Vatandaş fiş paylaşıyor, Bakan Şimşek denetletiyor

Güncelleme Tarihi:

Vatandaş fiş paylaşıyor, Bakan Şimşek denetletiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2014 00:58

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kabine üyeleri içinde twitter'ı en etkin kullanan isimlerden. Ancak Bakan Şimşek'in, twitter'ı sadece mesaj vermek, haberleşmek için değil, görevi çerçevesinde de kullandığı ortaya çıktı; Bakan, twitter'dan vatandaşın kendisine ulaştırdığı ihbarları anında değerlendirip, denetim birimlerini de harekete geçiriyor.

Haberin Devamı

Bakın Bakan Şimşek, twitter üzerinden kendisine ulaşan vatandaş ihbarlarını nasıl değerlendirdiğini Hürriyet'e şöyle anlattı; "Twitter'da çok sayıda takipçim, zaman zaman bana, Maliye Bakanı olduğum için, yaptıkları alışverişlerin, dışarda lokantalarda yedikleri yemeklerin fişlerini gönderiyorlar. Mesela bir vatandaş, çok tanınmış ve revaçta bir lokantaya, akşam saatlerinde gitmiş. Yemeğini yemiş, fişini almış. Ancak fişe bakıyorsunuz; saat akşam saati, fişin sayısı ise 2. O çok revaçtaki, yer bulunmayan lokantada, o saate kadar sadece iki masa mı yemek yemiş? Vatandaş bunu görüp, twitter'dan beni uyarıyor. Ben de ilgili denetim birimlerine gönderiyorum. Gereği yapılıyor...."

Vatandaş fiş paylaşıyor, Bakan Şimşek denetletiyor
BAKAN ŞİMŞEK'TEN TWİTTER AÇIKLAMASI

TUVALET KAĞIDI ÜZERİNDEN VERGİ DENETİMİ...

Bakan Şimşek, vergi denetimi konusunda artık çok farklı yollar da izlenmeye başlandığını anlattı. Örneğin, bir pastahanenin aldığı şeker miktarı, tükettiği elektrik ve su miktarı, o pastahanenin vergi denetimi için Maliye için en önemli verilerden biri olabiliyor. Şimşek, işletmelerin giderleri üzerinden, vergi hesaplamasının nasıl yapıldığını da yine pastahane örneği üzerinden anlattı; "Bakanlık ekipleri geçenlerde bir pastahanenin gider olarak gösterdiği faturaları incelemiş, burada kullanılan şeker miktarını gözönüne almış. Pastahane tonlarca şeker kullanmış. Maliye ekipleri, bir pastaya, tatlıya, pastahanenin diğer ürünlerine ne kadar şeker kullanılabileceğini hesaplayıp, bunu pastanenin gösterdiği satışla karşılaştırmış. Ve ortaya pastanenin beyan ettiği satış ile, Maliye'nin hesapladığı satış arasında çok büyük fark çıkmış. Ve Maliye ekipleri pastahaneye gidip, 'sizin ödemeniz gereken vergi bu olmalı' diye yeni bir inceleme başlatmış."

Haberin Devamı

Vatandaş fiş paylaşıyor, Bakan Şimşek denetletiyor

Şimşek, ABD'de de benzer uygulamaların yapıldığını bilerterek, "orada da mesela, bir işletmenin kullandığı tuvalet kağıdı üzerinden, ödemesi gereken vergi rakamına gidebiliyorlar. Kullanılan tuvalet kağıdı, o işletmenin ne kadar müşterisi olduğunu kabaca gösteriyor. Eğer işletmenin bildirdiği rakamlar uyumsuzsa, denetimin yolu açılıyor."

Haberin Devamı

"FİŞ İSTEMEYE UTANMAYIN!
Bakan Mehmet Şimşek'in bu çerçevede vatandaşa da bir çağrısı var; Vatandaşın yaptığı alışverişlerde fiş almadığını belirteren Şimşek, "Utanmayın fiş isteyin. Bu fişler alınsa her şey daha güzel olur" dedi.

Kayıt dışı ile mücadelenin başarılı olabilmesi için vatandaşın bilinçli olması gerektiğine de dikkat çeken Şimşek, Türkiye'de restoranların aylık ortalama 301 lira gelir beyan ettiğini, bunun günlük kazançlarının ortalama 10 lira anlamına geldiğini anlattı. Şimşek şöyle konuştu; "Düşünebiliyor musunuz? Sadece 10 lira. Lüks restoranları çıkarın, adamlar değil kazanmak, zarar ediyor. Madem zarar ediyorsun, niye açık tutuyorsun? Adam vergi kaçırıyor. Türkiye'de mevzuat, vergi kaçırıldığına dair ispat yükümlülüğünü Maliye'ye yüklüyor. Oysa gelişmiş ülkelerde böyle değil."

Haberin Devamı

"FİŞ İSTEMEK BİR KÜLTÜR..."

Şimşek şöyle devam etti: "Bu bir kültür. İnsanlar fiş almıyor. Neden alması gerektiğini bilmiyor. Ya utanıyor ya da önemsemiyor. Oysa o hesabın içinde vergi de var. Devletin vergisi. O restoran devletin vergisine aracılık ediyor. Vatandaş o fişi almadığında, devletin vergisi işletme sahibinin cebinde kalıyor" diye konuştu.

zgurcanli@hurriyet.com.tr; ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!