ÇOMÜ’den Taha Akyol’a çifte fahri doktora

Güncelleme Tarihi:

ÇOMÜ’den Taha Akyol’a çifte fahri doktora
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2014 17:41

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senato kararıyla, Hürriyet Yazarı Taha Akyola ‘Tarih eğitimi’ ile ‘Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’ alanlarında iki fahri doktora unvanı verdi. Tek unvan alacağını bilen Akyol’a ikincisi sürpriz olurken, Türkiye’de bir ilk gerçekleşti.

Haberin Devamı

ÇOMÜ’de 2014-2015 akademik yılı açılış töreni, Terzioğlu Yerleşkesindeki Troia Kültür Merkezi Sevim Buluç Oditoryumu’nda gerçekleşti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, müzik dinletisinin ardından üniversite tanıtım filmi izlendi. Törene, Çanakkale Vali Vekili Saim Eskioğlu, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan ile daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, rektör yardımcıları, akademisyen ve öğrencilerin katıldı. Akademik yıl açılışına Hürriyet Gazetesi Yazarı ve CNN Türk Program Yapımcısı Taha Akyol’a ÇOMÜ Senatosu kararıyla verilen çifte fahri doktora unvanları damgasını vurdu.

İki fahri doktora birden

‘Araştırmacı kimliği ile dünya gündemini ve güncel siyaseti yakından takip eden, köşe yazarı olarak makaleler yazan olayları tarihsel süreç içerisinde ve bir kavramsal çerçeve dahilinde yorumlaması, çalışmalarında objektiflikten ayrılmaması, eserlerinin birçok akademik çalışmaya referans olması’ özellikleri nedeniyle ‘Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’ alanında; ‘sosyoloji ve hukuk penceresinden tarih konularını incelemesi, bu yaklaşımı sayesinde ülkemizde tarihçiler ve tarih eğitimi alanında önemli bir okur kitlesine ulaşarak tarih merakı ve bilincinin oluşmasına katkıda bulunması’ nedeniyle ‘Tarih Eğitimi’ alanında fahri doktora unvanı verilen Taha Akyol’a törende akademik kıyafeti giydirildi.

Haberin Devamı

Fahri Doktora Beraatları ve Üniversite kimliği verilen Akyol’a akademik kıyafetlerini eşi Tülin Akyol, Vali Vekili Saim Eskioğlu ve ÇOMÜ Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner giydirdi. Fahri Doktora Beraatları ise Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, üniversite kimliği de Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan tarafından takdim edildi.

Doktora unvanlarının verilmesi ardından duygularını dile getiren Taha Akyol’un eşi Tülin Akyol, "Ailemize bu onuru yaşatan herkese şükranlarımı ve minnetimi sunmak istiyorum" dedi.

Siyasi mücadeleyi tercih etmiş olmanın pişmanlığı

2014-2015 Akademik Yılı Açılış Dersini de "Bilimin Tarihinden Notlar" konusuyla veren Gazeteci Yazar Akyol ise hayatında hiç bu kadar heyecanlanmadığını belirterek şunları söyledi;

Haberin Devamı

"Bana bu unvan burada tebliğ edilirken, rahmetli hocam Ali Fuat Başgil’i hatırladım. 27 Mayıs darbesi oldu. Adnan Menderes idam edildi. Bizim ailemizde mahallemizde feryat figan. Ben Ali Fuat Başgil’in öğrencisi olacağım diye hukuk fakültesini okumaya karar verdim. Ama ben İstanbul Hukuk Fakültesi’ni kazanıp geldiğimde, Ali Fuat Başgil çoktan emekliliğe sevk edilmişti. Ali Fuat Başgil bizim Anaysa Hukuku tarihimizin en büyük bilim adamlarından biridir. Ordinaryüs profesör. Talebe hareketlerine katıldım. Talebe hareketleri sırasında, birkaç kez Ali Fuat Başgil’e giderek onun elini öptüm. Onun sohbetini dinlerdik, ona sorular sorardık. Bir defasında bana dedik ki; ‘Taha sende ben akademik kabiliyet görüyorum. Recai Galip hocaya söyleyeyim, asistan alacaklar onunla bir görüş.’ İşte onu hatırladım. Ben bunu yapmadım. Çünkü siyasi militanlık yaparak vatanı kurtarmaya karar vermiştim, bilime ne gerek vardı. Şimdi 67 yaşındayım Allah’a çok şükür ediyorum, bana bu unvan layık görüldü. Ve aziz hocam Ali Fuat Başgil’in çok niyaz ediyorum ruhu muazzez olmuştur. Onun için çok heyecanlandım. Bilimsel kariyer ile siyasi mücadele arasında tercih etme imkanı olup da, siyasi mücadeleyi tercih etmiş olmanın pişmanlığıyla da sözlerime başlamış oluyorum. Bununla bilimsel kariyerin ne kadar üstün bir değer olduğunu anlatmak istedim. Bu yüzden bugünkü konuşmamda siyaset ile hiç ilgisi olmayan, iç politika ile dış politika ile hiç alakası olmayan bir konu üzerinde duracağım. Bir millet, bilimi ve hukuku siyasetin üstünde tutamadığı zaman krizlerden kurtulamaz, sıkıntılardan kurtulamaz. Ama bilimi ve hukuku siyasetin üstünde tutmayı başardığı zaman gelişmiş ülke olmaktadır."

Haberin Devamı

Siyaseti her yere bulaştırma hastalığı, üniversitelerin de içine girmiştir

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner de yaptığı akademik yıl açılış konuşmasında "Üniversiteler hiçbir zaman Cumhuriyet döneminde özerk bir yapı haline dönüşmedi. Kendi akademik kurulları ile kendi kararlarını alan bir yer olamadı. Ayrıca Türk toplumunun siyaseti her yere bulaştırma hastalığı, üniversitelerin de içine girdi. Üniversiteler ülkeye yön göstereceğine, maalesef ki kendisine gösterilen yollarda yolunu kaybetti. Bugün de halen Türkiye bu hastalıklardan çıkmış değildir. Türkiye’de işinizi yaptırabilmek için tanıdık bulma veya siyasi bir görüşe yakın olma, bir ideolojiye yakın olma hastalıkları hala Türkiye’nin damarlarında dolaşıyor. Bu bir Osmanlı hastalığıydı, bu Cumhuriyet hastalığı olarak devam etti. Fakat bu bir intihardır aynı zamanda. Toplumsal intihardır, israftır. İnsan kaynaklarını israf etmektir. Buna dur denmesi gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ayrıca ÇOMÜ ve Ortak Akıl Topluluğu tarafından organize edilen "2013 Yılın Enleri" anketinde yüzde 41’lik oy oranıyla "En Çok okunan Köşe Yazarı" seçilen Taha Akyol’a plaketi de tören sonunda takdim edildi. Törende ayrıca, akademik yükselme gösteren öğretim üyelerine belgeleri de verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!