklı Peşmerge gücü gönderilmesiyle ilgili tartışmalar sürerken bu kez de kente Esad’ı devirmek için savaşan Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) 1300 kişinin yollanması gündeme geldi. Suriyeli Kürt Partisi PYD, ÖSO ile temasın olduğunu, ancak bir anlaşmanın olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

PEŞMERGE’nin Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) üç taraftan kuşatma altında tuttuğu Suriye’nin Kürt yerleşimi Kobani kentine gönderilmesiyle ilgili belirsizlik sürerken bu kez sahneye Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çıktı. El Cezire’nin “ÖSO, Kobani’ye 1350 kişi gönderiyor” haberinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Hür Suriye Ordusu’ndan 1300 kişiyi şu anda PYD (Demokratik Birlik Partisi) kabul ettiğini ifade etmiş” açıklaması geldi. Ancak PYD ve Rojava’nın (Kuzey Suriye) askeri gücü Halk Savunma Birlikleri (YPG) kaynakları bu konuda tartışmaların olduğunu ama verilmiş bir karar bulunmadığını kaydetti. El Cezire’ye göre ÖSO, “Suriye’nin toprak bütünlüğünden yola çıkarak ÖSO’nun genel komutanlığı, Halep’e bağlı Kobani kentine destek güç gönderme kararı aldı” açıklamasını yaptı. El Cezire’ye konuşan ÖSO komutanlarından Abdülcebbar Akidi kararla ilgili Ankara’yı da bilgilendirdiklerini belirterek “Lojistik ve askeri destek istiyoruz. Bu güç 36 saat içinde Kobani’ye gidecek” dedi.

Temas var, anlaşma yok

Haberin Devamı

Ardından Erdoğan’ın konuyla ilgili Estonya’daki açıklaması geldi. Erdoğan, PYD’nin Hür Suriye Ordusu’ndan 1300 kişiyi kabul ettiğini ifade ettiğini öğrendiğini söyledi. Bu açıklamayı PYD’nin açıklamaları izledi. PYD Eşbaşkanı Salih Müslim önce PKK’ya yakın haber ajanı ANF’ye yaptığı açıklamada “ÖSO’nun böyle bir açıklaması yok. Bu bilinçli olarak yayılan bir haber. Zaten ÖSO’ya bağlı bazı gruplar bizimle savaşıyorlar. Öyle bir şey olursa gelip bize başvururlar” dedi. Salih Müslim daha sonra Hürriyet’ten Uğur Ergan’a “Şu an için bir anlaşma yok. ÖSO ile YPG (PYD’nin silahlı gücü) arasında görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmeler sonunda anlaşmaya varıp, varmadığımız netleşir. Şu an için söyleyebileceklerim bunlar” derken Reuters’a demecinde şu ifadeleri kullandı: “ÖSO ile temas kurduk, ama Erdoğan’ın bahsettiği gibi bir anlaşma sağlanmadı.”

Mürşitpınar’da görüşmüşler

Hürriyet’e konuşan PYD’nin Avrupa Temsilcisi Zuhat Kobani’ye göre ise YPG ile Abdülcebbar Akidi arasındaki görüşmeler sınır bölgesinde (Mürşitpınar) gerçekleşti. Zuhat Kobani, YPG’nin ÖSO’nun desteğine ihtiyacı olup olmadığı sorusuna “Fırat Volkanı adını verdiğimiz yapı içinde zaten ÖSO’yla bağlantılı gruplar Kobani’de savaşıyor. ÖSO yardım etmek istiyorsa Carablus’tan IŞİD’e cephe açabilir, Kobani’ye gelmelerine gerek yok” yanıtını verdi. Kobani Hükümeti Sözcüsü Mahmud Beşar ise Hürriyet’e “ÖSO’nun teklifi bize resmen iletilmiş değil. İletilirse Savunma Bakanlığı ile YPG müzakerelerde bulunur ve kararını verir. Ancak başından beri söylediğimiz şey şu: Savaşçıya değil silaha ihtiyacımız var” dedi.
Suriye Ulusal Koalisyonu’ndan (SUK) bir kaynak ise “ÖSO’nun kararı yok. Akidi, 2013’te ÖSO Halep, Askeri Konsey Başkanlığı’ndan ayrıldı, sadece kendi adına açıklama yapabilir. Elbette Akidi para ve silah desteği sağlanırsa sözünü ettiği 1300 savaşçıyı toplayabilir. ÖSO açısından Halep çok daha kritik. Rejimin saldırıları şiddetleniyor, böyle bir zamanda ÖSO, Kobani’ye birlik gönderemez. Üstelik IŞİD yeniden Halep’i tehdit etmeye başladı” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!