ABD, Türkiye’ye rağmen yaptı

Güncelleme Tarihi:

ABD, Türkiye’ye rağmen yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 01:17

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Letonya ziyaretinde, ABD’nin PYD’ye attığı ancak IŞİD terör örgütünün eline de geçen silahlarla ilgili “Türkiye’ye rağmen ABD bu işi yapmıştır” dedi.

Haberin Devamı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de katıldığı gezide Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins’le ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, şunları söyledi:

PYD’DE PKK’LILAR SAVAŞIYOR

“(Peşmergenin Kobani’ye geçişiyle ilgili teklifinin, PYD’ye silah yardımının bir alternatifi olup olmadığı ve geçişle ilgili ayrıntıların netleşip netleşmediğine ilişkin soru üzerine) Sayın Obama’ya bizim teklifimiz şu olmuştur: Eğer Amerika ve Türkiye, bizler teröre karşıysak ki Türkiye olarak biz karşıyız, Amerika’nın da teröre karşı olduğunu bu konudaki hassasiyetlerini bilen bir siyasetçi olarak, bir cumhurbaşkanı olarak PYD’nin, PKK’yla aynı durumda olduğunu kendilerine telefon görüşmemde ifade ettim. ‘O da bir terör örgütüdür’ dedim. ‘Dolayısıyla burada PYD’ye yapacağınız yardımlar bir terör örgütüne gitmektedir. Şu anda PYD saflarında PKK’nın lider kadrosunda olup, orada savaşan kişiler var’, bunları da kendilerine ifade ettim. ‘Burada iki önemli grup var ki bunlar Kobani’de önem arz edebilen veya iş görecek gruplardır. Özgür Suriye Ordusu birinci tercihimizdir, ikinci tercih peşmergelerdir ve biz peşmergelere ülkemiz üzerinden kontrollü bir şekilde geçmelerine müsaade ederiz’ dedik.

Haberin Devamı

KOBANİ’DE SİVİLLER KALMADI

PYD ilk etapta peşmergeleri kabul etmedi. Daha sonra, biliyorsunuz, peşmergeleri kabul etti. Peşmergelerle ilgili Kuzey Irak Yerel Yönetimi’nin belirlemiş olduğu sayıya da sıcak bakmadılar. En sonunda 200 rakamında anlaştıkları haberini dün (önceki gün) almış bulunuyorum. Tabii bu arada Amerika özellikle Kobani’ye indirmekte olduğu silahlarda artık her şey belgeli, delilli biliyorsunuz. Bu silahların bir kısmının IŞİD terör örgütünün eline geçtiğini gördük. Bu bizi doğruluyor ve diğerleri de PYD’ye geçti. Peki PYD’ye ve IŞİD terör örgütüne geçen bu silahlara Türkiye olumlu baktı mı? Hayır bakmadı. Türkiye’ye rağmen Amerika bu işi yapmıştır ve ben kendilerine şunu da söyledim; şu anda Kobani sizin için stratejik bir yer değil. Olsa olsa Kobani bizim için stratejik bir yerdir ve bu konuda hassasiyeti göstermesi gereken de biziz. Peki şu anda Kobani’de yaşayan var mı? Yok. Sivil halk zaten benim ülkeme geldi. 200 bin insan Kobani’den bizim ülkemize geçerken Avrupa’da 130 bin kişi var. Yani tüm Suriye’den Avrupa’ya göç edenlerin sayısı 130 bin; sadece Kobani’den bizim ülkemize 3 haftada geçenlerin sayısı 200 bin. Bu çelişkileri görmemiz lazım ve bugüne kadar 300 bini aşkın insan Suriye’de öldürülürken tüm dünya neredeydi? Bu soruya cevap bulmamız lazım. Kobani’de bu kadar hassassınız da Suriye’nin tümünde niye bu hassasiyet yok? Irak’ın üçte biri IŞİD terör örgütünün işgali altında, peki orada şu anda ne yapılıyor, bu da tabii önem arz ediyor. Bu soruların cevabının bulunması gerekir diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

IŞİD’E DESTEK YALAN

Erdoğan, Türkiye-Letonya İş Forumu’nda da, Türkiye’nin IŞİD terör örgütüne destek verdiği iddiasının tamamen yalan olduğunu belirtti, şunları söyledi: “Tam tersine Türkiye IŞİD’e de, IŞİD’i doğrudan doğuran sebeplere de çok güçlü şekilde karşı çıkmış, uyarılarını da tüm dünyaya güçlü şekilde yapmış bir ülkedir. Bu uyarılarımızı dinlemeyenler, ne yazık ki bugün IŞİD’e şu veya bu yolla destek vermektedirler. IŞİD’in elindeki silah ve mühimmatın nereden geldiği incelendiğinde bunun kaynağı da açık ve net şekilde ortaya çıkacak. ABD veya Avrupa’da kimi uluslararası medya kuruluşları tamamen art niyetli şekilde ve bir koro halinde Türkiye ekonomisine karşı asılsız ve mesnetsiz eleştiriler yapıyor. Bu haberlerin diline, üslubuna, ortaya atılan iddialara bakıldığında ortada bir kampanya olduğu ve kampanyanın da aynı odaktan beslendiği görülecektir. Aynı tavır kredi derecelendirme kuruluşlarının bazıları tarafından da yine tamamen art niyetli şekilde pompalanıyor. Bu kampanyalara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor, güçlenmeye devam ediyor. Türkiye’nin içerideki ve dışarıdaki yatırımları hızla artmaya devam ediyor.”

Haberin Devamı

ABD, Türkiye’ye rağmen yaptı

RİGA TÖRENİ

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, başkent Riga’daki Cumhurbaşkanlığı Geçici İkametgâhı’nda Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins tarafından resmi törenle karşılandı. Törenin ardından Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Andris Berzins ve eşi Dace Seisuma ile fotoğraf çektirdi. Erdoğan daha sonra şeref defterini imzaladı. Erdoğan, Riga’nın merkezinde bulunan ve Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı arasındaki bağımsızlık döneminde dikilen Özgürlük Anıtı’nın bulunduğu meydana, Berzins’le aynı makam aracında geldi ve çelenk bıraktı. Erdoğan daha sonra Meclis Başkanı Solvita Aboltina ile görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!