Herkes Adalet Ağaoğlu’nu konuşacak

YARIN (24 Ekim Cuma), İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Türk edebiyatının büyük adlarından Adalet Ağaoğlu hakkında yazarlar, eleştirmenler konuşacaklar.

Haberin Devamı

Bilgi Üniversitesi’nde saat 12.00’de başlayacak etkinliğin başlığı şöyle:
“Türkiye’nin Dert Dinleme Uzmanı Adalet Ağaoğlu 85 Yaşında”.
Etkinlik iki gün sürecek, 25 Ekim Cumartesi akşamı 19.00’da son bulacak.
Adalet Ağaoğlu gibi büyük yazarlar için bu tür toplantıların çok başka işlevleri vardır.
Hep söylerim, yine söyleyeceğim: onu okumuş olanlar, konuşmalardan edindikleri yeni açılımlarla yeniden okuma gereği duyarlar. Genç kuşak için de konuşmalardan çıkan sonuç bir okuma rehberi niteliği taşıyacaktır.
Adalet Ağaoğlu, sadece edebiyatın sınırları içinde kalan bir usta değildir.
Bütün toplumsal hareketlerde, protestolarda, haksızlığa başkaldırılarda, demokratik girişimlerde, yürüyüşlerde onu hep en önde görürsünüz.
İyi bir yazarın yapıtlarına her zaman yaşadığı ülkenin siyasal, toplumsal çalkalanmaları sızar. Yazarın bireysel tarihi, bütün bu tavırla, yazarın kendi için belirlediği konumla güçlenir ve kalıcılık kazanır.
Etkinliğin önemli bir farkını belirtmek gerek.
Her kuşaktan yazarlar, araştırmacılar, eleştirmenler, akademisyenler konuşacak. Böyle bir çeşitlilik yazarın çeşitli katmanlarını ortaya çıkaracağından, çeşitli yönleri üzerinde durulacağından okur için yararlı olduğunu söylemeye gerek var mı?
Adalet Ağaoğlu gibi yazarların kitaplarına belirli fasılalarla eğilmenin zorunlu bir okuma ve değerlendirme yöntemi olduğu kanısındayım. Çünkü iyi, büyük yazarların metinleri topluma paralel bir değişimi de içerirler, yazıldıkları günün ötesine geçtikleri, yarına uzandıkları için.
Üniversitelerin çalışmalarının öğrenci dışındaki kişilere ulaşması, toplantılarda akademisyen olmayanlara da yer verilmesi, bir yazarı geniş açıdan yorumlama çeşitliliğini, özgürlüğünü sağlıyor.

***

12.00 ile 13.00
arasındaki açılış konuşmalarını Emre Gönen, Aydın Uğur ve ben yapacağız. Ayrıca açılış içinde Yaşamöyküsü - Video Gösterimi yer alıyor.
Ana başlıklar şöyle sıralanıyor:
Adalet Ağaoğlu’nun Dünyası. Üç oturumda gerçekleşecek bu bölümlerde sırasıyla Murat Belge, Sibel Erol, Sibel Irzık, Orçun Üçer, Erkan Irmak (moderatör), Jale Parla, Müge İplikçi, Hande Öğüt, Irmak Zileli, Mesut Varlık (moderatör), Haydar Ergülen, Ethem Baran, Asuman Susam, Betül Dünder (moderatör) söz alacaklar...
İkinci bölüm Adalet Ağaoğlu ile Yaşamak başlığını taşıyor.
Bu bölümde de yazarın eşi Halim Ağaoğlu haricinde Özden İnönü Toker, Selim İleri, Ömer Madra konuşacak. Ömer Erdem ise moderatörlüğü üstlenecek.
Etkinlik Doğum Günü Kutlaması ve Adalet Ağaoğlu’nun Kapanış Konuşması ile sonlanacak.

***

İYİ, büyük bir yazarın etkinliğine iyi okurum diyenlerin geleceklerini umuyorum. Etkinlik İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin santralistanbul Kampusu’nda yapılacak.

Yazarın Tüm Yazıları