Alevi zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Alevi zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 01:23

Alevi açılımını tekrar gündemine alan hükümet, Başbakanlık’taki zirvede konuyu masaya yatırdı. “Cemevi ibadethane olsun mu?” konusunda AK Parti kurmayları, “Dinlerin mabedi bellidir ama ibadet her yerde yapılır. Cemevine ibadet yeri denmesinin sakıncası olamaz” formülünü gündeme getirdiler.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, AK Parti iktidarlarında 2010 ve 2013’de iki kez gündeme gelen, ancak “cemevlerinin ibadet yeri olup olamayacağı” tartışmasına takıldığı için rafa kaldırılan Alevi açılımı konusunda, önceki gün başbakanlıkta gizli bir toplantı yaptı. Alevi Açılımı Paketi’ni hazırlayan ve 2010’daki çalışmalara katılanlarla yapılan toplantıda, “Yeniden çalıştay yapıp, süreci baştan almaya gerek yok. Net öneriler ortaya koyarak, toplumun karşısına çıkalım. Zaman geçtikce, sorunun çözümü zorlaşıyor” saptamaları yapıldı.

SEÇİM ÖNCESİ ADIM

Seçimlere az bir süre kala gündeme gelen konu, Başbakanlık’ta yapılan gizli zirvede enine boyuna tartışıldı. Toplantıya, 2010’dan bu yana süreçte görev yapan bakanlar, parti kurmayları, danışmanlar ve uzmanlar katıldı. Hükümet, cemevlerinin statüsü, Alevi Enstitüsü, Diyanette temsil olanağı gibi başlıkları yeniden tartışmaya açıyor. Alevi açılımı, hükümetteki “uzlaşmacı” isimlerin koordinatörlüğünde yeniden gündeme getirilecek. Davutoğlu, son grup toplantısında, “Önümüzdeki günlerde bu konudaki çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” diyerek sinyal vermişti. Davutoğlu’nun Aşure Günü’ne de katılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

MABET DEĞİL, İBADET YERİ

AK Parti, kendi içinde de görüş ayrılığına düştüğü, “Cemevi ibadethane olsun mu?” konusuna yeni bir formül arıyor. “Mabet” ile “ibadet yerini” birbirinden ayıran parti kurmayları, “Dinlerin mabeti bellidir, ama ibadet her yerde yapılır. Cemevine ibadet yeri denmesinin sakıncası olamaz” şeklinde ara formül geliştirdiler. Bu ifade, belediye ve imar yasalarına taşınacak. Cemevlerine maddi yardım yapabilmeyi sağlayacak tek düzenlemenin bu olduğu iddia ediliyor. Buna göre, cemevlerine devlet bütçesinden yardım yapılabilecek. Bağış ve yardım toplayabilecekler. Belediyelerden cemevlerine ücretsiz arsa verilebilecek. Elektrik ve su giderleri karşılanabilecek. Her cemevine iki kadro verilecek ve bunların maaşları ödenecek. Kadrolardan biri Alevi dedesi, diğeri de cemevlerinde cem ayinini düzenleyen süpürgeci veya meydancı olarak adlandırılan yardımcı personel için olacak.

Haberin Devamı

DÖRT YILDA İKİ ADIM

Hükümet, Alevi Çalıştaylarının yapılmasından bu yana geçen 4 yıl içerisinde, Madımak Oteli’nin müze yapılması ve Nevşehir Üniversitesi’ne Hacı Bektaş Veli’nin adının verilmesi ve burada Hacı Bektaş Veli Araştırma Enstitüsü kurulması dışında adım atmadı. 2010’da o dönem devlet bakanı olan Faruk Çelik’in başkanlığında hazırlanan raporda, bugün yaşanan sıkıntılara benzer saptamalar yapılmıştı. Devlet ve toplum nezdinde Alevilerin ayrımcılığa uğradıkları yönündeki söylemlere dikkat çekilerek, ayrımcılığa yol açan uygulamalara son verilmesi, hukuki mevzuatın ayrımcılığı besleyen ve kurumsallaştıran öğelerden bir an önce ayıklanması istenmişti.

Haberin Devamı

BİR HAK DEĞİL, GÖREV

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Alevilerin bazı taleplerinin mutlaka karşılanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Başbakanımız konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturdu. Çalışma grubunun önümüze sunacağı seçenekler bir an önce netleşirse zannediyorum bu yılbaşına kadar Sayın Başbakanımız bunları açıklayacak. Alevi yurttaşların kendilerinden beklediği bazı taleplerinin mutlaka karşılanması. Bu onlar için bir hak değil bizim için bir görev. Alevi yurttaşlarımızın Diyanet konusunda önemli çekinceleri olabilir bunları da anlayışla karşılamalıyız. İslam’ın öngördüğü anlamda fikir verebilirler, konuşmalarını yapabilirler, bize kaynak gösterebilirler ama biz siyasi bir karar vereceksek buna Hükümetimiz ve Başbakanımız olarak deklare eder.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!