Tıp Merkezi inşaatındaki sürpriz

Güncelleme Tarihi:

Tıp Merkezi inşaatındaki sürpriz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 01:09

İZMİR’in Ödemiş İlçesi’nde, özel bir tıp merkezinin temel kazısında ortaya çıkan yapı kalıntılarının Roma dönemine ait olduğu öne sürüldü, yetkililer inceleme yaptı. İnşaatının Mimarı Münir Bezmez, kalıntıların tarihi eser olduğunun iddia edildiğini, incelemeler sonucu netlik kazanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Ödemiş Müzesi’nin güneyinde yer alan ve daha önce tarla olan arazide bir süre önce başlatılan özel tıp merkezi inşaatı temel kazısında, Ödemiş Müzesi yetkililerince M.S. 4’üncü yüzyıla ait olduğu sanılan yapı kalıntıları fark edildi. Ödemiş Müzesi yetkilileri ve polis, inceleme yaptı. İnşaat alanına yakın yaşayan emekli arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin ve eşi Prof. Dr. Necla Sevin de temelden çıkan kalıntıları ve duvar izlerini inceledi.

ROMA İZLERİ TAŞIYOR

Tıp Merkezi inşaatındaki sürpriz

Kalıntıların Geç Roma İmparatorluk döneminin izlerini taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Veli Sevin, "Ödemiş Müzesi’nin hemen yanı başında yeni bir özel hastane yapılıyor. Bu alanın temel hafriyatı sırasında maalesef iş makineleri Geç Roma dönemi yapı kompleksini yok etmiş durumda. Mimari kalıntılar görülebiliyor. Çıkan sütun başları, seramikler hepsi dışarı atılmış. Çok üzücü bir durum. Eğer müzeye haber verselerdi biz bir ay burada kazı yapıp alanı tekrar onlara teslim edebilirdik. Rastlanan kalıntılar Milattan Sonra 4’üncü Yüzyıl civarından kalmadır. 1600 yıllık bir tarihinin olduğunu görüyoruz. Muhtemelen burası bir Roma villası. Zeytin sıkma taşı da hemen inşaatın yanında. Büyük boyutta bir taş olduğundan burada bir zeytinyağı atölyesinin de yer aldığını söyleyebiliriz. Zeytinyağı üretim merkezi de olabilir. Eskiden bu alan tarla idi" dedi.

Haberin Devamı

İNCELEME SONRASI BELİRLENECEK

Tıp Merkezi inşaatındaki sürpriz

İnşaatın mimarı, Ödemiş eski belediye başkanlarından Münir Bezmez, "Ödemiş Belediyesi’nden her türlü işlemi yapılıp ruhsatı alınarak çalışmalara başlandı. Normal olarak yasal çerçevede kazısı yapılırken zaman zaman kazının içerisinde tuğla kırıntıları, kiremit kırıntıları gibi küçük moloz taşlar çıktı. Tabii biz burasının zamanında eski köy evlerinden biri olduğunu, toprağın altında kaldığını düşündük. Hiç dikkate bile almadık, tarihi değeri olduğu aklımızın ucundan bile geçmedi. Ama bugün gerek müze yetkilisi arkadaşın, gerekse sanat tarihçisi arkadaşlarımız bunların tarihi eser olduğunu iddia ediyorlar. Tabii ki gerekli çalışmalar yapılacaktır ve gerekli kararlar verilecektir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!