24 köyün suyu tehlikede

Güncelleme Tarihi:

24 köyün suyu tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2014 01:02

ÇANAKKALE Çan’daki Ağı Dağı’nda altın çıkaracak bir Kanadalı şirkete kapasite artırımı ve zenginleştirme için ÇED olumlu izni verildi. Şirketin Ağı Dağı’nda 7 ayrı altın sahasında 6 bin hektar alanda madencilik ruhsatı aldığı ve Söğütalan Köyü yakınlarında zenginleştirme tesisi kurmak istediği belirtildi.

Haberin Devamı


Şirketten gölet sözü
Görüşü sorulan Çanakkale İl Özel İdaresi, maden alanından 24 köyün içme suyunu karşıladığını bildirdiği yazıda, ‘Ağı Dağı altın madeninin işletme faaliyeti ile buradaki su kaynaklarının kullanılamaz hale geleceği görülmüştür’ görüşü bildirdi. Yeni su kaynakları bulunması şartı gerektiğini dikkat çekilince şirket projesini revize etti. Kullanılamaz hale gelecek içme suları karşılığında Çan’ın Zeybekçayırı Köyü’nde bir gölet yapımı ÇED raporuna konuldu.


Bize yok şirkete var
Bu kez de Zeybekçayırı köylüleri tepki gösterdi. Zülfü Yılmaz, kendilerinin defalarca devletten su istediklerini, her defasında olumsuz yanıt aldıklarını belirterek, “Bize verilmeyen su altın madenine verildi” diyerek, gölet yapımına bütün köylünün karşı olduğunu belirtti.
Zeybekçayırı’na komşu Bardakçılar Köyü’nden Recep Çokgezer, “Köyümüzün karşısındaki termik santral yüzünden ağaçlarımız kurumaya başladı. Dağdaki kestane, çınar ve kiraz ağaçları da kurudu. Altın madeninin açılması ile köyümüz ve birçok köy zehirli sularla tarım yapmak zorunda kalacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!