Casusluk soruşturmasında 5 polis serbest

Güncelleme Tarihi:

Casusluk soruşturmasında 5 polis serbest
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2014 10:07

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve dün adliye sevk edilen 5 polis serbest bırakıldı. Şüpheli polislere sorgularında, dosyada mağdur sıfatıyla yer alan kişilere yönelik “gerçekçi bir sebebe” dayanmadan haklarında neden dinleme kararı alındığı soruldu. Şüpheli polisler ifadelerinde istihbari dinleme kararı talep etmek için bir duyumun bile yeterli olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ankara Savcılığının, usulsüz dinleme ve siyasal ve askeri casusluk suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın da bulunduğu 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Hakkında gözaltı kararı bulunan eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Erdil de dün sabah saatlerinde emniyete gelerek teslim oldu. Erdil, teslim olmadan önce yaptığı açıklamada, mahkeme kararı ile yapmış oldukları istihbarat faaliyetlerinden dolayı suçlandıklarını iddia ederek “Bunlar sadece mahkeme kararı yapılmış olan dinlemeler. Bize bu zulmü yapanlar, bu zulmü uygun görenler, buna ses çıkarmayanlar, sessiz kalanlar, bu zulme ortaktırlar. Biz esasen hukuksuz hiçbir şey yapmadık” dedi.

MAKUL KARİNE VURGUSU

Haberin Devamı

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 5 şüpheli polis, savcılık sorgusu için dün öğle saatlerinde Adliye’ye sevk edildi. Diğer şüpheli polislerinde bugün Adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor. Şüphelilere savcılık sorgusunda, soruşturma dosyasında mağdur sıfatıyla yer alan kişilerin isimleri belirtilerek, “Adı geçenlerin iletişimlerin tespiti, dinlenmesi sinyal bilgilerin değerlendirmesi ve kayda alınmasını gerektirecek makul karinelerin bulunmaması ayrıca bu şahısların iletişimlerin dinlenmesine gerekçe gösterilen faaliyetlerle irtibat ve iltisaklarının olmamasına rağmen gerçekçi bir sebebe dayanmayan bu faaliyetlerle irtibatlandırarak usulsüz dinleme yapılmasına sebebiyet verdiğiniz tespit edildiği anlaşılmıştır. İfadenizi veriniz” sorusu yöneltildi.

DUYUM BİLE YETER

Şüphelilerde ifadelerinde, makul karine bulunmadan dinleme yaptıkları suçlaması yöneltildiğini hatırlatarak, “İstihbari dinlemelerde makul karine aranmamaktadır. Basit bir irtibat bilgisi analiz çalışması ihbarı ve duyumu ile istihari dinleme kararı talep edilmektedir” dediler.

Savcılık sorgularının tamamlanmasının ardından Savcı Tekin Küçük, iki polis serbest bırakırken, 3 polisi tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk etti. Şüpheli polisler, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimi Hülya Tıraş tarafından sorgulandılar. Tıraş, 3 şüpheliyi de adli kontrol kararıyla serbest bıraktı. Adli kontrol kapsamında şüphelilere yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!