İstihbarata ‘casus’ operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İstihbarata ‘casus’ operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2014 01:08

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘siyasi ve askeri casusluk’ iddiasıyla başlattığı soruşturmada, aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın da bulunduğu 18 istihbarat polisi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK ve BİLGEM’in yürüttüğü Güdümlü Mermilere Karşı Savunma (GMKS-2) projesinde görev yapanları dinleyerek ‘siyasal ve askeri casusluk’ suçu işledikleri öne sürüldü.

Haberin Devamı

17 ve 25 Aralık Operasyonları ardından İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri ile Polis Başmüfettişleri’nce, İstihbarat Daire Başkanlığı’nda geriye dönük inceleme başlatıldı. İncelemeler sonucu İstihbarat Daire Başkanlığı’nda, aralarında siyasetçi, yazar, TÜBİTAK görevlileri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı Daire Başkanlığı’nda görevli Ö.G. isimli subayın da bulunduğu çok sayıda kişinin usulsüz dinlendiği iddia edildi. Rapor doğrultusunda soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Alper Türkmen, dinlenen kişiler arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK ve BİLGEM’in ortak yürüttüğü GMKS-2 projesinde görevli kişilerin bulunduğunu belirlemesi üzerine, eylemin ‘askeri veya siyasal casusluk’ amacıyla yapıldığı iddiasıyla dosyayı Anayasal Düzene Karşı Suçlar’a bakmakla görevli büroya gönderdi.

Haberin Devamı

Soruşturma grubundaki Savcı Tekin Küçük, toplam 37 şüpheli hakkında ‘Siyasal veya askeri casusluk, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, verileri hukuka aykırı olarak vermek veya ele geçirmek, özel hayatın gizliliğini ihlal, resmi belgede sahtecilik’ suçlarından soruşturma başlattı. Tekin’in talimatıyla Ankara Emniyeti Terörle Mücadele ekipleri, haklarında gözaltı kararı bulunan, o dönem istihbaratta görevli 18 kişinin adresine şafak baskını yaptı. Ömer Altıparmak ile Lokman Kırcılı’nın da bulunduğu 9 kişi gözaltına alınırken, adreslerinde bulunmayan diğer şüphelilerin de teslim olacağı kaydedildi.

ŞÜPHELİLERDEN BİRİ MİT’Çİ

Şüphelilerin Harekât Daire Başkanlığı’nda görevli Şube Müdürü Ö.G. ile TÜBİTAK ve BİLGEM’de görevli uzmanların telefonlarını ‘Suç örgütü kurarak, TÜBİTAK ve benzeri kamu kurumları ve bağlı kuruluşların düzenlediği savunma ve güvenliğe ilişkin ihalelere fesat karıştırmak, devlet kurumlarını zarara uğratmak, haksız kazanç’ gibi suçlardan dinlediği de tespit edildi. 17 Aralık öncesi İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü görevinde bulunan, ardından açığa alınan, 22 Temmuz’da yapılan İstanbul merkezli operasyon kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan Erol Demirhan da şüpheliler arasında. Şüphelilerden 1’i ise MİT görevlisi. MİT’çinin, suç tarihinde Emniyette görev yapması nedeniyle ‘soruşturma izni’ istenmesine gerek görülmedi.

Haberin Devamı

GÖZALTI KARARI VERİLENLER

Eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, eski Bitlis Emniyet Müdürü Saddettin Akgüç, Eski Antalya Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü Mehmet Erdil, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Selahattin Dinçer, MİT’te çalışmaya başlayan eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Hüseyin Ö., eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan, eski Polis Akademisi’nde Güvenlik Bilimleri Fakültesi Sınır Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Emniyet Müdürü Tamer Bülent Demirel, eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı (bir dönem İstihbarat Şube Müdürü olarak da görev yaptı), 2’nci sınıf Emniyet Müdürleri Ali Aslantaş, Uğur Eski ve Serkan Şahan, 4’üncü sınıf Emniyet Müdürü Emre Baykal ile Komiserler Engin Eraslan, Serahsi Şen, Seyit Gölcük, Muhammet Yılmaz ve Mustafa Sakin hakkında gözaltı kararı verildi.

Haberin Devamı

24 KİŞİ MAĞDUR

Soruşturma dosyasında, telefonları usülsüz dinlenen Gazeteci Ahmet Şık’ın eşi Yonca Şık, Gazeteci- Yazar Nuray Mert, CHP Milletvekili Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal, Eski MİT’çi Cevat Öneş, Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanlarından Ali Kılıç ve Recep Cengiz’in de aralarında bulunduğu 24 kişi mağdur sıfatıyla yer alıyor.
Savcılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre şüpheli polisler, Mert ve Öneş’i ‘PKK ile irtibatlı kişilerle teması oldukları’ iddiasıyla dinlemeye aldı. Polislerin, Öneş ve Mert’in telefonlarını dinlenmekteki asıl amacının ise ‘çözüm sürecini sabote etmek ve Türk-Kürt çatışması çıkarmak’ olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Neden hedef olduğumu biliyorum

ŞAFAK baskınında adresinde bulunmayan eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak öğleden sonra Ankara Emniyeti’ne gelerek teslim oldu. İstihbarat Daire Başkanlığı görevine 2010’da Kastamonu Emniyet Müdürü’yken atanan Altıparmak, 17 Aralık Operasyonu sonrası görevinden alınmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisinde böcek bulunmasıyla ilgili Teftiş Kurulu’na ifade veren Altıparmak, kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştı. Altıparmak Emniyet girişinde, “1986’da başlayan meslek hayatım boyunca uyarı cezası dahil almadım. Ne olduysa 17 ve 25 Aralık operasyonundan sonra oldu. Soruşturmanın neden yapıldığını ve neden hedef olduğumu iyi biliyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!