Almanya her yıl 1000 yaşlı bakım teknikeri alacak

Güncelleme Tarihi:

Almanya her yıl 1000 yaşlı bakım teknikeri alacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 10:51

Avrupa Enstitüsü Kalıcı Yaşlı Bakım ve Yaşam Projesi Türkiye Koordinatörlüğü görevlisi Tün Güney ’Yaşlı Bakım Teknikeri’ unvanını almış mezunların Almanya’da çalışabileceklerini söyledi. Proje kapsamında her yıl 1000 tekniker istihdam edilmesinin planlandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Almanya’da yaşlı bakım sektöründeki personel bulamama sıkıntısının yıllardır çözüm beklediğini söyleyen Avrupa Enstitüsü Kalıcı Yaşlı Bakım ve Yaşam Projesi Türkiye Koordinatörü Jale Yılmazer, Almanya’da yaşlı sayısının 3,5 milyona yakın olduğunu belirtti. Sektöre bağlı oda birliklerinin çoktan alarm sinyalleri vermeye başladığını aktaran Yılmazer, önemli adımlar atılmaz ise yarım milyonu bulan personel eksikliği nedeniyle vahim sorunlar yaşanacağını savundu.

TÜRKİYE ÇEK ÇARE
Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu alanda yaptığı Ar-Ge çalışmalarına göre yaşlı bakım sektöründeki bu açığın yerli nüfustaki gelişime bağlı olarak kapanamayacağını aktaran Yılmazer, "Avrupa Birliği ülkelerinde de nüfus gelişimindeki ilerleme sonucu aynı sorun başlamıştır. Kısaca AB dışındaki ülkeler sorunun çözümü için tek çare olarak görülmektedir. Bu anlamda İspanya, Tunus, Bosna gibi ülkeler ile ortak çalışmalar başlatılmış, fakat tatmin edici sonuçlar alınamamıştır" diye konuştu.

GEÇEN YIL HAREKETE GEÇİLDİ
Alman Ludwig Maximilianum Üniversitesi profesörlerinin geçen yıl kurduğu Deutsche Elite Akademi’sinin ’Avrupa Enstitüsü Kalıcı Yaşlı Bakım ve Yaşam Konsepti’ni kurarak görevi üstlendiğini belirten proje Türkiye Koordinatörlüğü yetkilisi Tün Güney, "Bu enstitü ile yurtdışında ’Yaşlı Bakım Teknikeri’ unvanını almış mezunlar eksik olan ek dersleri alma fırsatını bulacaklar. Almanya’da 2 bin 500 saat görülen eğitim, Türkiye’de 1100- 1200 saat görülmektedir. Bu 2 bin 500 saatin 500’ü staj bölümünden oluşmaktadır" diye konuştu.

ULUSLAR ARASI DENKLİK SAĞLANACAK
Enstitüde görülen tamamlama derslerinin ardından uluslararası denklik sağlanacağını söyleyen Güney, "Denklik sağlanan diplomalar kalifiye eleman olarak istihdam imkanı bulacaklardır. Oturma ve çalışma izni Alman resmi makamlarınca verilen ’Mavi kart’ ile mümkün olacaktır" şeklinde bilgiler verdi.

HER YIL 1000 TEKNİKER
Sektördeki açığı kapatmak için Türkiye’ye yönelindiğini anlatan Güney "Türkiye Almanya ile yıllardır çok sıkı bağlar ile ortak pek çok alanda omuz omuza çalışmaktadır. Almanya artık 3-4 milyon Türk’ün ikinci vatanı olmuştur. Pek çok Türk ev sahibi olmuştur ve iş yeri sahibi olanlar Almanlara istihdam sağlamaktadır. Üniversitelere bağlı, Sağlık Meslek Yüksekokullarının Yaşlı Bakım Teknikerliği bölümü mezunları ile görüşmelerimiz sürüyor. Hedefimiz en kısa sürede yıllık 1000 mezun Yaşlı Bakım Teknikeri’ni şartların yerine getirilmesini sağlayarak Almanya’da istihdam etmektir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!