Fransa'da kaçak göçmen krizi

Güncelleme Tarihi:

Fransada kaçak göçmen krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 15:20

Fransa'nın kuzeyindeki liman kenti Calais'de yer alan göçmen kampında gerilim tırmanmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı'nın Manş Denizi'nden geçen kamyonlara zorla binen kaçak göçmenlerle yaşanan sorundan dolayı Calais kentine 100 kişilik takviye güvenlik ekibi gönderme kararı alması, bölgede gerilimin tırmanmasına neden oldu.

Bakanlığın kararının hemen ardından kente gelen aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen, hem hükümeti hem de ana muhalefet partisini eleştirdi.

Le Pen, Calais'de düzenlediği basın toplantısında ne iktidar partisi ne de ana muhalefet partisinin bir işe yaramadığını, kaçak göçmen sorununu çözmek için hiçbir şey yapmadıklarını söyledi.

Liman kenti Calais'den İngiltere'ye yılda 10 milyon yolcu ve 1,8 milyon ağır vasıta gidiyor. Hükümet, son günlerde İngiltere'ye geçmek isteyen kaçak göçmenlerin, 5 metre uzunluğundaki güvenlik tellerini aşarak limandan geçen kamyonlara zorla binmeye çalışması üzerine ek güvenlik önlemleri almıştı.

Geçen ay İngiltere ile Fransa, kaçak göçle mücadele için ortak bir fon oluşturmuş ve 3 yılda 15 milyon Euro mali kaynağın fona aktarılacağı duyurulmuştu.

Fransız yerel makamları, göçmen nüfusunun son aylarda yüzde 50 arttığı Calais'de yıl başından bu yana çoğunluğu Afrikalı 7 bin 500 kişinin İngiltere'ye geçmeye çalışırken yakalandığını açıklamıştı

Calais'de genellikle Afganistan, Sudan, Suriye ve Eritre'den gelenlerin kaldığı üç kamp, mayıs ayında polis tarafından uyuz salgını gerekçesiyle boşaltılmıştı. Göçmenlere alternatif kalacak yer sağlanmadan boşaltılması, insan hakları savunucularının tepkisini çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!