İki damlada trafik kaosu

Güncelleme Tarihi:

İki damlada trafik kaosu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2014 01:02

Yağışlı havalarda artış gösteren ve ana arterlerde kaosa neden olan trafik kazalarına dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Pampal, sürücüleri uyardı. Pampal, “Yağışlı havalarda dikkatli sürüşün yanı sıra hız düşürülmesli, takip mesafesi dikkate alınmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin birçok bölgesi yağışlı havanın etkisi altına girerken, trafik kazalarının sayısı artmaya başladı. Uzmanlar, yağışın ilk başladığı anda sürücülerin dikkatsizliği ile kaza yapma oranının arttığını belirtti. Yağışlı havalarda sürüş güvenliğini azaltan en önemli konunun durma mesafelerinin uzamasıyla ortaya çıktığımı aktaran Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, normal yola göre ıslak zeminde hızlı araç kullanmak ve takip mesafesini kısa tutmanın tehlike oluşturduğunu kaydetti. Pampal, yağışlı havalarda araçların frenleme performansının zemine bağlı olarak azalacağını belirterek, öndeki araçla olan takip mesafesini artırmak gerektiğinin altını çizdi. Pampal, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

TOZ KAYGAN HALE GELİR

“Önümüz kış, mevsim şartlarına göre yağmur ve kar yağışı olacak. Yağışlı havalarda malesef trafikte kaza oranı artıyor. Sürücüler, yağışlı havalarda hızlarını azaltmıyor. Hız, trafik kazalarında birinci sırada yer alır. Durma mesafesi, yağışlı havalarda hızın yüksekliğine göre iki üç katına çıkar. Çünkü yağmur yeni yağdığında asfalt üzerindeki toz tabakası kaygan bir hale gelir, yani buzun üzerinde araç kullanmaya benzer. Güvenli takip mesafesi ve durma mesafesi çok önemlidir. Bu iki kavramı sürücüler bilmediği için iki damla yağmurda kazalar meydana gelir ve trafik felç olur. Sürücülerimizin çoğu frene basamadan çarpar. Çünkü araçlar dip dibe gidiyor.

OLUŞAN BUĞU GİDERİLMELİ

Araçların ön camında biriken yağmur damlaları ile içeride oluşan buğu görüş mesafesini azaltır. Öndeki ve yandaki araçların sıçratacağı su tehlikeli olabilir. Yüksek hızdan kaçınılmalı ve yağış devam ederken silecekler uygun hızda sürekli açık tutulmalı. Yağmurda otomobil kullanırken görüş açıklığını sağlamak için klima ya da havalandırma sistemi doğrudan cama yansıtılmalı. Farlar da yağışlı havalarda açık olmalı. Lastiklerin de kışa uygun olup olmadığı kontrol edilmeli. Lastiklerin diş derinliği kışın 3 milimetreden az olmamalı.”

Haberin Devamı

ANKARALI SÜRÜCÜLER İŞARETLERİ BİLMİYOR

Ülkede trafikte her yıl 10 bin kişinin hayatını kaybettiği, 300 bin kişinin de yaralandığını hatırlatan Pampal, birçok sürücünün en basit işaretleri bile bilmediğini dile getirdi. Pampal, “Ankara’da profesyonel sürücülerle yaptığımız anketlerde malesef acı bir gerçek ortaya çıktı. Sürücülerimiz işaretlerin ne anlama geldiğini bilmiyor. Bilmesi gereken en basit işaretlerin yüzde 70’ini bilmiyor. İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde trafik levhalarında işaretin altında ayrıca yazı yazılıyor. Biz bunu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne önerdik fakat kabul edilmedi” dedi.

GÖZ GÖRE GÖRE TRAFİK KAZASI

Virajlı ve eğimli yapısı nedeniyle sık sık kazaların yaşandığı Bağlıca Bulvarı’nda, dün sabah saatlerinde iki ayrı yağmur kazası yaşandı. Bulvar üzerinden Eskişehir Yolu’na çıkmak isteyen bir araç, yağmur nedeniyle kayganlaşan zeminden şarampole uçtu. Bir başka araç ise bariyerlere çarparak ters döndü. Aynı saatlerde meydana gelen kazalar nedeniyle Bağlıca Bulvarı üzerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Bölgedeki kazaların çoğunlukla göz göre göre yapılan hatalardan kaynaklandığını savunan çevre sakinleri, “Çok sayıda şoför, bu yolun eğimli ve virajlı olduğunu bile bile yağmurlu havalarda son sürat gidiyor. Kış aylarında daha kötü kazalar yaşanabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!