Geleneği huzurevinde yaşatıyor

Güncelleme Tarihi:

Geleneği huzurevinde yaşatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 01:06

Yıllarca Anadolu şehirlerindeki giyim-kuşam geleneklerini inceleyen emekli öğretmen Ruhiye Kaya, Ankara’da bir huzurevinin hobi odasında geleneksel oyuncak bebekler üretiyor.

Haberin Devamı

Turist rehberliği ve öğretmenlik yaparken gezdiği Anadolu şehirlerindeki oyuncak bebek kültürünü derleyen 82 yaşındaki Ruhiye Kayra, hobisini emekli olduktan sonra Ankara’daki bir huzur evinde sürdürüyor. Anadolu insanının yaşadığı coğrafyaya göre farklılık gösteren elbiselerinin küçük ölçekli bir örneğini oyuncak bebeklere giydirdiren Kayra, Ankara, Trabzon, Çanakkale, Muğla, Kütahya, Siirt, Tokat gibi şehirlerin oyuncak bebek kültürünü derleyip, atölyesinde uyguluyor. İlerleyen yaşına rağmen bölge gezilerini sürdüren Kayra, şunları söyledi:

KEÇİ TİFTİĞİNDEN ÇORAP

"Köylere gidip, sandıklarındaki geleneksel elbiseleri görmek istediğimi söylüyorum. Kadınlar bu kıyafetleri giyiyor ve fotoğraflarını çekiyorum. Aksesuarları nasıl bağladıklarını, neyin üzerine neyi giydiklerini öğreniyorum. Giyim kuşamın farklılaşmasında coğrafyanın önemli bir etkisi var. Örneğin Ankara seğmenlerinin çorapları tiftiktir. Eskiden tiftik keçisinin kılından çok güzel çoraplar yapılırdı. Seğmenlerin ayrıca gömlek, cepken, camedan, kütüklük ve gümüş sallamaları vardır. Türkiye’de yöresel kıyafetler yok olmadan müzelere kazandırılmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!