Kanada, Belçika ve Alman başkonsolosluklarında 'sarı toz' alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kanada, Belçika ve Alman başkonsolosluklarında sarı toz alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 12:35

İstanbul’da Kanada, Belçika ve Alman başkonsolosluklarına zarf içinde gönderilen sarı toz alarma neden oldu. Konsolosluk binaları boşaltılırken, incelemeler sürüyor.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, Levent’teki Kanada’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na, Beyoğlu’ndaki Belçika’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na ve Alman Başkonsolosluğu’na kimliği belirsiz kişilerce zarf içinde sarı toz gönderildi. Zarftan çıkan tozun ne olduğu anlaşılamazken, konsolosluklarda alarma geçildi. Konsolosluk çalışanları tahliye edilerek inceleme başlatıldı. Son olarak Gümüşsuyu İnönü Caddesi’nde bulunan Alman Başkonsolosluğu’na gelen şüpheli zarf alarma neden oldu. Konsolosluk binası önüne güvenlik şeridi çeken polis, binayı tahliye etti. Her 3 konsoloslukta da incelemeler devam ediyor.

AFAD: NUMUNELER SAĞLIK BAKANLIĞI'NA GÖNDERİLDİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada, Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarfın içinden sarı renkte toz maddesi çıkması üzerine ekiplerin hızla olay yerine giderek müdahale ettiğini duyurdu. Alınan numunelerin laboratuvarda incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı’na gönderildiği belirtildi.

Haberin Devamı

AFAD’tan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: “Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarfın içinden sarı renkte toz maddesi çıkması üzerine, AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ekipleri hızla olaya müdahale etti.

KBRN ilk müdahale ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, AFAD Merkez KBRN Ekibi koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi.

Olay yerine ulaşan İstanbul İl AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfı prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu.

Zarfın açıldığı odanın havalandırma sistemi kapatılarak maddeyle temasa geçmiş olabilecek kişilerin kattan ayrılmamaları sağlandı; çapraz kontaminasyon engellendi.

Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı. Olay yerine ulaşan KBRN İlk Müdahale Ekipleri numune alma işlemini tamamladı; alan ve kişi dekontaminasyon işlemleri ise devam ediyor.

Olay yerinde hazır bulunan UMKE ekipleri, madde ile temasa geçmiş olabilecek kişilere gerekli tıbbi desteği sağlamaktadır. İstanbul İl AFAD KBRN ekibi tarafından alınan numunelerin güvenliği sağlandı ve Ankara’da Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti.”

Haberin Devamı

“DERHAL KONSOLOSLUĞU TERK EDİN” MESAJI GÖNDERİLMİŞ

Almanya, Belçika ve Kanada’nın İstanbul konsolosluklarına zarf içinde gönderilen sarı renkteki toz maddesi alarma neden olurken, eş zamanlı olarak konsoloslukların personeline “Derhal konsolosluğu terk ediniz” yazılı bir e-mail gönderdiği ortaya çıktı.

Belçika, Almanya ve Kanada’nın İstanbul Konsolosluklarında güvenlik seviyesi üst düzeye çıkarıldı. Konsolosluk personeli ve çalışanları tahliye edilirken, konsolosluk personellerine elektronik posta ile “Derhal konsolosluğu terk ediniz” yazılı bir email gönderildiği ortaya çıktı. Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda tahliye edilen ve adının açıklanmasını istemeyen görevli bir kadın, “Konsoloslukta çalışıyorum. Hepimize bir mail geldi; ‘derhal şu anda konsolosluğu terk ediniz’ diye. Çantalarımızı mantolarımızı bile almaya fırsat bulamadık. Hepimizi dışarıya çıkardılar. Konsolosluğun önünde toplandık. İçeriye bir zarf geldiği, zarfta bir toz olduğu ve tehlikeli olduğu söylendi. Şu an evlerimize gönderiliyoruz” diye açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Diğer konsolosluklar da önlem aldı

Bu olay üzerine İstanbul'daki diğer başkonsolosluklar da önlem aldı.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri, şu aşamada sadece gelen zarflara dokunmama, elden zarf almama kararını uygulamaya koydu. Konsolosluğa gelen zarfların ayrı ayrı kutulara alındığı belirtildi. Yetkililerin alınacak önlem üzerinde henüz karara varmadığı öğrenildi.

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun da olayın ardından binaya gelen paketleri ek güvenlik kontrolünden geçirdiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!