Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2014 12:21

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile ortak basın toplantısı düzenledi. İşte Erdoğan’ın basın toplantısındaki açıklamasından satır başları:

Haberin Devamı

Peşmerge’nin Kobani’ye geçişi ile ilgili gelişmeler nedir?

Her şeyden önce Obama’ya teklifimiz şu olmuştur; Eğer ABD, Türkiye bizler teröre karşıysak ki Türkiye olarak biz karşıyız. ABD’nin de teröre karşı olduğunu bilen bir siyasetçi olarak PYD’nin PKK ile aynı durumda olduğunu kendilerine telefon görüşmem ifade ettim, ’O da bir terör örgütüdür’ dedim. ’Burada PYD’ye yapacağınız yardımlar bir terör örgütüne gitmektedir. Şu anda PYD saflarında PKK’nın lider kadrosunda olup orada savaşan kişiler var.’ Bunları da kendilerine ifade ettim. ’Burada iki önemli grup var ki bunlar Kobani’de iş görecek gruplardır; Özgür Suriye Ordusu birinci tercihimizdir ikinci tercih peşmergelerdir. Peşmergelere ülkemiz üzerinden kontrollü bir şekilde geçmelerine müsade ederiz’ dedik. PYD ilk etapta peşmergeleri kabul etmedi. Daha sonra biliyorsunuz kabul etti. ABD özellikle Kobani’ye indirmekte olduğu silahlarda bu silahların bir kısmının IŞİD terör örgütünün eline geçtiğini gördük. Diğerleri de PYD’ye geçti. Peki PYD’ye IŞİD terör örgütüne geçen bu silahlarla ilgili olarak Türkiye bu işe olumlu baktı mı? Hayır bakmadı. Türkiye’ye rağmen Amerika bu işi yapmıştır. Ben kendilerini şunu söyledim; Şu anda Kobani sizin için stratejik bir yer değil. Olsa olsa Kobani bizim için stratejik bir yerdir. Sivil halk zaten benim ülkeme geçti. Bugüne kadar 300 bini aşkın insan Suriye’de öldürülürken tüm dünya neredeydi? Bu soruya cevap bulmamız lazım. Kobani’de bu kadar hassassınız da Suriye’nin tümünde niye bu hassasiyet yok? Irak’ın üçte biri IŞİD terör örgütünün işgali altında. Peki orada şu anda ne yapılıyor?."

Pek çok ülke teorik olarak Türkiye'nin AB üyeliğini destekledi. Sizin AB'ye girme konusunda öncelikleriniz nelerdir?

Türkiye’nin AB ile süreci 50 yılı buluyor. Ne yazık ki Türkiye bu süreç içinde sürekli oyalanan bir ülke olmuştur. Türkiye bu süreçte Letonya gibi dost ülkelerin desteğini yanında hissetmiştir. Ama öyle bir yapı var ki bir ülke hayır dediğinde fasılları açamıyorsunuz. Bunların hepsi oyun esnansında ortaya çıkmış yeni şartlar.

Çözüm süreci

Çözüm sürecini hazmedemeyenler var. Terör örgütü ve uzantısı olan siyasi partinin yaptıkları nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Hükümetimiz yeni bir taslak hazırladı. Bunu bir bakanlar kurulu kararı haline getirip sanırım parlamentoya sunacaklar. Kendilerinden aldığımız bilgi bu istikamette. İnanıyorum ki bütün milletimiz çözüm süreci konusunda ittifak halinde. Tüm siyasi partilerin destek vermesi süreci daha güçlü kılacaktır.

Ukrayna'daki sorunlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Moskova ile ilişkileriniz nasıl etkileniyor? Putin'in politikalarını kınıyor musunuz?


Ukrayna’daki gelişmelerin bizi ilgilendiren bir başka –boyutu da Kırım’dır. Rusya’nın oraya el koyma konusu ve yaklaşımlarını bizler kabullenmediğimiz ifade etik. Bunu Sayın Putin’e de söyledik. Kırım nüfusunun yüzde 14’ü de Kırım tatarıdır. Biz bir NATO ülkesiyiz. Bu konudaki kanaatlerimiz Cardiff’te sonuç bildirgesinde yerini almıştır. Sayın Proşenko ve Sayın Putin’le bunları konuştuk. Kan ve gözyaşı dökmenin anlamı olmadığını ifade ettik. Şu anda bir barış süreci Minsk’te başlamış durumda. Temenni ederiz ki bu süreç devam eder.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!