Nargilecilerden yeni taktik

Güncelleme Tarihi:

Nargilecilerden yeni taktik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 01:17

Sağlık Bakanlığı'nın kamu spotu reklamlarıyla nargilenin sağlığa zararını anlatıyor. Tüketiciler ise bu reklamların etkisiyle nargile tüketimlerini azalttılar. Nargile kafeler ise tek kullanımlık plastik marpuçla sağlıksız olduğu söylenen eski marpuçlara veda ediyor. Uzmanlar ise nargilenin her türlü sağlıksız olduğunu plastik marpucun bunu değiştiremeyeceğini ifade ediyorlar.

Haberin Devamı

Nargilecilerden yeni taktik
İstanbul’un nargilecilerinde yeni bir dönem başladı. Sağlık Bakanlığı’nın nargilenin sağlığa zararlarına karşı halkı kamu spotu ile uyarmasıyla birlikte tüketicilerin nargileye talebi düştü. Kafe sahipleri ise çözümü nargileye plastik marpuç satın almakta buldu. Plastik marpuç tek kullanımlık olarak satılıyor. Normal düzende satılan nargilelerde marpucu birden fazla insan kullandığı için nargile dumanını üfleyen insanlarda bulaşıcı bir hastalık varsa bunun diğer insanlara geçmesine neden oluyor.

Nargilecilerden yeni taktik

Haberin Devamı

İşte tek kullanımlık plastik marpuçlar

KANSER OLMASINI ENGELLEYEMİYOR

Konuyla ilgili olarak konuşan kafe sahipleri plastik marpuçları 2 liraya satın aldıklarını söylüyor. Nargilenin tadını değiştirmediğini açıklayan kafe sahipleri plastik marpucun İstanbul piyasasına 3 hafta önce girdiğini belirtti.
Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye temsilcilerindenDoç. Dr. Toker Ergüder, “Nargile marpuçlarının her kullanımda değiştirilmesi, nargilenin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ve kanser gibi önemli hastalıklara neden olmasını engellememektedir” dedi.

ZARARLI MADDELER VAR

Ergüder, “Bir nargile içimi seansında nargile içicisi daha fazla sürede dumana ve kanser yapıcı maddelere maruz kalmaktadır. Bu miktar ortalama 100 veya daha fazla sigaraya denk gelmektedir. Her bir nargile seansında yaklaşık 10 gr tütün kullanılmakta ve bu miktar 2.94 mg nikotin, 802 mg katran ve 145 mg karbonmonoksit in nefesle akciğerlere çekilmesine neden olmaktadır. Bu dumanda da çok sayıda tütüne özgü kanser yapıcı nitrosaminler, polisiklik aramotik hidrokarbonlar, benzen, aldehid, ve arsenik, kadminyum ve kurşun gibi ağır metaller bulunmaktadır” açıklamasını da yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!