Sorunumuz inovasyon

Güncelleme Tarihi:

Sorunumuz inovasyon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 00:58

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin dünya inovasyon liginde 20 sıra yükseldiğini belirterek “Türkiye’nin ana sorunu cari açık değil inovasyon açığı. 2023 hedefleri yeni ekonomiye odaklanmakla mümkün” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ihracatının sadece yüzde 3.7’si yüksek teknolojiye dayalı üretimden oluşuyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu oran ileri teknolojide yüzde 19.8, orta nitelikte teknolojide ise yüzde 41.1.
Fark büyük. Dünyada yeni bir ekonomik daralma sürecine girerken bu durum Türkiye için alarm niteliğinde. Bu nedenle 2023 için konulan hedeflere ulaşmak için kilit sözcük inovasyon. Hükümetin hedefi de bu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin ana sorununu cari açık değil inovasyon açığı olarak tanımlıyor ve bunun için iki yıldan beri İnovasyon Haftası düzenliyor. Bu toplantılara katılamayan işadamlarının talebi ile toplantılar bu yıl Anadolu’ya da açıldı. İzmir’den sonra ikinci toplantı dün Ankara’da gerçekleşti.
Büyükekşi ile toplantı sonrası hem inovasyon süreci hem de güncel konulara ilişkin sohbet ettik. Büyükekşi, rekabetçiliğin gittikçe arttığı dünya pazarında, şirket, sektör, bölge hatta devletlerin; inovatif olmak zorunda olduğuna dikkat çekiyor.

ŞİRKETLERİN CAN SUYU

“İnovasyon, kurumların yaşam kaynağı. Şirketlerin sağlığı ve geleceği için can suyu. Türkiye’de de inovasyon konusunda artan bir farkındalık var. Bunda ihracatçılarımızın çok büyük payı var” diyor. İnovasyon konusunda yarattıkları farkındalığın etkilerini ise şöyle anlatıyor. “Türkiye dünya inovasyon liginde, 142 ülke arasında 2012 yılında 74’üncü sıradayken; 2014 yılında 54’üncü sıraya yükseldi. 20 sıra ilerleme oldu 2012 itibariyle. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmak yeni ekonomiye odaklanmakla mümkün. Apple bir şey keşfetmedi ekosistem sayesinde tüketicinin ihtiyaçlarını gördü, ona göre uygulama yaptı. Bu ekosistem bizde yok. Türkiye’nin de bu ekosistemi kurması lazım. Eğitim sistemini ona göre düzenlememiz lazım.”

Haberin Devamı

Mala el koymada terör vurgusu şart

BÜYÜKEKŞİ ile gündemimizin bir başka konusu önceki gün Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent’e Anadolu’dan iletilen bir kaygı oluşturdu. Yeni güvenlik paketi CMK’nın 128. maddesini değiştirmeyi öngörüyor. “Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma” maddesine ek ile “Anayasayı ihlal”, “yasama organına karşı suç”, “hükümete karşı suç”, “hükümete karşı silahlı isyan”, “silahlı örgüt”, “silah sağlama” ve “suç için anlaşma” soruşturmalarında da malvarlığına el konulma kararı verilebilecek. Büyükekşi şu yorumu yapıyor: “Düzenlemeye terör vurgusunun konması lazım. Makul şüphe gözaltılarla ilgili. Böyle kolaylıkla yıllardır birikmiş mallara el koymak yapılamaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!