NATO Komutanı'ndan İncirlik açıklaması

Güncelleme Tarihi:

NATO Komutanından İncirlik açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2014 13:26

İZMİR'de bulunan NATO Kara Komutanlığı Karargahı'nda, Korgeneral Frederick Ben Hodges, görevini törenle, Korgeneral John Nicholson'a devretti. Tören ardından NATO Avrupa Müttefik Komutanı Orgeneral Philip Breedlove, patriotlar ile IŞİD ve İncirlik üssünün kullanımı konusunda önemli açıklamalar yaptı. Breerlove "İncirlik konusunda Türkiye ile fikir ayrılığı var dememeyi tercih ederim. Görüşmeler devam ediyor. Uçuşa kapalı bölge, güvenlikli bölge gibi Türkiye'nin bütün taleplerini değerlendiren kapsamlı görüşmeler yapmaya devam ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir ittifak" dedi.

Haberin Devamı

NATO'nun Şirinyer karargahı, 2010 yılı strateji konseptine uygun olarak 2012 yılının Aralık ayından itibaren NATO Kara Komutanlığı olarak kullanılmaya başlandı. NATO'ya bağlı kara kuvvetlerini, düzenlenmek, eğitime tabi tutmak, gerekli silah ve techizatla donatmakla görevli karargahtaki tören, NATO Avrupa Müttefik Komutanı Orgeneral Philip Breedlove ile Korgeneral Frederick Ben Hodges ve Korgeneral John Nicholson'un yerlerini almasıyla başladı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da katıldığı törende, önce İstiklal Marşı ardından da NATO Marşı okundu.

"EN İYİ EV SAHİBİ ÜLKE DESTEĞİ"

NATO Avrupa Müttefik Komutanı Orgeneral Philip Breedlove'nin konuşmasının ardından komutanlığı devreden Korgeneral Frederick Ben Hodges, kürsüye geldi. Konuşmasında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'a kendisine verdiği destekten ötürü teşekkür eden Hodges, şöyle dedi: "Bir NATO askeri olarak 34 yıl boyunca tanık olduğum ve bizzat aldığım en iyi ev sahibi ülke desteği sağlanmıştır. Türk halkının misafirperverliği dillere destan olup, hepimiz karargahta ve İzmir'de, bu misafirperverlikten fazlasıyla faydalandık. İzmir; 1952 yılından beri Nato karargahına ev sahipliği yapmış olup, bu NATO'nun dünyanın sorunlarla dolu bu bölgesinde stratejik bir konumu bulunan Türkiye'nin, güvenliğini koruma taahüdünün bir ifadesidir. Aynı şekilde 1952 yılından beri NATO karargahına ev sahipliği yapma gönüllülüğü, Türkiye'nin ittifaka olan taahüdünün bir ifadesidir."

Haberin Devamı

NATO Komutanından İncirlik açıklaması

NATO Müttefik Kara Komutanlığı Karargahı'nın, Afganistan'daki güvenlik yardım kuvvetinin harekatı sona erdikten sonra, NATO'nun maksadına uygun bir teşkilat olarak varlığını sürdürebilmesi için ittifak çapında Lizbon zirvesinde alınan kararla kurulduğunu da dile getiren Korgeneral Frederick Ben Hodges, şöyle konuştu: "İttfakın, kara kuvvetlerinin ve ortaklarımızın bir çoğunun çok kısa bir ikaz süresiyle, harekat icra etmeye hazır bir çokuluslu kuvvetin etkin bir unsuru olarak görev yapmalarını sağlamak maksadıyla eğitim yöntemlerimizi değiştirmemiz gerektiği anlamına da gelmiştir. Kara komutanlığının bugünü kadar yaptığı da budur. Burada 24 farklı ülkeden insanlarla ömür boyu sürecek dostluklar kurdum."

Haberin Devamı

KOMUTANLIĞI DEVRETTİ

Korgeneral Frederick Ben Hodges, konuşmasını tamamladıktan sonra NATO Kara Komutanlığı'nı, NATO Avrupa Müttefik Komutanı Orgeneral Philip Breedlove'nin gözetiminde, Korgeneral John Nicholson'a devretti. Nicholson'da konuşmasında, şöyle dedi:
"Bu ittifak, 70 yıla yakın süre boyunca, üyelerinin özgürlüğünü, güvenliğini ve bütünlüğünü teminat altına aldı. Bu ittifak Avrupa'da barışı korudu. Bu ittifak on milyonlarca insana özgürlük getirdi. Bu ittifak, Bosna Kosova ve Afganistan'da istikrarın sağlanmasına yardımcı oldu. NATO başarılı, bugün üyelerinin güvenliğine yönelik yeni tehditlere karşı koymak için sürekli olarak evrim geçiriyor. Görevimiz, NATO Kara Kuvvetleri'nin, ittifakımıza, yönelik tecavüzler karşı, koymalarını ve mütecavizleri yenilgiye uğramalarını sağlamaktır. Bunu da yapıyoruz."

Haberin Devamı

Konuşmaların tamamlamasıyla da, devir teslim töreni sona erdi. Yeni komutan John Nicholson, kendisini tebrik eden Kara Kuvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ile ayak üstü sohbet etti.

"FİKİR AYRILIĞI VAR DEMEMEYİ..."

Tören ardından NATO Avrupa Müttefik Komutanı Orgeneral Philip Breedlove, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Patriotların Türkiye'de kalacağını dile getiren Breedlove, IŞİD ve İncirlik üssünün kullanımıyla ilgili olarak ise, şunları söyledi: "Türkiye, NATO'dan IŞİD'le mücadele konusunda daha aktif olması konusunda talepte bulunursa, elbette değerlendiririz. Benim askeri timim, bir hafta önce kapsamlı görüşmeler için buradaydı. Hem NATO hem de ABD nezdinde 'o bölgede ne yapabiliriz' görüşmelerini yapıyordu. İncirlik konusunda Türkiye ile fikir ayrılığı var dememeyi tercih ederim. Görüşmeler devam ediyor. Uçuşa kapalı bölge, güvenlikli bölge gibi Türkiye'nin bütün taleplerini değerlendiren kapsamlı görüşmeler yapmaya devam ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir ittifak."



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!