Balkanlar'dan Türkiye'ye kar yağışı ve soğuk hava dalgası uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Balkanlardan Türkiyeye kar yağışı ve soğuk hava dalgası uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2014 16:20

Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası... Her kış sıkça duymaya alıştığımız bu uyarı sonbaharın son günlerinde geldi. Başta Bosna Hersek olmak üzere Balkanlar'da etkili olan kar yağışı ve soğuk hava dalgasının Türkiye'yi de etkisi altına alacağı bildirildi. Ege için fırtına, Antalya ve Muğla için ise şiddetli yağmur uyarısı yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine bakıldığında da hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde azalacağı açıkça görülüyor.

Haberin Devamı

Balkanlar'da etkili olan kar yağışı ve soğuk hava dalgasının Türkiye'yi de etkisi altına alacağı bildirildi. Bosna Hersek'te, hava sıcaklıklarının aniden düşmesiyle birlikte sabah erken saatlerinde başlayan yağmur ilerleyen saatlerde yerini kara bıraktı. Son günlerde güneşli havaya alışan Saraybosnalılar aniden başlayan kar yağışına hazırlıksız yakalandı. Saraybosna'da etkili olan kar yağışı nedeniyle, kent merkezinde trafikte aksamalar olduğu görüldü.

TÜRKİYE İÇİN 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLEYECEK

Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının yüksek kesimlerde 10 santimetreyi geçtiğini, ayrıca ülkenin bazı bölgelerinde de şiddetli fırtına beklendiğini kaydetti. Bosna Hersekli meteorolog Jelyko Maystoroviç, yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının çok hızlı bir şekilde değiştiğini söyledi. Balkanlar'da etkili olan kar yağışı ve soğuk hava dalgasının Türkiye'yi de etkileyeceğini ifade eden Maystoroviç, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Balkanlardan Türkiyeye kar yağışı ve soğuk hava dalgası uyarısı


"Balkanlar'a kuzeybatıdan gelen soğuk hava dalgası, Türkiye'ye doğru devam edecek. Ancak Türkiye'ye ulaşana kadar yavaşça etkisini kaybedecek olan soğuk hava dalgasından dolayı, bu ülkede olağandışı yağışların meydana geleceğini sanmıyorum" diye konuştu.
Maystoroviç, Bosna Hersek'te ise yoğun yağışların üç gün boyunca etkili olacağını ve hava sıcaklığının sıfırın altına düşeceğini belirtti. Hafta sonundan itibaren yağışların azalacağını bildiren Maystoroviç, düşük hava sıcaklıklarının ise etkisini koruyacağını sözlerine ekledi.

HIRVATİSTAN, SIRBİSTAN VE MAKEDONYA'DA DURUM

Soğuk ve yağışlı hava Balkanlar'ın bir başka ülkesi olan Hırvatistan'da hayatı olumsuz etkiliyor. Riyeka kenti yakınlarında bulunan Gorski Kotar Dağı'na mevsimin ilk karı düşerken, şiddetli rüzgar nedeniyle başkent Zagreb'de bazı ağaçların devrildiği görüldü. Yoğun yağışlar, başkent Zagreb'de trafiği olumsuz etkilerken, şehrin bazı ilçelerinde su baskınları yaşandığı ifade edildi. Belediye ekiplerinin, su tahliye çalışması başlattığı kaydedildi. Sırbistan Meteoroloji Merkezi'nden alınan bilgilere göre, ülkenin güney kısımlarında hafif yağışların etkili olduğunu, sağuk hava ve kar yağışının ise önümüzdeki günlerde beklendiğini bildirdi

Hava sıcaklığının Makedonya genelinde de düşüşte olduğu görüldü. Meteoroloji yetkilileri, ülkede bu akşam yağmur ile yüksek bölgelerde kar yağışı beklendiğini açıkladı. Makedonya'da bu sabah hava sıcaklığının 0 ile 5 derece arasında ölçüldüğü, gün boyunca ise hava sıcaklığının 6 ile 15 derece arasında beklendiği ifade edildi.

EGE’DE ŞİDDETLİ YAĞMUR VE FIRTINA UYARISI

Haberin Devamı

METEOROLOJİ 2’nci Bölge Müdürlüğü, bu akşamdan başlayıp pazar gününe kadar Ege Bölgesi’nde şiddetli fırtına, yağmur uyarısı yaptı.

Balkanlardan Türkiyeye kar yağışı ve soğuk hava dalgası uyarısı

Meteoroloji Bölge 2’nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Ege Bölgesi bu akşam Orta Akdeniz’den gelen yağışlı sistemin etkisine girecek. Akşam saatlerinden sonra Kıyı Ege’de başlayacak yağışların Perşembe günü İzmir, Çanakkale, Aydın ve Edremit Körfezi çevrelerinde kuvvetli olmak üzere bölge genelinde etkili olması bekleniyor. Rüzgarın; Bölge genelinde güney yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (60-80 km/sa) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Haberin Devamı

"Cuma günü bölgemizin genelinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, İzmir ve Aydın ile Edremit Körfezi çevrelerinde kuvvetli (20-50 kg/m²) olması bekleniyor. Cumartesi günü bölgemizin genelinde kuvvetli olarak devam edecek olan yağışların, yer yer çok kuvvetli (50-75 kg/m²) olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın Çanakkale ve Balıkesir’de Kuzey yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (60-80 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor. Yağışların, Pazar günü Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde kuvvetli olmak üzere bölge genelinde aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın kuzey yönlerden kuvvetli, Kıyı kesimlerde zaman zaman kısa süreli fırtına (50-70 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor. Yağışla birlikte 2 ila 4 derece azalacak sıcaklıkların hafta sonu kuzey yönlerden esecek rüzgarla birlikte 6 ila 8 derece azalarak, mevsim normallerinin altında seyredeceği tahmin ediliyor. Bölgemizde görülecek yağışların kuvvetli (20-50 kg/m²) ve yerel olarak çok kuvvetli (50-75 kg/m²) olabileceği ve ayrıca rüzgarın fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden; ilgililerin ve vatandaşlarımızın meteorolojik uyarı ve raporları takip etmeleri, sel, su baskını, heyelan, yıldırım, dolu, fırtına, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önerilmektedir." İZMİR, (DHA)-

Haberin Devamı

Balkanlardan Türkiyeye kar yağışı ve soğuk hava dalgası uyarısı

ANTALYA VE MUĞLA İÇİN ŞİDDETLİ YAĞMUR UYARISI

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Antalya'da yarın günün ilk saatlerinden itibaren sağanak ve gök gürültülü sağanak etkili olacak. Yağışlar, 25 Ekim Cumartesi gününe kadar devam edecek. Yağışlardan Antalya merkezi ile Aksu, Serik, Manavgat, Alanya, İbradı, Akseki ve Gündoğmuş ilçeleri etkilenecek. Yağışlar kuvvetli, iç kesimlerde zaman zaman çok kuvvetli olacak. Yağışlı hava sırasında rüzgar da güney yönlerden kuvvetli esecek.

Açıklamada, kuvvetli ve aşırı yağışların neden olabileceği sel, taşkın, yıldırım düşmesi, dolu, çatı uçması, hortum ve baca zehirlenmeleri gibi konularda vatandaşlar ve yetkililer tedbirli olmaya çağrıldı. Öte yandan meteoroloji yetkilileri, yağışların Muğla'da da etkili olacağını bildirdi. Açıklamada, yarın başlayacak sağanak ve gök gürültülü sağanağın cumartesi gününe kadar etkili olacağı kaydedildi. / AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!