Töre cinayetinde "tahrik indirimi" yok

Güncelleme Tarihi:

Töre cinayetinde tahrik indirimi yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2014 11:21

Yargıtay, ayrı yaşadığı eşini terk edip, başkasıyla kaçan kız kardeşini ve sevgilisini öldüren sanığın cezasındaki "haksız tahrik indirimi"ni bozma nedeni saydı

Haberin Devamı

Almanya'da yaşayan Zahide Y. zorla amcasının oğluyla evlendirildi. Buna rağmen, eşi ile karı-koca olarak fiilen bir araya gelmeyen Zahide Y, eşinin yaşadığı Elbistan'a gitmek yerine Almanya'da ailesinin yanında kaldı.

Bu sırada, tanıştığı Süleyman B. ile sevgili olan Zahide Y, sevgilisiyle İsviçre'ye kaçtı. Zahide Y'nin ağabeyi Maksut Y. olayı duyması üzerine, çifti aramaya başladı.

Bir süre sonra, kardeşi ve sevgilisine telefonla ulaşmayı başaran Maksut Y, güvenlerini kazanmak için evlenmelerine razı olduğunu söyledi ve yerlerini öğrendi.

Kız kardeşi ve sevgilisinin Alanya'da yaşadıkları eve giden Maksut Y, burada çifti bıçaklayarak öldürdü.

Alanya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Maksut Y, "töre saikiyle tasarlayarak adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Ancak Mahkeme, kız kardeşi fiilen evli olmasa bile başkasıyla yaşadığı için sanığın cezasında "haksız tahrik indirimi" yaptı.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin kararında, "reşit ve fiilen birlikte yaşamadığı eşini terk ederek, kendi rızasıyla başkasıyla yaşamaya başlayan maktule ve yaşadığı kişinin bu eylemlerinin, sanık için kasten öldürme suçunda haksız tahrik nedeni sayılamayacağı gözetilmeden, sanık hakkında haksız tahrik indirimi yapılmasının bozmayı gerektirdiği" belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!