Almanya'dan Kuzey Irak'taki Kürt gruplara askeri yardım

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan Kuzey Iraktaki Kürt gruplara askeri yardım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 09:16

Almanya'nın IŞİD'le mücadelede Irak'ın kuzeyine asker göndererek Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) bağlı güvenlik güçlerine askeri eğitim vermeyi planladığı bildirildi.Almanya'nın IŞİD'le mücadelede Irak'ın kuzeyine asker göndererek Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) bağlı güvenlik güçlerine askeri eğitim vermeyi planladığı bildirildi.

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Federal Basın Evi'nde yaptığı toplantıda, IŞİD ile mücadelede eylül ayında insanı yardımın dışında Irak'ın kuzeyine askeri teçhizat ve silah göndermeyi kararlaştırdıklarını hatırlattı.

Irak'ta 18 Ekim'de hükümetin oluştuğuna işaret eden Chebli, “Askeri desteğin yanı sıra siyasi sürecin devam etmesi gerektiğini her zaman ifade ettik. Irak'ta hükümetin kurulmuş olması önemli bir adımdır” dedi.

Almanya'nın Irak'a sivil amaçlı yardımı 20 milyon avro daha artırdığını ifade eden Chebli, Irak güvenlik güçlerinin eğitim konusunda da desteğe ihtiyaçları olduğunu belirtti. Chebli, bu konuda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki güvenlik güçlerini askeri malzemelerin dışında eğitim ile desteklenmesinin düşünüldüğünü kaydetti.

“Bunu partnerlerimizle yapmak istiyoruz” diyen Chebli, “Ancak henüz nihai karar vermedik. Yerinde görüşmeler yapılması gerekiyor. Henüz bölgede uzmanlar yok. Planlama misyonu da gerçekleşmedi” ifadelerini kullandı.

Planlama gerçekleştikten sonra bu eğitimin nasıl olacağı konusunda görüşülebileceğini belirten Chebli, bu kararın Federal Meclis tarafından da onaylanmasını istediklerini kaydetti.

Chebli, daha önce bu konuda meclisin bilgilendirildiğini, planlama misyonu yapıldıktan sonra yeniden bilgilendireceğini ve sonuçta nasıl bir karar alınacağı konusunda karar verileceğini ifade etti.

"Kimyasal silahlar IŞİD'in eline geçmiş olabilir"


Bir soru üzerine de Chebli, "IŞİD'in kimyasal silah kullandığıyla ilgili bilgilerinin olmadığını ancak kimyasal silahların IŞİD'in eline geçmiş olabileceği yönünde inandırıcı ipuçlarının olduğunu" söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile telefon görüşmesi yaptığını bildiren Chebli, bu konuların BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde kalmasını istediğini belirtti.

Almanya, IŞİD ile mücadele kapsamında IKBY'ye yaklaşık 70 milyon avro değerinde askeri teçhizat ve malzeme yardım etme kararı almış, bu bağlamda silah ve askeri malzeme göndermişti.

Ayrıca Almanya'ya getirilen 32 peşmergeye Bavyera eyaletinde silahların kullanımıyla ilgili eğitim verilmiş, bunun dışında paraşütçü komandolardan oluşan 13 asker, peşmergelere eğitim vermeleri için Erbil'e gönderilmişti.

Hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), IKBY'nin güvenlik güçlerine eğitim vermek üzere Irak'ın kuzeyine olası gönderilecek Alman askerler için Federal Meclis'ten karar çıkartılmasını talep ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!