Nerede kaldı ‘Hoş geldin’ kültürü

Güncelleme Tarihi:

Nerede kaldı ‘Hoş geldin’ kültürü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 09:43

Almanya doğumlu, öğretmen, modern, dövmeli ve genç Aylin Arabacı Pfab, geçen yıl ilk kez bir CDU teşkilatına seçilen Türk kökenli oldu. Gelen yabancı düşmanı mektup ve tehditler üzerine partisi de destek çıkmayınca, “Hani hoş geldin kültürü!” deyip 16 ay sonra istifa etti.

Haberin Devamı

DAHA önceki gün Başbakan Merkel, partisi CDU’nun göçmenlere açılma kampanyasını başlatırken, “Sadece hoşgeldin kültürü yetmez, serbest alanlar sunmak gerekir” dedi.

Nerede kaldı ‘Hoş geldin’ kültürü
Merkel, “Göçmenlik meslek değil demenizi çok iyi anlıyorum ve size yüzde yüz katılıyorum” diye vurguladı.

81 milyon nüfusunun 15.3 milyonu göçmen kökenli olan Almanya’da göçmenler önemli bir oy potansiyeli. Gelecekte seçimlerin kaderini göçmenler belirleyecek. CDU göçmenlere açılmak istiyor, ancak buna ne kadar hazır? Aylin Arabacı Pfab örneği bu zorluğu gösteriyor.

Almanya’da doğan ve okuyan, öğretmen olarak görev yapan 38 yaşındaki Aylin Arabacı Pfab, Baden Württemberg Eyaleti’nin 20 bin nüfuslu Waghaeusel kentinde geçen yıl CDU teşkilat başkanı seçilince, tam bir sansayon yarattı. CDU, Pfab’ı “Genç, kadın, modern, dövmesi var, iki isimli ve en önemlisi de Türk ve Müslüman biri Hıristiyan Demokrat Parti’de teşkilat başkanı” diye örnek gösterdi. Basın geniş yer verdi. CDU’lu üst düzey politikacılar Aylin Arabacı Pfab ile basına pozlar verdi.

KÜFÜR VE TEHDİTLER

Bir çocuk annesi Pfab gördüğü ilgiden başlangıçta etkilendi. Partinin yüzünü modernleştirdi. Ama çok uzun sürmedi. “Defol Türk”, “Pis domuz” gibi daha ağıza alınmayacak hakaret dolu ırkçı mektuplar, mailler ve tehditler gelmeye başladı. Belediye meclisi seçimlerinde aday olan Pfab, kampanya sonunda bunların biteceğini düşündü. Ama posta kutusuna bile kadın ve yabancı düşmanı yazılar yazıldı. Partisinden destek gelmediği gibi, kendisine karşı oyunlar oynandığını görünce, istifa etti. Teşkilat toplantısında bütün bu eleştirilerini açık açık söyledi. Sadece kendisi değil, sayesinde partiye girdiği Türk kadın arkadaşı Ebru Baz Karasu da sekreterlikten istifasını verdi.

DAHA HAZIR DEĞİL

Aylin Arabacı Pfab’la konuşuyorum. “Siz burada doğdunuz, burada büyüdünüz... Öğretmensiniz... Ülkenin şekillenmesinde sorumluluk almak istiyorsunuz ve birileri sizi dışlıyor. Nasıl bir duygu içindesiniz” diyorum. İşte verdiği cevap: “Pişman değilim. Benim için biraz acı da olsa, iyi bir tecrübe oldu. Annem İstanbullu babam Tekirdağlı. Modern bir aileyiz. Uyum sorunumuz yok. Ben evimizde noel ağacıyla büyüdüm. Partide başarılı çalıştım. Partiyi yenilemeye uğraştım. Ama partide kadına bile bakış tarzı çok eski olan eski kafalar var. CDU’nun ‘Hoşgeldin kültürü’ne henüz uzak olduğunu gördüm. Başkanlıktan çekildim ama üye olarak kaldım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!