Malatya güvenli ama gelemeyiz

İKİ-ÜÇ ay önce İnönü Üniversitesi Karaciğer Enstitüsü Başkanı Prof. Sezai Yılmaz’dan mesaj geldi:

Haberin Devamı

- 7-8 Kasım 2014’te Malatya’da “2. Karaciğer Nakli Günleri” ve “3. Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu” yapılacak. Almanya’dan 16 konuşmacının katılımı söz konusu olacak. Güngör Uras’ın da panele katılımı konusunda bize yardımcı olur musunuz?
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin karaciğer naklinde dünyada ikinciliğe yerleşmesinde büyük emeği bulunan Prof. Yılmaz’la o günden beri haberleşiyoruz. Derken birkaç gün önce bir-iki mesajı peşpeşe gönderip aradı:
- Çok üzgünüm. Alman katılımcıların bazılarından gelen mailleri sizinle de paylaştım. Toplantıyı 2015 ilkbaharına ertelemek durumundayız.
Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın vatandaşlarını uyardığını belirtti:
- Alman katılımcılarımız Suriye’de yaşananların ülkemiz sınırında yarattığı sıkıntı nedeniyle Malatya’ya gelmekten vazgeçtiler. Onlardan, “Ortak toplantıyı 2015 ilkbaharına erteleyelim” talebi geldi. Biz de toplantıyı ortak düzenlediğimiz için onlara uymak zorunda kaldık.
En ilginç mesaj da organizasyonun Almanya kanadında görev alan Prof. Winfried Padberg’den gelendi:
- Almanya’dan Malatya’daki toplantıya katılması söz konusu olan arkadaşlarımın çoğu, “Türkiye-Suriye sınırında yaşananlar ortadayken biz Malatya’ya gitmek istemiyoruz” dedi. Aslında ben Malatya’nın Suriye sınırına uzak ve güvenli olduğunu gayet iyi biliyorum. Ancak, bunu arkadaşlarıma anlatmakta zorlanıyorum.
Padberg’in mesajının şu bölümü ilginçti:
- Ailemle birlikte Side’ye (Antalya) tatile geleceğiz. Kendimizi orada oldukça güvende hissedeceğiz.
Alman Prof. Padberg, ailesiyle birlikte Side’de tatilini yapıp döndü. Tatil, şahsi kararıydı. Ancak, benzeri bir kararı “3.Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu” için vermekte etkili olamadı. Çünkü, bu konuda kurumsal bir karar söz konusuydu ve katılımcılar arasında Türkiye’ye seyahati riskli görenler vardı.
İlkbahara kadar Suriye sorunu çözülür mü?
Türkiye’nin sınırında yaşadığı risk ortadan kalkar mı?
Ya da çözüm konusunda bir takvim verebilecek kimse var mı?

Haberin Devamı


G-20 çözüm üretemedi

Haberin Devamı

EYLÜL sonunda gerçekleşen FX World İstanbul Forex’in Yürütme Kurulu Başkanı olan VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu, New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Ronald Filler’le buluşmayı önerdi:
- Prof. Filler’le Destek Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Altunç Kumova’nın evinde biraraya geleceğiz.
Prof. Filler, batışıyla küresel krizin fitilini ateşleyen Lehman Brothers’daki görevinden Mayıs 2008’de ayrılmıştı. Ondan o günleri dinledik:
- Lehman’da 15 yıl türev piyasalar alanında görev yaptım. Krizden 1 yıl önce üniversiteye geçeceğimi bildirdim. Krizden 6 ay önce ayrıldım.
Krizin ilk gecesi Lehman’daki patronunun aradığını aktardı:
- Müşterilerin haklarının korunması konusunda benden yardım istedi. Bazı müşterileri başka kurumlara aktardık. Parasını almayan tek müşteri kalmadı.
O günlerde yaşananların zamanla daha iyi anlaşılacağını kaydetti:
- Lehman neden battı? Morgan Stanley, Goldman Sachs niye kurtarıldı? Bunların tek bir yanıtı yok. Kurtarılanların çoğu yardım aldığına pişman.
Krizden önemli dersler alındığını ve alınacağını ifade etti:
- O dönemde G-20, Finansal İstikrar Kurulu kurdu. Ancak, G-20’nin hiçbir zaman etkili karar alamadığı görülüyor. ABD, Çin, Almanya, İngiltere, Fransa hep kendileri için en iyi çözümün peşine düştü.
Sahi, krizden ne kadar ders alındı?

Haberin Devamı

Kore’de şirket aldı

VİYANA merkezli DO&CO’nun kurucusu Attila Doğudan, grupta istihdamın 9 bin kişiye ulaştığını belirtti:
- New York, Londra, Paris, Frankfurt başta olmak üzere dünyanın 27 önemli kentinde mutfağımız var. New York’taki mutfakta 600 kişi çalışıyor.
En büyük işlerinin havayolu şirketlerine hizmet olduğunu vurguladı:
- 60 havayolu şirketine verdiğimiz hizmet ciroda yüzde 65, Turkish-DO&CO da ciroda 3’te bir paya sahip. Bu arada, Kore’de bir şirket aldık. Orada da mutfak kuracağız.

Yazarın Tüm Yazıları