İzmir barış merkezi için çok uygun

Haberin Devamı

200 ülkedeki 1 milyon 200 bin üyesiyle dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu olan ve Birleşmiş Milletler’de temsil edilen Rotary’nin Dünya Başkanı Gary Huang İzmir’e geldi. Uluslararası Rotary’nin ilk Çinli başkanı olan Huang, Türkiye ve İzmir’de okuma yazma kursları, sağlık bilinçlendirme kampanyaları, işsizlikle mücadele gibi birçok önemli projeyle hizmet eden kuruluşun kutlamasına katıldı. Türkiye’nin, bulunduğu bölge itibariyle dünya barışı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Huang, İzmir’de kurulacak bir Barış Merkezi’nin çok faydalı olacağı görüşünde.

İzmir barış merkezi için çok uygun

ROTARYENLERİN ÇALIŞMALARI ETKİLEYİCİ

Haberin Devamı

- İzmir’e hoş geldiniz. İzmir hakkındaki düşünceleriniz neler?
- 109 yıl sonra, özellikle ilk Çinli Uluslararası Rotary Başkanı olarak İzmir’e gelmekten büyük keyif alıyorum. Özellikle İzmir’e gelmeyi çok istedim. Çünkü İzmir’deki ve bu bölgedeki Rotaryenlerin gerçekten çok çalışarak iyi hizmetler ürettiğini, topluma faydalı olduklarını biliyorum. Meme ve kolon kanseri üzerine yapılan farkındalık çalışmaları, gençlerle ortak çalışmalar çok etkileyici. Çünkü gençlik bizim geleceğimiz. Ayrıca Türkiye dünyanın en önemli bölgelerinden birinin tam ortasında ve heryere ulaşma imkanı çok yüksek. O nedenle Türkiye, Uluslararası Rotary açısından da ayrı bir önem taşıyor.

İzmir barış merkezi için çok uygun

ÇÖZÜM PROGRAMI DESTEKLENEBİLİR


- Rotary olarak dünya barışını sağlamak için yoğun çalışıyorsunuz. Bu anlamda Türkiye’ye nasıl bir görev düşüyor?
- Öncelikle Rotary’nin kesinlikle politik veya dini konularla ilgilenmeyen bir kuruluş olduğunu söylemeliyim. Biz bir hizmet örgütüyüz. Hizmetlerimizle, dostluklarımızla ve bu dostlukları hizmet için fırsat sayarak ürettiğimiz hizmetlerle öncelikle kendi toplumlarımızı, kendi çevremizi geliştirerek, dünyada daha iyi yaşam koşulları sağlayarak, dünya barışını geliştirmeye çalışıyoruz. Rotary’nin barışla ilgili çok programı var. Bunlardan biri ‘Barış merkezleri.’ Burada Dokuz Eylül Üniversitesi’nde uyguladığınız ‘Anlaşmazlıkların Çözümü Programı’ çok önemli. Umarım bir barış merkeziyle desteklenebilir. Yine Rotary’nin gençlik değişim programları çok önemli. Çünkü çok genç yaştakileri farklı bir ülkede, farklı bir kültürde yaşamak üzere değişim programı uyguluyoruz ve ön yargılardan kurtulmalarını sağlıyoruz. Bunun dışında yine Rotary Vakfı’nın değişim programları da aynı amaca hizmet ediyor. Amaç farklı ülkelerin birbirlerini tanımalarına ve ön yargıların ortadan kaldırılmasına fırsat yaratmak.

Haberin Devamı

İzmir barış merkezi için çok uygun

SURİYE SINIRINDA ÇOCUK FELCİNİ YOKETMEYE ÇALIŞACAĞIZ

- Bitti sandığımız çocuk felci özellikle Suriye sınırında hortlamış durumda. Rotary bu nedenle özel bir program düşünüyor mu, düşünmeli mi?
- Uluslararası Rotary 28 yıldır dünyayı çocuk felcinden arındırmak için aşılama kampanyaları yapıyor. İlk başladığımızda yılda 450 bin vaka görülürken bugün sadece Pakistan, Afganistan ve Nijerya’da çocuk felci vakası var, sayısı da 200’ler civarında. Üç ülkenin de ortak noktası bir savaş ortamı olması. Çocuk felcini bitirmemize çok az kalmasına rağmen en son çocuk aşılanana kadar risk devam ediyor. Çünkü seyahatle yayılma riski her zaman var. Suriye konusuna gelince, aslında bizim için bunun üstesinden gelmek çok zor değil. Çünkü nereden kaynaklandığını biliyoruz ve o bölgede hemen aşılama başladı. Dolayısıyla kontrol altına alınıyor. Asıl önemli olan Afganistan, Pakistan ve Nijerya’daki insanların bizim onlara yardım etmemize imkan, fırsat tanımaları. Çünkü oradaki çocukları aşılayamadığımız sürece bu mikrobun dünyadan yok edilme şansı olmaz. Geçenlerde Nijerya’yı ziyaret ettiğimde hükümet ve başkan ‘bu konuda ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız’ diye söz verdi. Pakistan ve Afganistan da bu durumun farkında ve bu nedenle de ordu mensuplarının da şılama kampanyalarında yardımcı olmasına çalışıyorlar. Bu 3 ülkede bittikten sonra da dünyanın her köşesinde çocukların aşılanması lazım ki korumayı sağlayabilelim.

Yazarın Tüm Yazıları