New York içinden dışından kaynıyor

Mahkeme salonu tıkabasa dolu. Hassaun McFarlane, yasak yerlere araba park ettiği için birikmiş ceza borçları için ifade veriyor. İlk bakışta basit bir trafik ihlali ama ayrıntılar eşelenince manzara değişiyor.

Haberin Devamı

McFarlane gibi duruşma hakimi Marisa Miranda’da zenci. McFarlane ‘’Siyahi olduğun için daha iyi anlarsın, polis yalan söylüyor. Beyaz olsaydım bu kadar ceza yazmazlardı. Ben eskipüskü değil egzotik araba kullandığım için cezalanıyorum.’’diye çıkışıyor. Hakim hazırlıklı, cevabı yapıştırıyor: ‘’Ceza kesenler trafik memuru, polis değil. Şoför mahalinde kimse yok iken yangın musluğu, otobüs durağı yanına park edildiği için ceza verilmiş. Sürücü koltuğunda olmadığın için rengini bilmediler.’’
Tartışma konusu Mercedes-Benz’in arazi aracı. McFarlane lüks arabanın sürücüsü. Sahibi ise, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun karısı Shirlane McCray’ın personel müdürü Rachel Noerdlinger. Bundan sonrası Latin TV dizilerine malzeme olacak seks, uyuşturucu, güç istismarı, cinayet gibi olaylar.
New York küresel diplomasi, finans, bankacılık, kültür, medya başkenti. Dünyanın en büyük borsasının merkezi. 8.4 milyon nüfuslu kentte 800 lisan konuşuluyor. Her yıl 55 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapan şehrin ticaret toplamı 1,4 trilyon dolar. 200 ülkenin ekonomik güç sıralamasında New York şehir olarak ilk 10 ülke arasında. Belediye başkanları dış ziyaretlerde devlet başkanı muamelesi görüyor.
Geçen yıl belediye başkanı seçilen Bill de Blasio seçim sonrasında hayatta en güvendiği kişinin eşi Chirlane olduğunu açıkladı ve ‘’New York’nun yeni First Lady’si önemli ve mahrem toplantılara katılacak, görüşlerini bana iletecek.’’diye konuştu. Başkana muhalif yazarlar zenci kırması Chirlane’nin seçimle gelmediği, uluslararası terorizmin ilk hedefi New York’ta toplum güvenliğinin tehlikeye düşeceği gerekçesiyle Başkan Blasio’yu şiddetle eleştirdi. Bazı gazeteler başkan karısının eşcinsel ilişkiye girdiği kadınlarla resimlerini sayfalarına taşıdı.
Ardından McFarlane olayı baş gösterdi. Başkan eşi, yakın arkadaşı Rachel Noerdlinger’i yıllık 170 bin dolar maaşla personel müdürlüğünün başına getirdi. Rachel becerikli ama sorunlu bir kadın. Hazineye 30 bin dolar vergi borcu var. İlk işi birlikte yaşadığı Hassaun McFarlane’i özel şoförü yaptı, Mercedes’ini teslim ettiği 7 yaş küçüğü sevgilisini evine kapattı.
36 yaşındaki McFarlane’nin sicili yüklü. 15 yaşında iken kaz tüyü paltosunu vermeyen çocukluk arkadaşını otomatik silahla öldürdü. New York dışında annesinin erkek arkadaşı polise ‘’Yatak altında saklanıyor.’’diyerek yakalattı. Altı yıl hapis geçirdiği cezaevinde 18 ayrı suç işledi. İnternet sitelerinde New York polislerine ‘yalancı domuzlar’ diyerek sataşmasına rağmen Blasio’ya yakınlığı nedeniyle kimse üstüne gitmek istemiyor. Rachel’in Mercedes’ini kullanırken bir polis kontrolunda araba sürücüsü McFarlane marijuana kullandığı için tutuklandı, ön koltukta oturan Rachel’in kimliği polis bültenlerine girmedi.
Hassaun McFarland 43 yaşındaki sevgilisinin arabasıyla işlediği 900 doları aşkın trafik cezalarını temizleme gayreti içinde. Mahkemede sık sık Belediye Başkanı’nın eşinden söz etmesi Blasio’yu rahatsız ediyor. New York’lular ‘’Sicilli bir katil devlet dairesinin tepesinde yasaları çiğniyor, First Lady mahrem toplantılara katılıyor, toplum güvenliği zorlanıyor.’’ diyerek öfke kusuyorlar.
Konu iç gündemde hala canlı. Başkan Blasio ‘’McFarlane devlet memuru değil, kişisel bir iş bu. Söyleyeceğimi söyledim ben.’’diye tartışmaya yanaşmıyor. Hepsi bu kadar.

Yazarın Tüm Yazıları